Стани абонат

Създай своя акаунт още днес.

― РЕКЛАМА ―

HomeTopПробиотици, имунитет и сезонни алергии: Каква е връзката?

Пробиотици, имунитет и сезонни алергии: Каква е връзката?

Когато чуем за пробиотици, сме свикнали в съзнанието ни веднага да се оформя идеята за храносмилането, здравето на червата и състоянието на микробиома. Макар и безспорно те да изиграват ключова роля в правилното функциониране на стомашно-чревния ни тракт, е важно да знаем, че действието им отива много отвъд нашия стомах. Знаете ли, че пробиотиците имат съществено значение както за имунитета ни, така и за начините, по които организма ни се справя със сезонните алергии?

В днешната статия ще разгледаме именно тази взаимовръзка. Ще си поговорим по-детайлно за това какво точно представлява имунитетът. Какви видове имунитет познаваме? Как състоянието на чревния ни микробиом изиграва ключова роля за начина, по който организмът ни реагира на множество външни стимули, едни от които биват именно сезонните алергии.

Имунна система и имунен отговор: Стражите на нашето здраве

Преди да задълбаем в темата по отношение на връзката между пробиотиците и борбата със сезонните алергии, първо е необходимо да изградим основите. Какво представляват имунната ни система и имунният отговор и защо им отреждаме титлата „Стражи на нашето здраве“?

Всички ние живеем в неизолирана среда! Дали ще сме навън в парка, или на разходка по магазините, дали ще сме на училище, или в офиса, дали ще прекарваме свободното си време в кино, или в заведение, ние непрестанно сме заобиколени от външната среда и тя неминуемо влияе на здравето ни и организма като цяло. Тя изобилства от най-различни по вид и влияние патогени. В постоянен контакт сме с вируси, бактерии, гъбички и паразити. Голяма част от тези микроорганизми са болестотворни по своята същност. Ето защо ни е необходима надеждна защита, която да осигури здраве и благоденствие на тялото ни. Това именно е ролята на имунната ни система.

Имунната система е съвкупност от клетки, органи, тъкани и молекули и всички те работят в непрестанен синхрон и баланс с една-едничка цел – да идентифицират опасните външни влияния и вещества и мигом да ги неутрализират.

Както споменахме, имунната система се състои от няколко категории компоненти.

В състава ѝ влизат белите кръвни клетки (те, от своя страна, биват различни типове клетки, например фагоцити, най-популярните от които биват макрофагите, и лимфоцити – така известните Т- и В-лимфоцити), костен мозък и тимусна жлеза(отговорни за образуването на белите кръвни клетки) и лимфните възли и далакът (тяхната функция е да съхраняват и активират имунните клетки при нужда). Всички тези клетки, органи и системи, участващи в имунитета, произвеждат имунни клетки, наречени цитокини. По своята същност те биват различни видове и притежават различно действие. По-детайлно с тях ще се занимаем по-нататък в статията, когато засегнем връзката между имунитета и микробиома. 

Тази съвкупност от компоненти изиграва ключова роля при стартирането на каскада от етапи, стъпки и действия. Те целят запазването на здравето под влиянието на външната среда. Когато имунната система се задейства, говорим за имунен отговор.

По своята същност разпознаваме условно два типа имунен отговор. Единият е вроден (активира се например при протичащо възпаление и болестен процес с цел неутрализиране на патогените) и придобит имунен отговор (специфичен процес, при който се активират Т- и В-лимфоцити, произвеждащи антитела – за този имунен отговор говорим, когато казваме, че вече „имаме имунитет“ срещу вече „прекарана болест“ в миналото). 

При правилно и добре функционираща имунна система, наблюдаваме следната последователност на етапите, характеризиращи имунния отговор:

  • Първо имунната система „разпознава“ патогена в момента, в който организмът влезе в контакт с него. Тази реакция към чуждото вещество дава старт на същинския имунен отговор по-нататък.
  • Следва активация на имунитета чрез имунните клетки. Фагоцитите „поглъщат“ попадналите в тялото патогени, а Т- и В-лимфоцитите се активират, за да започнат производството на така ценните антитела.
  • Производството на антитела е следващата отделна стъпка – антителата на свой ред също започват да разпознават и неутрализират бактериите, гъбичките, вирусите.
  • Работа на ниво „памет“ – след като имунната система е съумяла да се справи успешно с външните причинители, имунните ѝ клетки „запаметяват“ естеството на патогените. Така организмът придобива имунитет към конкретен патоген и, или създава трайна защита срещу него, или при повторно излагане се справя по-бързо и по-лесно.

Цитокини, микробиом и пробиотици – ключът към имунния отговор срещу сезонните алергии?

Вече споменахме, че цитокините представляват градивните частици на имунната система и те биват произвеждани от различни по вид клетки из целия ни организъм. Тяхната главна задача е да регулират имунния отговор. Как и кога имунитетът ни успява да идентифицира и неутрализира множеството нашественици, навлизащи в тялото ни от външната среда. 

По своята същност цитокините се разделят на два вида: провъзпалителни и анти-възпалителни.

Провъзпалителните цитокини (например IL-4 и IL-5) изиграват ключова роля при регулирането на възпалителния отговор. Те активират процеса на възпаление, стимулират макрофагите да „поглъщат“ патогените. Стимулират производството на различни протеини с цел овладяване на възпалението и активират и контролират работата на Т-лимфоцитите в борбата срещу вирусния причинител например. На пръв поглед със сигурност може да заключим, че провъзпалителните цитокини изиграват незаменима роля. От съществено значение обаче е да обърнем внимание на следното: свръхсинтезът на провъзпалитени цитокини е възможно да доведе до състояния на хронично възпаление и развиване на редица автоимунни заболявания (например възпалителни чревни заболявания и ревматоиден артрит).

Анти-възпалителните цитокини пък (например lL-10), от своя страна, имат важно значение за регулацията на възпалението и имунния отговор. Те изпълняват ролята на балансьор за имунната система и се грижат за предотвратяването на прекомерно възпаление и по-бързото възстановяване на тялото след прекарана инфекция. Една от основните им функции е да противодействат на някои провъзпалителни цитокини, за да се понижи рискът от хронифициране на възпалението. Те са важен компонент в борбата срещу автоимунните заболявания, безконтролното активиране на Т-клетките и възстановяването на тъканите. А по отношение на реакциите към околната среда (пример за което са именно сезонните алергии) имат имуносупресивно действие – потискат прекомерната реакция към неопасни за здравето стимули каквито са някои алергени.

Къде намира място микробиомът в цялата тази плеяда от имунни клетки и механизми?

Под микробиом разбираме средата в стомашно-чревния ни тракт. Червата ни биват населявани непрекъснато от трилиони микроорганизми и с всички тях ние сме в непрестанна симбиотична връзка. От една страна тялото ни им осигурява среда за живот, развитие и колонизиране на червата и дебелото ни черво. От друга страна микроорганизмите подпомагат здравето ни. Те участват в синтеза на някои хормони и невротрансмитери, усвояват и синтезират определени витамини и изиграват ключова роля в регулацията на имунитета. Как?

Вероятно ще се изненадате, но червата ни всъщност често биват окачествявани като „втория мозък“. Бидейки дом на над 100 милиони нервни клетки, червата ни всъщност представляват т.нар. ентерична нервна система. Тя е способна да работи независимо от централната нервна такава. Тя отговаря за множество нервни, ендокринни и имунни процеси – затова и здравето на стомашно-чревния ни тракт е от съществено значение за здравето на имунната ни система въобще. Здравият микробиом помага при баланса на възпалението, потискайки прекомерната активност на провъзпалителните цитокини и балансирайки синтеза на анти-възпалителни такива. Микробите в червата ни помагат в „обучението“ на имунните ни клетки и ги подготвят при сблъсък с реални болестопричинители. Не се допуска навлизането през чревните бариери на патогени, които да навлязат в кръвния поток и да предизвикат възпаление. 

Разбираме, че здравето на микробиома ни изиграва съществена роля при регулацията и правилното протичане на процесите на имунната система. Когато обаче балансът на „добрите“ и „лошите“ бактерии в червата ни се наруши (състояние, познато като дисбиоза), микробиотата се компрометира и оттам следва каскада от събития. Освен лошото храносмилане, невъзможността да се усвояват пълноценно хранителни вещества, проблеми с изхождането и некачествен сън, наблюдаваме и дисрегулация в работата на имунитета. 

Пробиотиците в помощ на имунния отговор

Микробиомът се нарушава относително лесно. Достатъчно е да не се придържаме към оптимална диета, да се храним рядко и по много, да приемаме често антибиотици, да не спим достатъчно и да се движим малко. В днешното време, изпълнено с динамика, крайни срокове и прекомерни нива на стрес не е никак трудно човек да изпадне в подобна въртележка от нездравословни избори. Така обаче компрометираме не само здравето на червата си, но и състоянието на целия си организъм.

