На 14.04.2022 (четвъртък) от 13:00 часа в прес клуб „БТА“, се проведе пресконференция на тема: „Състояние на здравната превенция в България и помощта на новите технологии.“

На събитието участваха:

  • Пенка Георгиева – Председател на пациентски организации „Заедно с теб“
  • Станислав Радославов – основател на единствената по рода си в България услуга – Wellky „Грижа от разстояние за възрастни хора и хора със здравни проблеми.“
  • Пепа Атанасова – пациент и ползвател на услугата „Грижа от разстояние за възрастни хора“ повече от 6 месеца.

Състояние на здравната превенция в България и помощта на новите технологии

На събитието г-жа Георгиева представи проучване сред интересуващи се от темата, от което се разбира, че:

56% от участниците определят като лошо нивото на здравната превенция за възрастните хора. 93 % от анкетираните смятат, че превенцията е изключително важна и ще намали риска от хоспитализация.

68% от анкетираните споделят, че често се доверяват на информация относно здравния си статус на новите технологии.

40% от участниците споделят мнение, че биха се доверили на новите технологии и възможността за грижа от разстояние.

67% от отговорилите смятат, че въвеждането на ефективни здравни технологиите за превенция биха намалили разходите за здравеопазване.

72% от анкетираните твърдят, че дигитализацията би намалила натиск върху обществения и частен бюджет за здравеопазване

Г-жа Пенка Георгиева обясни, че анкетата е направена през последните две седмици. Гласували са 2840 човека онлайн, а участието им е анонимно.

Георгиева посочи, че са гласували предимно хора на средна възраст – активно работещи хора, чиито близки са възрастни и се нуждаят от такава грижа и помощ.

Г-н Радославов основател на Wellky, представи изцяло българска разработка за превантивна грижа от разстояние за възрастни хора и хора със здравни проблеми.

Wellky – услуга, която гарантира спокойствие, сигурност, информираност и непрекъсната връзка.

Услугата гарантира:

Проследяване на здравни показатели, като кръвно налягане, сърдечен пулс и телесна температура. Ръчно и автоматично- 6 пъти в денонощието. Автоматичните измервания са придружени със звуково известяване за предстоящо измерване.

Незабавна аларма при падане или удар, която извършва автоматично обаждане към предварително зададени два телефонни номера на близки на ползвателя.

SOS бутон за спешно повикване на предварително зададени два телефонни номера на близки на ползвателя.

Откриване на точното местоположение на ползвателя и хронология на маршрута му за последните 24ч..

Известяване при настъпил инцидент със здравните показатели на ползвателя.

История за нередности в здравните показатели и настъпили инциденти.

При ползване на услугите на здравен или социален асистент в раздела „Посещения“ може да се открие информация за всички предстоящи и минали срещи, както и техния статус и извършени услуги.

Персонализиране на услугата съобразена със здравни показатели, активността и нуждата на ползвателя.

При неактивна гривна повече от 12ч. кол центъра на Wellky се свързва с ползвателя на услугата, за да провери причината. Ако не бъде открит се извършва обаждане към неговите близки.

Wellky – Грижа от разстояние.

Нужна е само едно Умно устройство поставено на ръката на ползвателя и достъп до www.wellky.bg, където в личния Ви профил може да откриете цялата информация за здравния и социален статус на ползвателя.

Г-жа Атанасова пациенти и ползвател на услугата сподели впечатленията си като потребител и пациент, на който вече тази социална услуга е спасила живота.

„Аз съм жена на 76 години и живея сама.

Имам проблеми с високо кръвно, често се случва да получавам кризи. Вече не се притеснявам, защото близките ми са информирани и получавам незабавна помощ от тях. Как да не съм благодарна на тази услуга.

Вече 6 месеца ползвам услугата грижа от разстояние и съм напълно сигурна в това, което искам да споделя.

Когато поставих за първи път умната гривна на ръката си се харесахме и не изпитвам желание да я свалям. Още повече, че тя ме кара да не се чувствам сама. За възрастен човек като мен е обяснимо да разчита денонощно на умната гривна. Знам, че ще получа незабавна помощ каквото и да ми се случи и повече няма да изпадам в отчаяние от безпомощното си състояние.

Много съм доволна, че имам възможност да се възползвам от тази услуга : измерване на жизнените ми показатели 6 пъти в денонощието, кръвно налягане, температура, пулс. Ако се получи инцидент изпраща известие до моите близки и могат да открият местоположението ми.

Бих могла да определя присъствието на умната гривна в моя живот, като сигурност. Тя ми дава спокойствие и не само на мен , но и на моите най-близки хора, които не биха могли да са до мен ежечасно, Умната гривна – МОЖЕ! Тя е винаги с мен и затова я считам за верен приятел. Мисля си, че тази гривна е незаменим помощник за мен и моите близки.

Доволна съм, че имам моят приятел умната гривна.“

 

Полезени връзки:

Вижте данните от проучването.

Научете повече за услугата Wellky.

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *