Нарът има безброй предимства. Освен, че е полезен за здравето, той е и много вкусен.
Плодът съдържа антиоксиданти, а част от свойствата му са да предпазва от вируси и тумори. Той е добър източник на витамини, защото освен с фолиева киселина, е пълен и с витамини А, С и Е.
Той може да бъде движещата сила на нашето здраве. Нарът е известен най-вече с това, че лекува проблеми, свързани със сърцето, и поддържа добра циркулацията на кръвта. Другите му здравни качества са лекуване на стомашни проблеми, рак, зъбобол, остеоартрит, анемия и диабет.
Традиционно нарът се използвал за почистване на кожата и намаляване на възпаленията ѝ. Сокът от нар може да участва в лекуването на възпалено гърло.
Кората и листата на нара се използват, за да успокоят стомашни разстройства и диария, причинени от храносмилателни проблеми. Пиенето на чай от листата на този плод също помага за излекуването на този вид проблеми. Сокът от нар се справя и с болести като дизентерия и холера.
Редовният прием на сок от нар може да поддържа добър потока на кръв в тялото. Наред с това той намалява риска от инфаркт и сърдечен удар. Антиоксидантните свойства, които притежава този плод, помагат за задържането на лошия холестерл в позиция, която не позволява на кръвта да образува съсиреци.
Редовното консумиране на нар може да намали нивата на ПСА в тялото и да помогне в борбата срещу съществуващите вече ракови клетки.
Пиенето на сок от нар помага на диабетиците да намалят риска от коронарни заболявания.
Нарът намалява опасността от спонтанен аборт и също помага на бъдещите майки да не родят бебета с прекалено ниско тегло. Нарът също намалява опасността от развиване на болестта на Алцхаймер при възрастните хора. Помага да контролираме проблемите на възрастта – бръчките, и по този начин улеснява поддържането на млада и свежа кожа.