„Вашата нервна система е важна, защото това е начинът, по който нашите органи комуникират с други органи, както и начинът, по който тялото ни е в състояние да интерпретира света“, казва д-р Уоли Уазни, невролог и медицински директор на Центъра за инсулт в Лонг Бийч.

„Нервната система определя това, което сте като човешко същество: способността ви да обичате, да работите, да създавате семейство – да не говорим за разбирането на тази статия.“

Нервната система е мощна, но крехка и когато се увреди, може да повлияе на способността на мозъка да комуникира с мускулите и органите.

Ето няколко проблеми на нервната  система и симптоми, на които да обърнете внимание.

Както винаги, моля, консултирайте се с вашия лекар за медицински съвет.

1 Какво трябва да знаят хората за нервната система?
Д-р Уанг казва: „Това е удивителна система и ни позволява да функционираме, но за разлика от много други части на тялото, има ограничена регенерация, всяко увреждане, което понасяте, става постоянно!“

Д-р Уазни заявява: „Нервната система е разделена на две части. Имаме централна нервна система, която се състои от вашия мозък и гръбначен мозък, която интерпретира и отговаря на информацията, предоставена от нашата периферна нервна система, която е съставена от нашите нерви.“

2 Какво причинява дисрегулация на нервната система?
Д-р Уанг ни казва: „Не за да ви кара да се тревожите, но толкова много неща могат да причинят нараняване, от хроничен стрес до прекомерна употреба на лекарства до заседнал начин на живот до хронични медицински заболявания като диабет.“

Д-р Уазни казва: „Много неща като алкохол, лекарства, електролитен дисбаланс, токсини, мозъчни тумори, травма, инсулт могат да причинят увреждане на нервната система.“

3 Приемете симптомите сериозно

Д-р Уанг съветва: „Ако имате някакви притеснения относно нервната си система, моля, посетете невролог! Вашето притеснение може да е сериозна диагноза, която се нуждае от повече внимание, или просто уверение, че не е голям проблем, така че определено посетете невролог, за да получите тяхната оценка и мнение!”

4 Инсулт
Д-р Уанг казва, ако изпитате: „Внезапна слабост или изтръпване от едната страна на тялото, затруднено говорене, увисване на лицето или лигавене, посетете лекар. С една дума, това вероятно е инсулт! От всички заболявания на нервната система това е най-сериозната и непосредствена животозастрашаваща! Ако почувствате или чуете някой да има някой от тези внезапни симптоми, не чакайте, просто се обадете на 112.”

5 Натрапчиво главоболие, което не изчезва
Д-р Уанг ни казва да сме наясно с „продължителните главоболия, особено ако нямате история на главоболие. Може да е нещо толкова сериозно като мозъчен тумор.  Може да е доброкачествено, може да е хроничен стрес или просто лош сън, но постоянното главоболие, което не се подобрява с лекарства без рецепта, определено трябва да бъде оценено от специалист.”

6 Слабост или липса на енергия, която ви пречи да живеете нормалния си живот
Д-р Уанг обяснява: „Ако не можете да функционирате както преди поради слабост или ниска енергия, това определено е знак, че нещо не е наред в тялото ви и определено трябва да посетите лекар. Някои нарушения като ендокринни или автоимунни заболявания може да повлияят непряко на нервната система.”

7 Загуба на съзнание
Д-р Уанг заявява: „Ако имате припадъци или загубите съзнание поради неизвестна причина, това определено е признак на потенциално разстройство на нервната система. Основният проблем може да е свързан със сърцето, но мозъкът ви е проектиран да ви държи в съзнание, така че всяка загуба на такова изисква лекарско внимание!”

8 Загуба на памет
Д-р Уанг казва: „Ние нямаше да сме хора, ако не можехме да помним неща, така че всеки значителен спад в паметта трябва да бъде оценен от невролог! Всички мислим за болестта на Алцхаймер, когато става въпрос за загуба на паметта, но има много други разстройства, които могат да причинят проблеми с паметта и за разлика от Алцхаймер, могат да бъдат лечими и да обърнат влошаването на паметта.”

9 Изтръпване на ръцете или краката
Това може да е признак на периферна невропатия, която най-често може да бъде свързана с диабет или висока кръвна захар.

10 Липса на баланс
Това може да е признак на в възпаление на 8-ия черепномозъчен нерв.