Селен е жизненоважно вещество за здравето и силната имунна система. Селенът е минерал, който се получава чрез храната, което означава, че трябва да знаем откъде да си го набавим, за да подсилим имунитета си.


В условията на пандемия от коронавирус, причиняващ болестта COVID-19 по цял свят, е много важно да направим всичко възможно да подсилим имунитета си. Селенът участва в тези процеси, засягащи имунната система и функциите ѝ.

Необходими са малки количества селен, за да се възползва организмът ни от неговите многобройни ползи за здравето. Този минерал играе основна роля в редица важни процеси в тялото, включително функцията на щитовидната жлеза, метаболизма, в който влиза и синтезът на важни за силния имунитет вещества.

Кои са най-важните ползи за здравето от селена?
Повишава имунитета – имунната система пази тялото в добро общо здравословно състояние, като от нея зависят стотици процеси, за които не подозираме. Предпазването от патогени и микроби от външната среда е само част от тях. Селенът е важен компонент за състоянието на имунната система и защитните ѝ сили. Имунната система засича и открива потенциални заплахи в организма, като вируси, бактерии и паразити. Тя изпраща клетки в засегнатите места, които имат за задача да се свържат с протеините, отделени от патогените и да ги неутрализират, изграждайки имунитет.

Може да подобри сърдечносъдовото здраве
Диета, богата на селен, може да укрепи сърдечносъдовата система и да я предпази от повишен риск от сърдечни заболявания. Анализ на 25 научни изследвания показва, че при пациенти с до 50% по-високо наличие на селен в организма, рискът от сърдечносъдови инциденти и възникване на сърдечносъдови усложнения е с до 24% по-нисък, пише healthline.com.

Селенът може да намали и възпалителните процеси в тялото – един от най-рисковите фактори за сърдечносъдови заболявания.
Обширно изследване, проведено върху 433 хиляди пациенти със сърдечносъдови заболявания установява, че вземането на добавки със селен понижава нивата на възпаление в тялото, както и на маркера за възпаления C-реактивен протеин (CRP).

Селенът е важен за функцията на щитовидната жлеза
Селенът е минерал, който участва активно и във функцията на щитовидната жлеза. Тъканта на щитовидната жлеза съдържа най-голямо количество селен в сравнение с която и да е друга тъкан или орган в тялото. Селенът помага на щитовидната жлеза да се предпазва от окислителни процеси в организма и играе съществена роля в продукцията на хормони на щитовидната жлеза. Състоянието на тази жлеза е много важно за правилното функциониране на метаболизма, сърцето и процесите на растеж на клетките.

 

 

 

 

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *