Международната организация „Изкуството да живееш“ подава ръка на служителите в сферата на здравеопазването, чрез специални безплатни онлайн курсове, които имаха за цел да им помогнат да бъдат устойчиви на целия стрес и напрежение около поредната вълна на Covid-19.

Вече се проведоха две обучения 17 – 19 септември и 18 – 20 октомври, а следващото ще бъде на 13 – 15 ноември.

Натискът върху лекарите на първа линия е огромен, именно с тази цел най-голямата международна неправителствена и хуманитарна организация “Изкуството да живееш” , чиято идеология е създаване на общество без стрес и насилие, оказа своята съпричастност чрез провеждане на жизненоважни курсове подобряващи, както психическото, така и физическото здраве на медиците.

Безплатните онлайн занятия се проведоха с цел повишаване на  имунитета и подобряване на психическото и физическо здраве на медицинските служители. Инструктори на “Изкуството да живееш” показаха на всички включили се упражнения от дихателната техника Сударшан крия – набор от ритмични дихателни упражнения, които повишават концентрацията, себеконтрола и положителната енергия. Един път научили тази техника, медицинските работници могат сами да я прилагат след това в домовете или кабинетите си. Курсовете включваха и някои  лесни йога упражнения, които също могат да се практикуват самостоятелно.

Курсовете за лекари и медицински работници се проведоха два пъти – в месеците септември и октомври, в  3  последователни онлайн занятия от по 90 минути. Поради онлайн формата си, успяха да се включат над 70 медицински лица от цялата страна. Следващото обучение ще бъде 13 – 15 ноември. За повече информация и записване, можете откриете на този линк: https://mailchi.mp/artofliving.bg/frontliners

Благодарение на дихателната техника,  медицинските работници споделиха, че се чувстват по-спокойни на работното си място и у дома, депресивните състояния, чувство на тревожност, нервност и тъга са значително минимализирани, позитивната енергия определено се е увеличила, а паметта – подобрена. Курсът се провежда за първи път на територията на България, но през последната година и половина в САЩ, Канада, Европа и Индия тези безплатни онлайн програми бяха посрещнати с огромен интерес от здравни работници на първа линия.

Над 70 независими научни изследвания са показали множество ползи от техниките за дишане на Изкуството да живееш като:

  • Значително намаляване на тревожността 73 % успеваемост

  • Значително облекчаване на депресията, демонстрирайки 67 – 73% успеваемост, независимо от тежестта.

  • Повишени нива на оптимизъм, благополучие и качество на живот.

  • Повишено ниво на енергия.

  • Подобрено качество на съня (три пъти повече време, прекарано в дълбок спокоен стадий на сън).

  • Повишени умствена фокусираност и осъзнатост.

  • Понижаване на нивото на кортизол (биомаркер за стрес).

  • Подсилен имунитет и подобрена сърдечно-съдови и дихателна функция.

 

Някои от споделените преживявания на участниците в курсовете:

Заради много смени и дълги нощи, изтощението, до което бях стигнала, ме беше довело до хронична умора и трудни взаимоотношения с близките ми. След трите дни на курса почувствах толкова много енергия, сякаш съм спала с дни и се освободих от това тягостно напрежение, което беше надвиснало над мен като мрачен облак. Чувствам се презаредена, щастлива и имаща какво да дам на близките си и своите пациенти”, споделя д-р М.Т

Работата ми изисква комуникация със стотици пациенти , адекватно взети решения и буквално спасяването на човешки животи – меко казано стресът е огромен! Още на първото занятие усетих облекчение, сякаш някой свали товар от плещите ми. На следващия ден на смяна, бях много по-ефективен, много по-внимателен и забелязвах много повече детайли в симптомите на моите пациенти. Тези три дни ми върнаха ентусиазма да бъда най-добрата версия на себе си – добър лекар, добър баща, добър човек.” д-р Й. Ф.

Споделени преживявания и на лекари, практикуващи Сударшан крия дълги години:

„Аз съм Нели Стойчева, общопрактикуващ лекар със 17 годишна практика.

Правя Сударшан крия от няколко години, всяка сутрин в 6.00.Тя ме зарежда с енергия, дава ми спокойствие и сила, за да се справя с проблемите и стреса в работата. Отношенията ми с пациенти и близки станаха хармонични и лишени от напрежение. Не боледувам и тялото ми е изпълнено с енергия.”

„Казвам се Елеан Зънзов и съм лекар, пластичен хирург с 27-годишна клинична практика. От 10 години практикувам Сударшан Крия и продължавам да се изненадвам от въздействието, което тя оказва върху физическото, емоционалното и менталното ми здраве!“