Проф. д-р Флориан Фицал – специалист по онкологична, реконструктивна и естетична хирургия на гърдата, коментира причините за мастита

1. Какво е мастит?

Маститът е локално възпаление на млечните жлези. То може да е само в рамките на отделни жлези, но може да обхване и цялата гърда, когато възпалението минава отвъд жлезите и преминава в екстрагландуларната тъкан.

2. Защо се появява? Какво го причинява?

Причината не е ясна, но маститът обикновено се установява по време на бременност или в периода на кърмене поради нарушена галактостаза.
Това води до необичайно дълъг период на престой на млякото в жлезата, което причинява локална свръхстимулация на млечния епител. Тази свръхстимулация може да предизвика локално възпаление. Освен това бактериите могат да се развиват по-лесно в тази ситуация, причинявайки бактериална инфекция на млечната жлеза и по този начин бактериален мастит.

3. Какви са симптомите?

Обикновено симптомите са типични за възпаление – зачервяване на гърдата, подуване на гърдата, локална болка и повишена температура на гърдата.

4. Как се поставя диагноза?

Диагнозата се поставя клинично чрез снемане на анамнеза, палпация на гърдата и извършване на ултразвуково изследване, както и мамография за изключване на възпалителен рак на гърдата. Накрая може да се направи магнитно-резонансна мамография за по-нататъшна диагностика. Съмненията за рактрябва да бъдат отхвърлени, ако маститът не се облекчава със стандартните грижи!

5. Може ли да има разновидности?

Обикновено маститът е комбинация от локално възпаление и бактериален свръхрастеж, но трябва да бъдат отхвърлени съмненията за възпалителен рак на гърдата, който се различава от класическия мастит. Симптомите са подобни, но обикновено няма болка.

6. Може ли да има усложнения?

Ако лечението се забави, маститът може да се усложни и да се образуват абсцеси.

7. Какво може да бъде лечението?

Обикновено локалните охлаждащи тампони и превръзките с извара помагат много. Освен това винаги препоръчвам прием на клиндамицин 1800 mg дневно в продължение на поне 10 дни. За облекчаване на болката може да помогне и сутиен за джогинг, който не е с банели, или друг вид стегнат сутиен. Противовъзпалителни лекарства като Parkemed, Deflamat или Mexalen също могат да помогнат за облекчаване на симптомите.

8. Правила, които трябва да се спазват?

В случай на остър мастит опитайте да охладите гърдата и използвайте локално извара. Ако не се подобри в рамките на 2-3 дни, потърсете лекар и направете ултразвук и магнитно-резонансна томография.

 

Кратка биография на Проф. д-р Флориан Фицал:

Проф. Флориан Фицал е специалист по хирургия на гърдата във Wiener Privatklinik и има над 15 години опит. Той е директор на отделението по хирургия на гърдата, както и заместник – директор на Breast Health Center. През годините той е участвал в редица конференции и проучвания, автор е на над 150 публикации. Член е на множество професионални дружества в Австрия, като Австрийското дружество по хирургия ÖGC, Австрийската група за изследване на рака на гърдата и дебелото черво ABCSG (президентски съвет), Европейското общество по хирургична онкология ESSO (Examiner EBSQ FEBS Breast), Австрийското дружество по сенология ÖGS (член на борда), Австрийското дружество по хирургична онкология ACO-ASSO (член на борда), Европейското дружество по медицинска онкология ESMO. Награден е с множество награди: Награда за най-добра дисертация в областта на интензивната медицина за 1999 г. в Австрия (ÖGARI), Награда на Австрийското дружество по сенологияпрез 2005 г. и 2009 г., Награда от град Виена за научен проект в областта на рака през 2011 г. и други.