Рибата може да ви осигури много невероятни ползи за здравето. Например, повечето мазни риби съдържат омега-3 мастни киселини, за които е известно, че намаляват риска от сърдечни заболявания и помагат за когнитивното здраве.

Омега-3 в рибата също могат да намалят риска от депресия и да помогнат за подобряване на психичното здраве. Въпреки това, въпреки че рибата съдържа много ползи за здравето, тя също може да увеличи излагането ви на живак. Всъщност, според Environmental Health Perspectives, консумацията на риба е виновна за над 90% от излагането на живак в САЩ, като рибата тон е един от водещите сортове риба по съдържание на живак. Но въпреки че знаем, че рибата тон и други видове риба съдържат живак, възможно ли е всъщност да получите отравяне с живак, ако ядете твърде много?

Consumer Reports (CR) наскоро публикува доклад, в който разглеждат нивата на живак, невротоксин, съдържащ се в пет различни марки риба тон. Заедно с проучването на конкретните марки, те също така разгледаха различните видове риба тон. Според проучването във всички марки се открива наличие на живак, като конкретно в „бял тон“, количествата са три пъти повече сравнение с другите подвидове на рибата.

Въпреки че някои сортове риба тон са известни с това, че съдържат по-малко живак от други (т.е. леката риба тон има средно по-малко от белия тон), в някои консерви са открити  неочакван високи стойности на  живак.

„Нивата на живак могат да скочат непредсказуемо, риба тон в консерва изглежда може да застраши сериозно здравето на плода при бременните“ , твърди д-р Джеймс Е. Роджърс и директор на Изследвания и тестове за безопасност на храните в CR.

Но дори и с тази нова информация за нивата на живак в определени марки и видове риба тон, както и предложението бременните да стоят настрана изцяло, има още какво да се знае за рисковете на средния възрастен, когато става дума за консумация на риба тон и живак – по-специално за това дали твърде много риба тон всъщност може да ви причини отравяне с живак.

Според Consumer Reports не можете наистина да консумирате морски дарове, без да консумирате и живак. Това е така, защото той е постоянно присъстващ в океаните -първо защото е естествен минерал, така и заради замърсяването, причинено от човека. Като цяло е известно, че по-големите риби имат по-високи нива на живак, защото се хранят с по-малки риби и абсорбират техния живак.

В статия от Biological Trace Element Research се посочва, че рибата тон не само получава своя живак от хранене с други риби, но този минерал също се натрупва с течение на времето в тъканта на рибата тон. Тази комбинация от фактори прави нивата на живака висок конкретно в рибата тон.

Каква вреда може да причини живакът на тялото ви?

Живакът се счита за невротоксин, който може да има отрицателни странични ефекти за здравето, ако се консумира в по-големи количества:
загуба на мозъчни клетки,

  • загуба на двигателни умения,
  • влошена памет,
  • чувство на тревожност
  • повишен риск от сърдечни заболявания.По-конкретно, метилживакът е вид живак, намиращ се в морски дарове и риба, като риба тон, и високите му нива могат потенциално да доведат до отравяне.

Симптомите на отравяне с метилживак включват:

  • увреждане на говора или слуха,
  • загуба на периферно зрение,
  • мускулна слабост
  • усещане за иглички в тялото ви.

 

Но как можете да знаете кога да спрете или колко живак може да доведе до действително отравяне?

За съжаление, няма ясна мярка, за да знаете колко риба тон можете да ядете, преди да рискувате отравяне с живак, особено като се има предвид, че новите открития за консервираната риба тон често съдържат неочаквано високи стойности  живак.

Важно е да запомните, че всеки път, когато консумирате морски дарове, е повече от вероятно да вкарате известно ниво на живак в тялото си. Въпреки това има видове риба и миди, които съдържат средно по-малко живак от риба тон. По-ниски нива на живак има в раци, скариди, калмари, тилапия, треска, сьомга, стриди и омари.