codehealth-logonew

Лекарят, оперирал мозъка на дете през крака, е финалист за Балканските Оскари. Проф. д-р Станимир Сираков е единственият българин с диплома от Европейския борд по Невроинтервенции.

Проф. д-р Станимир Сираков, който нашумя с иновативната операция на мозъка на момче през вената на крака му,  е единствения българин с диплома от Европейския борд по Невроинтервенции и е 37-мият специалист по невроинтервенции в световен мащаб.

През 2020 г. той успешно преминава изпит за придобиването на европейска диплома по интервенционална неврорентгенология присъждана от Европейската асоциация по неврорентгенология (ESNR).

Лекарят е сред финалистите за златните статуетки на BALKAN MEDICAL AWARDS 2023, които ще отличат хуманизма и отговорността на лекари, болници, клиники и екипи от балканските държави с доказани значими постижения в областта. Церемонията  е на 5 май 2023.  от 20 часа в ОТО Event Room в хотел Санкт Петербург – Пловдив.  
 

Проф.  Сираков е специалист по Образна диагностика и Интервенционална рентгенология с над 10 години опит. През 2009 г. завършва своето образование по медицина към Медицински университет – София. През 2014 г. след успешно положен държавен изпит придобива
специалност по Образна диагностика. През 2015 г. проф. д-р Станимир Сираков придобива образователна и научна степен „доктор“, а през 2022 г. става професор.

По данни на Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК) годишно в Референтния център се осъществяват над 350 терапевтични ендоваскуларни процедури, което се равнява на над 90% от ендоваскуларно третираните пациенти на територията на Република България.

Проф. д-р Станимир Сираков има над 90 научни публикации на български и английски език, един дисертационен труд, две монографии на български език и участие в два учебника на английски език. Благодарение на него и на неговия екип се въвеждат за пръв в България и в света множество иновативни техники и устройства като модулиращи кръвотока стентове (p64), подпомагащи емболизацията на мозъчни аневризми устройства (Cascade, Comaneci, pConus, Nautilus и др.), както и внедряването за пръв път в света на техниката на поетапно въвеждане на течни неадхезивни емболизанти през един микрокатетър за лечението на мозъчни артерио-венозни малформации и фистули.

Лекари, болници, клиники и медицински екипи могат да кандидатстват за Балканските Медицински Награди. Номинации ще бъдат правени от здравни организации, както и от специализирани медии и журналисти. 

Проф. д-р Станимир Сираков бе гост в един от епизодите на Healthy Morning – нека си го припомним:

Организатор  на събитието е Global Leaders Club.
Снимки Личен Архив

Главен редактор

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *