Тази година празникът на дарителството и щедростта е на 30 ноември.

#ЩедриятВторник или #GivingTuesday е глобална инициатива. Идеята се появява в САЩ през 2012 г. като реакция спрямо Черния петък и манията по безконтролно пазаруване по празниците, когато повечето хора, заливани отвсякъде с рекламна информация, купуват твърде много и ненужни вещи.

Фондация BCause е официален партньор за България на световното движение, подкрепя български организации, фирми, граждани и медии да отбележат деня и го популяризира. 

Както всяка година от 2012 г. насам, в повече от 100 държави по света, #ЩедриятВторник / #GivingTuesday ще бъде денят, в който технологиите и виртуалните общности помагат на милиони хора да даряват и да споделят, а на стотици хиляди организации – да се свържат с нови и стари поддръжници. Всички празнуват щедростта и промените, които тя носи в живота на хора и в околната ни среда. На този ден онлайн платформите за даряване ще съберат отново милиони, а организациите ще отворят (поне виртуално) вратите си за доброволци и съмишленици, за да покажат работата и резултатите си.

През миналата 2020 г., въпреки COVID кризата, хората в България дариха 226 489 лева за благотворителни каузи на двете дарителски платформи DMSbg.com и Platformata.bg само за двете седмици, посветени на празника. 

#ЩедриятВторник през 2021 в България

В България ще отбележим #ЩедриятВторник за пети път – с едномесечна дарителска онлайн кампания в Platformata.bg и в DMS 17777. Очакваме в кампанията да се включат десетки организации и фирми, както всяка година.

12 организации са подкрепени с участието им в Акселератор #ЩедриятВторник, в който те получават обучение, индивидуален ментор и комуникационна помощ. 

Тази година Аксeлераторът е финансиран по Проект „Информиране, ангажиране, успех!“.

Можете да помогнете на всяка организация чрез дарение в DMSbg.com и Platformata.bg, както и като споделите каузите им. 

Вижте кои са те:

 • Фондация Социалната Чайна” – за топъл обяд за младежи без семейство, които работят в Чайната.
 • Фондация Аме” – за провеждане на арт терапия за жени, жертви на насилие
 • Сдружение Прегърни ме” – за стипендиантска програма за образованието на 15 деца и младежи, лишени от родителска грижа
 • Фондация „Доброволците на Св. Георги“ – за закупуване на автомобил за доставка на храна на сдружението, в което доброволци хранят всяка седмица повече от 1000 души.
 • Сдружение „Образование без раници“  – за създаване на нови курсове по математика в безплатната платформа Кан Академия за ученици.
 • Сдружение „Самаряни“ – за създаване на площадка за игри на деца и младежи с увреждания.
 • Фондация „Конкордия България“ – за организиране на три прехода до три върха за деца без родители и деца с увреждания.
 • Фондация „Нашите недоносени деца“ – за терапия на 20 семейства, изгубили своето бебе
 • Ротари Клуб София Център – за курс по дигитална грамотност в оборудвана от сдружението компютърна зала в квартал Факултета.
 • Фондация „Геа Челониа“ – за изграждане на лечебница за болни и ранени костенурки.
 • Българско дружество за защита на птиците – за изграждане на платформи за гнездене на птици.
 • Фондация „Обществен дарителски фонд – Стара Загора” – за 4 кампании на старозагорски училища и образователни центрове.

Споделете видеоклипа на #ЩедриятВторник, който е изцяло посветен на български организации и тяхната отдадена работа на деца, младежи, възрастни, българската култура и природа. 

На сайта на #ЩедриятВторник ще намерите Наръчници за организации и фирми със съвети какво могат да направят на този ден. 

Станете част от събитието във Фейсбук!

Свалете стикери за Viber, които да споделяте с приятели!

Защо Фондация BCause е българският партньор на #ЩедриятВторник?

Фондация BCause е дарителска организация, която работи за развитие на дарителството и социалните инвестиции.

Една от важните ни дейности е да популяризираме и подкрепяме дарителски каузи, като предлагаме лесни и удобни начини за даряване. С тази цел инициираме и участваме в специални проекти, които информират, анализират, вдъхновяват и празнуват дарителството и благотворителността.

Всяка година подкрепяме повече от 200 кампании да набират средства чрез платформата за изпращане на дарителски SMS-и и онлайн дарения DMS 17777, дарителската онлайн платформа Platformata.bg и системата ни за дарителство по ведомост.

Проект „Информиране, ангажиране, успех“ е финансиран от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на ЕИП. Основната цел на проекта е подобряване на капацитета и устойчивостта на гражданския сектор.

Добави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *