Първата година от живота на бебето е истинско предизвикателство за родителите, които непрестанно се притесняват за своите съкровища.

Това често е оправдано, особено предвид факта, че има някои състояния, които обхващат немалък процент от малчуганите.

Гастроезофагеалният рефлукс се характеризира като точно такъв проблем, който най-често се проявява през първата година от живота на детето.

Научете повече за ГЕРБ при бебетата – симптоми, начини за овладяване и друга важна информация по темата, споделени от нас – сайт за здраве Code Health.

Какво е гастроезофагеален рефлукс?

ГЕРБ е често срещано състояние, при което стомашно съдържимото, включително храна, течности и стомашни сокове, се връща обратно в хранопровода.

Проблемът възниква особено често сред новородените и кърмачетата, което се дължи на тяхната незряла долна езофагеална сфинктерна мускулатура, чиято функция е да предотвратява връщането на храната.

Защо е често срещан при бебетата?

Рефлуксът е типичен за бебетата, защото храносмилателната им система през първите месеци от живота, особено до годинката, е недобре развита.

През първите месеци след раждането мускулите на хранопровода могат да бъдат значително по-отпуснати, което позволява лесно връщане на храната нагоре. Този проблем обикновено се подобрява с възрастта, като повечето деца преодоляват рефлукса до навършване на една годинка и го надрастват.

Тих рефлукс – какво представлява?

Тихият рефлукс, известен също като ларингофарингеален, е форма, при която за разлика от обикновеното заболяване, връщането на съдържанието в стомаха е почти незабележимо, защото не е съпроводено с повръщане.

Този проблем е по-сериозен, особено при новородените, защото може да доведе до симптоми,  като кашлица, хрипове или дори проблеми с дишането.

Симптоми и диагностика

Има някои симптоми, които могат да подскажат наличието на този проблем. Най-често това са:

  • прекомерно оригване след хранене;
  • раздразнителност по време на хранене;
  • кашлица
  • затруднено преглъщане;
  • обилно повръщане със силно изразена струя.

При тихият рефлукс е възможно част от симптомите да се видоизменят и да се появи хъркане, хронична кашлица, която се появява не само по време или непосредствено след хранене, а през целия ден. 

Диагностицирането на състоянието при малките е по-трудно, особено в следновородения период до годинката.

Извършва се наблюдение на симптомите, промяна на хранителните навици, прием на лекарствени продукти, а при задълбочаване на този проблем може да се наложат специфични изследвания, като обикновено се осъществява чрез наблюдение на симптомите езофагеална манометрия.

Хранене и лечение на рефлукс при бебета

Лечението на това състояние при бебетата се основава на промени в начина на живот, количеството, интензитета и вида на храненето. Адаптираното мляко следва да се замени с такова с по-гъста консистенция, като в днешно време съществуват специални формули за деца с такъв проблем.

Препоръчват се повече хранения с по-малко количество  от нужното, за да се избегне повръщането.

В някои случаи, лекарят може да препоръча медикаментозно лечение за намаляване на киселинността в стомаха или за укрепване на езофагеалните мускули.

Съществуват и народни методи за борба с гастроезофагеалната рефлуксна болест – някои билки, като мента и лайка, могат да успокоят стомаха.

Съвети за грижа за бебета с рефлукс

Вижте някои съвети относно грижата за най-малките, страдащи от този проблем:

  1. Правилна позиция на тялото – според мнение на редица педиатри, най-подходящо за безопасността на детето по време на сън, е поставянето под наклон – главата трябва да се намира на известна височина, за да възпрепятства задавянето и задушаването при евентуално връщане на съдържимото от стомаха в гърлото и носа.
  2. Правилно хранене – независимо дали кърмите вашето дете, или му давате адаптирано мляко, трябва да се уверите, че с количеството на течностите не навлиза прекомерно количество въздух. За целта е препоръчително да се свържете с консултант по кърменето, ако бебето е кърмаче, а при хранене с адаптирано мляко – да използвате специално създадени шишета за това състояние с антиколик накрайник.
  3. Оригване – винаги след хранене се уверявайте, че детето се е оригнало.

От Code Health сме тук, за да ви дадем ключова информация и експертни мнения относно овладяването на редица проблеми, предмет на изучаване и лечение от специалисти в областта на педиатрията, както и съвети за превенцията на такива.

Не забравяйте, че въпреки насоките и съветите, преди да се предприеме лечение и да инициирате прием на медикаменти или народни средства, като горепосочените, задължително трябва да посетите специалист в областта на педиатрията.