Винаги се консултирайте с вашия лекар, преди да започнете да приемате добавки с магнезий, тъй като те могат да причинят неочаквани проблеми. Магнезият в добавките може да взаимодейства с някои видове антибиотици и други лекарства. Консултирайте се с вашия лекар или фармацевт, ако обмисляте магнезиеви добавки, особено ако редовно използвате магнезий-съдържащи антиациди или лаксативи.

Приемът на твърде много магнезий (препоръчителното дневно количество е 400 mg или по-малко) може да причини сериозни проблеми с бъбреците, предупреждават лекарите. Някои медицински състояния, като проблеми с бъбреците, могат да увеличат риска от натрупване на магнезий и токсичност.

Mагнезият може да намали усвояването на някои лекарства и да взаимодейства с други.Повечето хора получават достатъчно магнезий, като се хранят здравословно. Хората, които приемат магнезий за високо кръвно налягане, може да се заблуждават по отношение на ефикасността на добавките, казват експерти. Данните показват, че ефектите на магнезия върху кръвното налягане са минимални и незначителни. Никой не трябва да разчита на магнезиеви добавки за понижаване на кръвното налягане.

Приемането на твърде много магнезий може да има слабителен ефект, причинявайки стомашно-чревни проблеми.

Експертите препоръчват получаването на магнезий от храната, а не от добавките. Най-добрият начин да покриете изискванията е като ядете разнообразни храни като бобови растения, ядки, семена, пълнозърнести храни, обогатени зърнени храни и млечни продукти.

„Ако се притеснявате за нивата си на магнезий или подозирате, че може да имате дефицит, говорете с медицински специалист относно добавките. Магнезият, който присъства естествено в храната, не е вреден и не трябва да се ограничава, тъй като тялото ни има начин да се отърве на всякакъв излишък през бъбреците.

Въпреки това, добавките могат да бъдат вредни, ако се приемат в неправилна доза.