Американската администрация по храните и лекарствата разреши ваксината за Covid-19 на Johnson & Johnson в събота. Това е първата еднодозова ваксина за Covid-19, предлагана в САЩ и е тази, която отговаря на почти всички изисквания.
Ваксината, направена от Janssen(поделение на Johnson & Johnson) е безопасна и ефективна и се счита за гъвкава. Това е еднократна доза и не изисква специално съхранение и е разрешена за хора на възраст над 18 години.

Ваксината е тествана при повече от 44 000 души в САЩ, Южна Африка и Латинска Америка. В световен мащаб тя е била ефективна при 66,1% от случаите срещу умерено до тежко и критично протичане на Covid-19 четири седмици след ваксинацията, според анализ на FDA. В САЩ се отчита 72% ефективност и 86% защита срещу тежки форми на заболяването.
“Една доза ще ви предпази от болницата, ще ви предпази от отделението за интензивно лечение и ще ви предпази от моргата”, каза д-р Paul Offit, съветник по ваксините към FDA, пред CNN.
Ваксината идва с малко странични ефекти, повечето от които са леки, включително болка на мястото на инжектиране, главоболие, умора и мускулни болки.
Като цяло, нефаталните сериозни нежелани събития са редки, според анализа на FDA, и в проучването не са регистрирани случаи на анафилаксия след ваксинация. С ваксините на Moderna и Pfizer / BioNTech бяха регистрирани малък брой тежки алергични реакции. Например през първата седмица от пускането на ваксината Pfizer имаше само 29 случая от 1,9 милиона приложени дози, според Американските центрове за контрол и превенция на заболяванията(CDC).

Необходими са повече изследвания, но анализът на FDA също така намеква, че ваксината J&J може да помогне за предотвратяване на асимптоматични инфекции.
Едно януарско проучване от CDC показа, че повечето случаи на коронавирус се разпространяват от хора без симптоми. Ако ваксината предотврати асимптоматична инфекция, това може да помогне за намаляване на възможностите за предаване на болестта – а не просто да предпази ваксинираните да не се разболеят.
С толкова много положителни данни, независимата група от съветници гласува единодушно в петък, за да препоръча разрешение за спешна употреба на ваксината J&J.
“Мисля, че това е сравнително лесно решение. Очевидно става много по-лесно и е хубаво да имате ваксина с една доза”, д-р Eric Rubin, член на комисията, който е и главен редактор на The New England Journal of Medicine и професор в Харвард.
Има известна загриженост, тъй като обществеността е чула, че ваксината е само 72% ефективна в САЩ, а ваксините Pfizer и Moderna Covid-19 са около 95% и някои ще помислят, че това е ваксина от “втори клас”, но експертите казват, че тези цифри са силно подвеждащи.
“Трудно е да се направи сравнение между ябълки и круши, между разрешени ваксини въз основа на данни, събрани преди новите варианти на вируса да са били широко разпространение”, казва Sarah Christopher, директор на политиката за застъпничество в Националната мрежа за здраве на жените.
Ваксините Pfizer и Moderna Covid-19 бяха тествани по-рано в пандемията, когато имаше по-малко известни варианти. Изследването на FDA установи, че по-голямата част от случаите, случили се по време на южноафриканската част от процеса J&J, идват от по-нов и вероятно по-заразен вариант.
“Ако имах ваксина J&J днес и ваксина Moderna утре, щях да се радвам да взема J&J днес. Не ми се струва, че ще трябва да чакам. Всички те са страхотни ваксини казва в петък д-р Ashish Jha, декан на Университетското училище за обществено здраве в Браун при изслушване на подкомитета на House Ways and Means Health.
Експертите казват, че мутациите на вируса могат да подхранват прилив на случаи през пролетта в САЩ и казват, че това е една от причините, поради които е важно да се ваксинират колкото се може повече хора възможно най-бързо.
„Ще видим доколко въздействие оказват вариантите на вируса и как най-добре тези ваксини могат да се справят с тях, дали ще бъдат подсилващи дози или други ваксини“, каза д-р Aditya Gaur, съосновател на изследователския процес на J&J в Сейнт Джуд в Мемфис. “Но мисля, че не би могло да се иска по-добро от този първи кръг на разработване на ваксини от гледна точка на това колко бързо това се е случило и колко бързо е започнало да се разпространява по целия свят. ”
В неделя Консултативният комитет по имунизационни практики на CDC, известен като ACIP, ще се срещне, за да определи насоките за това кой трябва да получи ваксината. Оттам нататък ваксина може да започне да се разпространява до ваксиналните центрове в страната.
Докато първоначалното предлагане е ограничено – компанията казва, че има само около 4 милиона дози от ваксината си, готови да бъдат изпратени “незабавно” – тя трябва да има 20 милиона готови до края на март.
Напредъкът на коронавирусната ваксина на Johnson & Johnson е “наистина добра новина за света”, каза д-р Francis Collins, директор на Националния здравен институт пред CNN. Дори и случаите в САЩ да намаляват напоследък, пандемията далеч не е приключила. “Най-добрият начин да се направи е тази ваксина да бъде добавена към останалите.”

 

 

Източник: CNN, цитирани от https://www.czpz.org/