Докладът (не?)ПОБЕДИМИ ПАНДЕМИИ, който беше представен днес  на 14-ти октомври пред медиите и обществеността, предлага научен анализ и прагматичен поглед към четири от основните рискови фактори за здравето, чието разпространение е придобило пандемичен мащаб в нашето общество – нездравословното хранене, злоупотребата с алкохол, тютюнопушенето и прекомерното използване на дигитални устройства.

Гледайте репортажа с участието на Гергана Паси, председател на ПанЕвропа България, доц. Милена Георгиева, експерт по генетика, Детелина Стаменова, психотерапевт и проф. Георги Момеков, председател на Българското научно дружество по фармация, за да научите какво споделиха те пред камерата на Code Health TV.

video
play-sharp-fill

Ехото от пандемията от КОВИД-19 постепенно отзвучава, но за сметка на това отвори още по-широко вратата за т.нар. скрити пандемии – нашите вредни навици, с които „съжителстваме” десетилетия наред и които ще продължат да съществуват занапред. Статистиката за смъртността у нас по време на COVID-19 е стряскаща – България е на 2-ро място в света по смъртни случаи на глава на населението, вследствие на коронавируса. А ключовата причина за това е високото ниво на съпътстващи сърдечносъдови, ракови, белодробни и метаболитни заболявания, свързани с пандемичните по мащаб рискови фактори. КОВИД пандемията е повратна точка за „проглеждане” и осъзнаване, че страната ни трябва да излезе с нова различна перспектива – с научно обоснована стратегия за намаляване на вредите от рисковите фактори в житейската и околната среда – за постигане на по-добро здравословно състояние на населението и по-добра подготвеност за евентуални бъдещи неочаквани здравни заплахи.

В авторския екип на доклада участват признати учени и експерти  – Доц. Милена Георгиева, Проф. Георги Момеков, Детелина Стаменова и Аркади Шарков от различни области – молекулярна биология, епигенетика, токсикология, фармакология, психология, здравна икономика. ПанЕвропа България обедини тяхната научна мисъл и обществена отговорност с една обща цел – повишаване на здравната осведоменост относно специфичния рисков спектър на всеки един от четирите вредни навици, на базата на което се предлагат ефективни подходи за намаляване на вредите от тях.

Докладът „(не?)ПОБЕДИМИ ПАНДЕМИИ” цели да повиши информираността относно широко разпространените рискови фактори за здравето, като представя научния възглед за механизмите, водещи до влошено здраве, и предлага препоръки за НАМАЛЯВАНЕ НА ВРЕДАТА от тях. Той поставя в центъра на вниманието ценната възможност, която пост-КОВИД ерата предоставя сега – целенасочени действия за информиране на населението относно основните рискови фактори и прилагане на съвременни политики за преустановяване на вредните навици или ограничаване на вредата от тях, с оглед подобряване на начина на живот и общия здравен статус на българите.
Запознайте се подробно с доклада  “(не?)ПОБЕДИМИ ПАНДЕМИИ – ДА ОТВОРИМ ОЧИ”

Главен редактор

Добави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Hide picture