За щастие, с осъзнаването на сложната взаимовръзка между черва и мозък, медицината и науката стремглаво напредват по отношение на начините, чрез които можем да подкрепим храносмилателната си система. Пробиотиците са именно такъв начин. С тяхна помощ лесно можем да възвърнем баланса на микроорганизми в червата си, а оттам и да подкрепим работата на имунната си система. Това ще резултира в по-адекватен имунен отговор не само при сблъсъка с различни патогени, но и в случаите, когато тялото ни се среща с множество алергени при сезонните алергии.

Пробиотичните храни и добавки съдържат в себе си огромно количество пробиотични щамове бактерии (лактобацилус булгарикус, стрептококус термофилус и лактобацилус рамнозус са само малка част). Колкото по-нова генерация е пробиотикът, толкова повече се обезпечава неговата бионаличност. Това ще рече, че приемате точно такова количество полезни бактерии, каквото е упоменато на опаковката. През последните години производителите на пробиотици постигнаха наистина впечатляващи резултати. От ProLact пък стигнаха още по-далеч – създадоха технологията NextGen Microencapsulation. Тя позволява на пробиотичните бактерии сами да създават своята протективна обвивка от протеини и мукополизахариди. Тази иновация гарантира, че пробиотичните бактерии ще останат живи не само на стайна температура, а и ще оцелеят, преминавайки през киселинното pH на стомаха, за да достигнат чак до дебелото черво. 

Приемът на висококачествени пробиотици неимоверно подпомага функцията на имунната система.

По отношение на прекомерния синтез на провъзпалителни цитокини и високия риск от развитие на автоимунни заболявания като резултат, пробиотиците взаимодействат с имунните клетки и балансират прекомерното развитие на възпалителни реакции. По същество те редуцират производството на провъзпалителни цитокини (например lL-4 и lL-5) и така предпазват организма от свръхсилен и реактивен имунен отговор.

По отношение пък на анти-възпалителните цитокини, и там пробиотиците изиграват съществена роля. В този случай действието им е противоположно. Те стимулират синтеза на повече анти-възпалителни клетки, за да се потисне цялостното възпаление в тялото. Например производството на цитокини от типа lL-10 действа именно така. Те инхибират провъзпалителните цитокини и така регулират имунния отговор. Друг ключов компонент от действието на пробиотичните добавки е активирането на Т-регулаторни клетки (Tregs). Те модулират имунната реакция и стимулират редица анти-възпалителни реакции. Оптималният баланс в реактивността на имунната система е от съществено значение за контролирането на сезонните алергии. А също и как организмът ни реагира и се справя с неопасни външни стимули и алергени?

Влиянието на оксидативния стрес също има значение по отношение на здравето на микробиома – ето защо пробиотични добавки с подчертан антиоксидантен ефект биха били най-добрият избор. В портфолиото на ПроЛакт откриваме точните продукти – ProLact Rose е пробиотична храна, обогатена с българска розова вода и силно антиоксидантно действие. За хората пък с алергия към протеина на кравето мляко от ProLact предоставят оптималното решение под формата на ProLact Rose+, произведен изцяло от висококачествено козе мляко. 

ProLact Rose е пробиотична храна, която съчетава полезни пробиотични щамове с натурална розова вода от роза Дамасцена – емблемата на България. Този уникален продукт подпомага здравето на чревната микробиота, като същевременно осигурява детоксикиращ и успокояващ ефект. Розовата вода е известна със своите антиоксидантни и противовъзпалителни свойства, които допринасят за намаляване на възпалителните процеси, свързани с алергични състояния.

ProLact Rose е идеално допълнение към ежедневния режим за хора, които търсят натурална подкрепа за здравословно храносмилане и здраве.

ProLact Rose+ е усъвършенстван пробиотичен продукт на капсули, обогатен с масло от роза Дамасцена – висококачествено „течно злато“ с мощни противовъзпалителни и антиалергични свойства. Формулата му комбинира пробиотични щамове, които поддържат чревната бариера и имунната система, с розово масло, което има доказан ефект върху намаляването на хистаминовата реакция и алергичните симптоми. ProLact Rose+ е отличен избор за хора с чувствителност към алергени, които искат да укрепят естествените защитни сили на организма чрез мощно взаимодействие между пробиотици и розово масло.

Грижата за микробиома и чревното здраве имат пряко отношение към здравето на имунитета, а оттам и към здравето на целия организъм въобще. Надяваме се статията да ви послужи и да ви предостави ценна информация, която ще ви помогне да разбирате нуждите на своето тяло по-добре. Бъдете здрави!