Жизненоважно за нормалната функция на сърдечно-съдовата система е непрестанната работа на сърцето.

В някои случаи обаче, като при сърдечния арест, за определено време тази функция спира, което може да доведе до редица усложнения. Състоянието не бива да се пренебрегва, а при възникване е важно да се вземат спешни медицински мерки.

Вижте особеностите на ареста, които нашия екип от сайт за здраве Code Health споделят.

Какво е сърдечен арест?

Това е сериозно и внезапно възникващо състояние, при което се наблюдава рязка загуба на кръвообращение. Това се дължи на намаленото изпомпване на кръв от сърцето в резултат на нарушена функция на сърцето. В резултат на колебливия ритъм и функция транспортирането на кислород към всички жизненоважни органи може да бъде преустановено, което при по-продължително време да се превърне в животозастрашаваща ситуация.

Арестът може да бъде като следствие от редовна употреба на наркотични вещества, както и прекомерно тютюнопушене. 

Сред най-често срещаните симптоми, които могат да подскажат наличието на арест, са:

  • безсъзнание;
  • липса на пулс или наличие  на много слаб такъв;
  • недостиг на въздух и трудност при вдишване;
  • бърза или неправилна сърдечна дейност преди настъпване на ареста, изразена в аритмия.

При настъпване на това състояние е жизненоважно да се реагира веднага. До пристигане в болница или идване на медицински екип на място е важно да се приложи CPR. Понякога, освен сърдечен масаж, може да се наложи и изкуствено дишане, защото при по-усложнена ситуация може да липсва такова.

От медицинска гледна точка, най-често използваното средство за възстановяване на функцията на сърцето и изпомпването на кръвта, е прилагането на дефибрилатор. В някои случаи, когато специалистите преценят, може да се наложи инжектиране на адреналин. Могат да бъдат поставени и други антиаритмични средства за стабилизиране на ритъма на сърцето.

Причини и симптоми за това сериозно състояние?

Като най-честа причина се явява запушването на коронарната артерия, при което сърцето се уврежда и спира да следва нормалния си ритъм.

Други често срещани причини за тази нарушена функция на сърцето са аритмии, токови удари, токсикиране от лекарства, травми и сериозни наранявания.

Как да се предпазим?

Вижте някои съвети от кардиолози, които могат да ви помогнат да се предпазите от това състояние:

  • поддържане на здравословен начин на живот – балансираната диета, редовните физически упражнения и здравословното тегло са критични за предотвратяване на такъв тип заболявания;
  • контрол на хроничните заболявания – ако имате високо кръвно налягане, висок лош холестерол и диабет, е от решаващо значение да ги лекувате и да посещавате специалист. Редовните проверки при лекар и спазването на препоръчаното лечение могат да намалят риска от този тип състояния;
  • Умерено количество алкохол и преустановяване на тютюнопушенето – това са рискови фактори за възникването на болести, свързани със сърдечно-съдовата система.

Това е основната информация, която трябва да знаете за този проблем в областта на кардиологията.

От Code Health сме тук, за да ви представяме всичко съществено за ареста и други състояния, касаещи сърдечно-съдовата система.

По този начин целим да ви помогнем в превенцията на редица заболявания чрез обогатяване на знанията по конкретните тематики и споделяне на методите за лечение.

Важно е да съобразите, че въпреки общовалидната информация, всеки пациент има специфични нужди, на които може да се отговори само чрез съвместна работа със специалист в областта на конкретните заболявания.