Болестите на щитовидната жлеза засягат всеки десети българин, но повечето от хората не подозират. Ситуацията значително се влоши след пандемията от COVID-19, когато вирусът предизвика значителни проблеми за преболедувалите и дори отключи заболявания на щитовидните жлеза при немалко хора. Според последните популационни проучвания 5% от населението в Европа страда от недиагностициран и нелекуван хипотиреоидизъм. Систематичен преглед и метанализ на 20 селектирани епидемиологични проучвания, публикувани в периода 2008-2018 г., показва, че 4.7% от населението на Европа страда от неразпознат и нелекуван хипотиреоидизъм, като 4.11% от тях се дължат на субклиничен хипотиреоидизъм. Честотата е по-висока сред жените и във възрастовата група над ≥ 65 години.

Шведски медицински лаборатории Синево осъществиха Национална информационна и скринингова кампания, с цел ранна профилактика на заболявания на щитовидната жлеза под надслов „Дойде ли ти до гуша? Не чакай, а действай!“, организирана от Националната пациентска организация (НПО), шведски медицински лаборатории Синево и Сдружение на засегнатите от заболявания на щитовидната жлеза ВИОМ.

Информационната кампания има за цел да:

 • Създаде траен и продължителен интерес към проблема и начините за превенция, профилактика, овладяване и контрол на заболяванията на щитовидната жлеза;
 • Промотира решението за редовна профилактика сред рисковите групи и сред вече диагностицираните с подобни заболявания пациенти;
 • Работи в посока осъществяване на трайно сътрудничество между специалисти ендокринолози, пациенти и неправителствени организации;
 • Осигури достоверна и достъпна информация за щитовидната жлеза.

Като част от информационната кампания през месеците ноември и декември 2022 г. ще се проведат уебинари, насочени към пациенти и техните близки. В рамките на уебинарите ще бъдат поканени лекари специалисти в областта на диагностиката и лечението на щитовидните заболявания, акушер-гинеколози, кардиолози и други специалисти, които имат връзка с съпътстващите проблеми. 

 

Всичко свързано с кампанията може да разберете ТУК

 

Шведски медицински лаборатории Синево предоставят пълен набор от изследвания и диагностистични пакети, свързани със заболявания и скрининг на щитовидната жлеза. Шведски медицински лаборатории Синево са предпочитаният избор на пациентите и медицинските специалисти в България, които търсят висококачествени лабораторни услуги и партньор, на когото могат да разчитат.

Шведски медицински лаборатории Синево са част от Medicover Group – водещ международен доставчик на здравни и диагностични услуги в повече от 10 страни.Синево предлага в България над 1500 рутинни и усъвършенствани изследвания във всички основни области на клиничната медицина и продължава да разширява портфолиото си от високоспециализирани тестове, за да отговори на нуждите на българските лекари и техните пациенти.

 

Като част от активностите, през месец юни се проведоха дни на отворените врати в 4 локации на лаборатории Синево (3 в София и 1 в Пловдив). В рамките на акциите, които се проведоха със средства, предвидени от Сдружение ВИОМ, се извършваше безплатен ехографски преглед

на щитовидната жлеза от специалист ендокринолог, като всеки желаещ посетител имаше възможност и да си направят изследвания на хормоните на щитовидната жлеза на преференциални цени в лабораторията. Прегледите се извършваха след предварително записване на час на специално създадена за целта страница на сайта на лабораториите. В рамките на инициативата бяха прегледани 110 човека, като при 60% от тях се откриха

отклонения от нормата. 

ЗА ЩИТОВИДНАТА ЖЛЕЗА

Щитовидната жлеза е един от най-важните органи в ендокринната система на човека. Под въздействието на ТSH (тиреоидостимулиращ хормон), жлезата произвежда T4 (тироксин) и T3 (трийодтиронин). Тиреоидните хормони имат значителен ефект върху човешкия организъм. Те влияят върху основния метаболизъм, кислородната консумация, енергийния баланс, производството на топлина. 

Без да подозират много от хората имат нарушени фунĸции на щитовидната си жлеза. Статистиĸата поĸазва, че жените страдат доста по-често в сравнение с мъжете. Данните сочат, че при жените над 35 години шансовете щитовидната жлеза да развие заболяване са с 30% по-висоĸи.

Най-честите причини за заболяванията на щитовидната жлеза са:

 • генетично заложени особености и/или са следствие от автоимунитет;
 • стрес;
 • хранителни дефицити;
 • тоĸсини в оĸолната среда и други.

Правилното фунĸциониране на жлезата зависи и от съдържанието на йод в храните, ĸоито ĸонсумираме. Едни от ранните симптоми, ĸоито сигнализират за проблеми с щитовидната жлеза, са постоянно чувство за умора, апатия и усещане за студ. Аĸо тези ранни сигнали бъдат подминати, по-ĸъсно е възможно ĸожата да се промени, да се появят проблеми с паметта, депресия и поĸачване на                                                                                                                              теглото. При няĸои жени менструалният циĸъл става нередовен.

Необходимо е да се извършва пълна диагностика на щитовидната жлеза, защото: 

 • Нивата на TSH и щитовидните хормони ще дадат представа за функцията на жлезата.
 • Чрез допълнителни изследване на тиреоидните антитела (МАТ, ТАТ, ТРАТ) може да се докаже или изключи наличие на автоимунно заболяване на щитовидната жлеза.
 • При някои заболявания на щитовидната жлеза се налага провеждане на хирургично или медикаментозно лечение.
 • Ако сте прекарали частично или пълно хирургично отстраняване на щитовидната жлеза, както се процедира при лечението на рака на щитовидната жлеза, е необходимо да проследите състоянието ѝ.
 • Възможно е пациентите да получат мускулни крампи, затова е важно да се проследи нивото на калция в кръвта. Затова подходящи изследвания са серумен калций, TSH, fT4, TG (Тиреоглобулин).