codehealth-logonew

Голяма част от заболяванията започват, заради проблем в червата. Не случайно често наричат стомашно-чревния тракт „втори мозък“. Знаете ли, че връзката между стомаха и мозъка е дори физическа – осъществява се през най-дългия нерв в нашето тяло – чревно-мозъчната ос.

През последните години учените изследват всички жизненоважни процеси, на които баланса в чревната микрофлора оказва влияние. Едно от тях е силата на имунната ни система и противовъзпалителните й функции. Когато чревната ни флора е заселена с твърде голямо количество вредни бактерии, те причиняват възпаление.

Чревната дисбиоза може да „доведе до прекомерно активиране на имунната система, което води до заболяване“, каза д-р Стефани Танку, изследовател в Харвардското медицинско училище.

Д-р Танку и нейните сътрудници от Харвард публикуват малко, но обещаващо проучване, което показва, че пробиотиците могат да променят живота на хората, живеещи с множествена склероза (МС).

Предишни проучвания показват връзката между чревните бактерии и тежестта на болестта на МС. Д-р Танку и нейния екип за пръв път успяват да изолират чревните бактерии при хора с множествена склероза. И има голяма разлика между тяхната чревна флора и тази на здрав човек.

Въпреки, че в червата им се откриват полезни бактерии, те са заселени с много голямо количество провъзпалителни бактерии. По-специално, в червата на хората с МС има повишаване на видовете Metanobrevibacter и Akkermansia.

Могат ли пробиотиците да помогнат?

Д-р Танку и нейните сътрудници от Харвард искат да знаят конкретно: „Можем ли да излекуваме или да облекчим симптомите на МС, като коригираме дисбаланса в чревната флора, като използваме терапия с пробиотици?“.

Възможно ли е да се промени чревната флора на хората, страдащи от множествена склероза, като се приложи терапия с пробиотик? Малкото пилотно проучване се опита да отговори на този въпрос.

Има нужда от безопасни начини за намаляване на симптомите на МС. Един от тях е манипулирането на имунния отговор в организма, като по този начин се предизвиква противовъзпалителна реакция.

Изследването на д-р Танку показва, че на имунно ниво, приемането на пробиотик с Лактобацилус Булгарикус и Стрептококос Термофилус предизвиква противовъзпалителна реакция.

Какво разкри проучването?

Пилотното проучване включва 13 здрави контролни доброволци и 9 пациенти с множествена склероза. В рамките на проучването е имало по три посещения в болница, където са направени неврологични прегледи и изследвания.

След първоначалното посещение, участниците започват да приемат пробиотик с Лактобацилус Булгарикус в продължение на два месеца, след което преминават през кръг от тестове. Участниците спира да приемат пробиотиците и три месеца по-късно са проведени още един кръг от тестове. Екипът изолира ДНК-то на участниците, след което го изпраща за секвениране.

Изследователите казват, че след консумацията на пробиотици, чревната флора се е променила и е заселена с много повече „полезни“ бактерии.

Възможно е да променим чревната флора на пациентите с МС“, казва д-р Танкоу, след проучването.

Проучването повдигна още един въпрос: Какво по-точно се случва в мозъка?

При прилагане на този пробиотик, имунният отговор се балансира, което означава, че пробиотиците с Лактобацилус Булгарикус имат противовъзпалителни свойства и извън червата. Д-р Танку казва, че тези резултатите са „много вълнуващи“.

Хората с високо ниво на Лактобацили в червата са имали по-малко провъзпалителни клетки в кръвта“, обясни тя.

В чревната флора на хора, страдащи от множествена склероза, има голямо изобилие от провъзпалителни бактерии. Това проучване показва намаляване на тези вредни бактерии и увеличаване да добрите пробиотични Лактобацили.

Следващите стъпки

Пробиотичната терапия може да има синергичен ефект с други терапии за множествената склероза“, казва д-р Танку, „но е необходимо по-голямо проучване. Проучване, което ще се фокусира върху клиничните аспекти и ще изследва ефикасността.“

Ние показахме, че е възможно да се промени чревната флора, чрез прилагане на пробиотик с Лактобацилус Булгарикус. Следващата стъпка е да се направи голямо клинично изпитване, което да изследва дали пробиотика може да подобри изхода от заболяването“, добави тя.

Д-р Танку препоръчва проучването да се направи с пациенти с прогресираща множествена склероза, които имат по-малко възможности за лечение, в сравнение с останалите пациенти.

Пробиотиците ще се тестват и за други състояния, включително при ХИВ и черепно-мозъчни травми. Едно проучване от 2015 г. показва как пробиотиците могат да повлияят положително на хората с черепно-мозъчни травми. Резултатите показват, че нервната система е по-малко засегната, когато се приема пробиотик.

Как да изберем пробиотик при проблеми с нервната система?

Пробиотиците ProLact съдържат добрите бактерии Лактобацилус Булгарикус и Стрептококос Термофилус, които дават много обещаващи резултати в лечението на неврологични заболявания.

Освен с милиарди живи бактерии, тези пробиотици са обогатени с полезни екстракти, за да предложат максимален ефект за различни състояния. ProLact Memory+ е пробиотик в капсули, който съдържа екстракт от гинко билоба, за който има клинично доказани свойства в превенцията и лечението на различни неврологични заболявания. ProLact Memory+ подпомага мозъчната дейност и подобрява паметта, като същевременно оказва благоприятно влияние върху периферната нервна система.

През последната година и половина пренесохме почти целия си живот пред компютъра. Продължителното работене на лаптоп или компютър натоварва нашия организъм. ProLact Energy+ е специално разработен, за да подпомогне хората, подложени на голямо натоварване в работата или в образованието. Той е обогатен с екстракт от жен-шен. Жен-шенът има доказани свойства, в редица клинични проучвания, в подпомагането на нервната система и подобряването на концентрацията. ProLact Energy+ дава допълнителна енергия не само на мозъка, а и на целия организъм.

Екстрактът от жълт кантарион, който популярно се използва при депресия и тревожност, също се оказва от полза на нервната ни система. Група учени установяват, че красивото цвете инхибира обратното захващане на някои невротрансмитери, като глутатион, серотонин, норепинефрин и допамин. ProLact Relax+ е пробиотик, който съдържа естествен екстракт от жълт кантарион. Той намалява тревожността и стреса, като релаксира нервната система. Същевременно подпомага доброто наспиване, като удължава дълбоката фаза на съня.

В заключение…

Пробиотиците са живи микроорганизми, които могат да подобрят здравето на червата и не само. Изследванията показват, че те могат да изиграят изключително важна роля в лечението на пациенти с множествена склероза и други неврологични заболявания.

Консултирайте приема на хранителни добавки с жълт кантарион с вашия лекар, ако приемате антидепресанти или успокоителни.

Главен редактор

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *