Независимо дали става въпрос за лицето или други части на тялото, псориазисът може да ви направи чувствителни към външния ви вид. Но има неща, които можете да направите, за да се чувствате по-комфортно с начина, по който изглежда кожата ви. С няколко съвета и трика (и малко практика) можете да покриете петната си, където и да се намират, и да създадете по-гладка кожа.

Започнете с почистване

Първата стъпка е да измиете кожата си както винаги, като използвате одобрени от лекаря почистващи препарати. Кърпата може да помогне за изтриване на всички изсъхнали люспи. Това е важно, защото ако останат върху кожата ви, те могат да направят кожата да изглежда неравна и груба. Но не забравяйте да бъдете нежни с чувствителната кожа.

Овлажнявайте

Мажете кожата си с крем, който не съдържа аромати, хипоалергенен е и не запушва порите. Оставете да попие поне 10 минути, преди да поставите нещо отгоре. Искате кожата около псориазиса ви да бъде хидратирана, но не и хлъзгава, иначе гримът няма да остане на мястото си.

Подготовка

След като кожата ви е хидратирана, е време за основа, преди грима. Тя ви дава по-гладка повърхност за работа.

Използвайте правилния грим

Може да се нуждаете от по-плътен грим за проблемни петна или просто да изравните зачервяването с по-лека течна опция. Говорете с вашия лекар и изберете продукта, който ще работи най-добре за вашите нужди. Може първо да опитате да сложите грим на малка площ, за да видите дали предизвиква реакция.

Изберете вашия цвят

Може да отнеме няколко опита да намерите грима с подходящия нюанс за вашия тон на кожата. Съвет: Изпробвайте различни нюанси на кожата близо до мястото на петното от псориазиса, а не върху него. Може да се наложи да смесите два продукта, за да получите желания цвят и дебелината, от която се нуждаете.

Започнете с малки количества

Нанесете малко количество грим, след това добавете леки слоеве, един върху друг, докато получите покритието, от което се нуждаете.

Фиксиране

Искате гримът ви да издържи? Сложете пудра без цвят, след като приключите. След това напръскайте с фиксиращ спрей. Завършете с още един слой пудра за по-матов вид.

Корекции

Когато сте в движение, носете малък комплект грим, за да имате начин да поправите всякакви грешки в грима.

Отстранете внимателно

Гримът може да ви помогне да забравите псориазиса си за известно време, но кожата, която покривате, е чувствителна. Бъдете внимателни с нея. Почиствайте нежно и качествено.

Практиката прави перфектната визия

Може да отнеме време, за да получите правилния цвят, покритие и рутина. Така че бъдете търпеливи със себе си, докато нагласите правилните продукти и техники. Ако искате помощ, може да опитате специализирани магазини за грим. Малко личен опит може да ви помогне да намерите правилния продукт и да създадете добра рутина.