16-месечните сиамски близнаци Елизабет и Мери от Камерун бяха изписани от болница Acibadem Altunizade в Турция след успешно възстановяване от рядка и сложна операция, продължила 27 часа, съобщиха световни и български медии.

Близначките са родени през юли миналата година и доскоро бяха свързани в областта на таза.  Те споделяха редица части на тялото, включително части от гръбначния стълб, храносмилателния тракт, пикочно-половата система и нервно-съдовите структури.

На 9-месечна възраст близначките постъпват в клиника Acibadem.  Три месеца след операцията са изписани като здрави момичета, с две отделни тела.

Елизабет и Мери са родени на 6 юли 2020 г. в семейството на 26-годишната Каролин и 28-годишния Ричард Акуе, след нормална бременност. След планирано цезарово сечение медицинският персонал и родителите са изненадани да видят, че близначките са свързани в областта на таза.

За операцията е сформиран екип от лекари от различни специалности – урология, неврохирургия, пластична хирургия и други, които работят заедно под наблюдението на професора по детска хирургия Бурак Тандер, професора но детска неврохирургия Мемет Йозек, професора по естетична и реконструктивна хирургия Хакан Агър, професора по детски интензивни грижи Агоп Чътак и анестезиолога доц. Серпил Усталар.

Повече тук.
Снимка: www.lindaikejisblog.comБлизна

 

 

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *