Пробиотиците нашумяха много през последните години. Ползите им за повишаване на имунитета и балансиране на чревната микрофлора, след прием на антибиотик, са широко известни. Проучванията установяват, че добрите бактерии могат много да помогнат и на хората, които страдат от Синдрома на раздразненото дебело черво.

СРДЧ е хронично заболяване, което причинява сериозна болка в корема и други неприятни стомашно-чревни проблеми. Много пациенти със СРДЧ приемат пробиотици, защото балансът в чревната флора води до подобрение на симптомите.

Тази статия разглежда най-новите изследвания за това как пробиотиците помагат при СРДЧ.

1.    Какво представлява Синдрома на раздразненото дебело черво?

Синдромът на раздразненото дебело черво е хронично заболяване, което води до силна болка в корема, подуване, газове, запек и диария. То засяга между 7–21% от хората по света и е три пъти по-разпространена при жените, отколкото при мъжете.

Точните причини за появата на СРДЧ са неизвестни. Въпреки това, учените предполагат, че заболяването се дължи на промени в перисталтиката, различни инфекции, неврологични нарушения в чревно-мозъчната ос, дисбактериоза, хранителни непоносимости и алергии, малабсорбция на въглехидрати (нарушения в смилането им) и различни възпалителни процеси в червата. Доказано е, че приемът на определени храни може да предизвика обостряне на заболяването, а стресът влошава интензитета на симптомите.

СРДЧ се диагностицира при наличие на болка в корема поне един ден седмично, в продължение на три месеца, плюс поне два от следните симптоми: нарушена перисталтика, диария или запек.

Има четири подтипа на СРДЧ:

 • IBS-D Диария доминиращ тип: синдром на раздразненото дебело черво с доминиране проявите на диария, като тази форма се среща най-често
 • IBS-C Констипация доминиращ тип: синдром на раздразненото дебело черво с доминиране проявите на запек, като тази форма се среща по-рядко
 • IBS-M Алтерниращ подтип: синдром на раздразненото дебело черво с редуване на запек с диария
 • IBS-U Неуточнено: за хора, които не се вписват в нито една от горните категории

Има и друг подтип, известен като „постинфекциозен“ СРДЧ, засягащ хора, които развиват заболяването след прекарана инфекция. Статистиката показва, че до 25% от хората със СРДЧ влизат в тази категория.

Лечението на всички подтипове СРДЧ включва различни медикаменти, промяна в диетата и начина на живот, елиминиране на някои храни и пробиотици.

Една от най-често срещаните диети, които се препоръчват при СРДЧ е с храни с нисък FODMAP. FODMAP означава „ферментируеми олигозахариди, дизахариди, монозахариди и полиоли“. Храните FODMAP съдържат определени видове въглехидрати. Те включват захари, които могат да причинят неприятни стомашно-чревни симптоми. Проучванията показват, че храненето с диета с ниско съдържание на FODMAP може да помогне за подобряване на симптомите на СРДЧ.

Храни, които със сигурност трябва да се избягват са чесън, аспержи, лук, гъби, боб, шалот и лук. Те могат да причинят раздразнение и при хора, които не страдат от СРДЧ. Не се препоръчват и плодове, които съдържат голямо количество фруктоза, като къпини, диня, сини сливи, праскови, фурми и авокадо. Варива, като боб и леща, всякакви храни, които съдържат глутен, както и всички преработени сладкиши, като кифли, вафли и т.н. са силно непрепоръчителни. Добре е пържените и панирани храни също да бъдат изключени. Богатите на мазнини бадеми, кашу, шам фъстък и авокадо, биха могли да раздразнят стомаха и не се препоръчват.

Какво представляват пробиотиците?

Нашето тяло е дом на милиарди бактерии. Част от тях са полезни, а други могат да бъдат дори опасни за здравето ни. Всъщност, имаме повече клетки на бактерии, отколкото човешки клетки. Голяма част от тези бактерии се намират в стомашно-чревния тракт и представляват нашия микробиом. Когато в чревния микробиом настъпи дисбаланс и се заселят повече вредни, отколкото полезни бактерии, получаваме състояние, наречено дисбактериоза. Дисбиозата се свързва с редица заболявания, включително с диабет тип II.

Пробиотиците са живи добри бактерии, които могат да бъдат открити в различни храни и хранителни добавки. Те носят множество ползи за нашето здраве, включително за свалянето на излишни килограми, подпомагане здравето на сърцето, подсилване на имунната система и подобряване на храносмилането. Добрите пробиотични бактерии изместват болестотворните от стомашно-чревната флора.

Храните, които включват пробиотични бактерии, са кисело мляко, кисело зеле, кисели краставички, сирене, кашкавал, темпе, кимчи и други много ферментирали храни. Едни от най-често срещаните пробиотични бактерии, за които има доказани полезни свойства, са Лактобацилите.

Как пробиотиците помагат при СРДЧ?

Много нови проучвания изследват как пробиотиците могат да се използват за лечение и управление симптомите на СРДЧ. Вече е доказано, че хората, които страдат от това заболяване, имат променена чревна флора – по-малък брой полезни Лактобацили, за сметка на по-голям брой вредни бактерии, като Стрептококи, Ешерихия коли и Клостридиум. При 84% от пациентите със СРДЧ се наблюдава бактериален свръхрастеж в тънките черва, което може да обясни много от техните симптоми.

Промените в чревната флора могат да повлияят симптомите на СРДЧ, като доведат до увеличаване на възпалението, повишаване образуването на газове в червата, намаляване на естествените защитни сили на организма и влошаване на перисталтиката. Медикаментозната терапия, която се изписва при СРДЧ, в много от случаите може да доведе до чревна дисбактериоза.

Ето как пробиотиците помагат при СРДЧ:

 • Инхибират растежа на болестотворни бактерии
 • Повишават имунитета
 • Помагат в борбата с възпалението
 • Подобряват перисталтиката
 • Намаляват газовете
 • Балансират чревната флора

Как пробиотиците намаляват симптомите на СРДЧ?

Редица проучвания доказват, че специфични пробиотични щамове могат да намалят неприятните симптоми на СРДЧ. Лактобацилите са особено обещаващи.

Цялостно подобрение на симптомите

Метаанализ на Британската диетологична асоциация (BDA), включващ 29 проучвания, показва, че приемът на пробиотици от пациенти със СРДЧ води до драстично подобрение на симптомите.

В друго проучване, 214 пациенти с IBS са лекувани с Лактобацили за четири седмици. При 78% от пациентите се наблюдава отличен резултат и подобряване на симптомите, особено на болката и подуването на корема. Същите констатации прави и проучване в Полша.

Друго немско проучване също има обещаващи резултати. В него участват 297 пациенти, лекувани в продължение на осем седмици. Цели 50% от участниците докладват за намаляване на симптомите и най-вече на болката.

Проучване във Великобритания, със 186 пациенти, установява е, че пробиотиците намаляват тежестта на симптомите, след 12 седмици лечение.

ProLact Biostim е пробиотична храна, която съдържа милиарди живи клетки на Лактобацилус Булгарикус, Лактобацилус Рамнозус и Стрептококос Термофилус. Освен с милиарди живи бактерии, пробиотичната храна е наситена с аминокиселини и пептиди. Помага за бързото възстановяване на баланса в чревната флора и може да бъде от помощ за подобряване на цялото здравословно състояние на хора със СРДЧ.

Болка в корема

Силната болка в корема е един от основните симптоми на СРДЧ.  Установено е, Лактобацилите намаляват, както честотата на болезнените пристъпи, така и тежестта им,  в сравнение с плацебо.

Едно проучване лекува пациенти със СРДЧ, в продължение на осем седмици. 63% от хората в тестовата група съобщават за значително намаляване на болката. Друго проучване за същия период от време, лекува участниците с мултибиотик от няколко щама Лактобацили. При 64% от пациентите се наблюдава намаляване на болката.

Подуване на корема и газове

Прекомерното производство на газове и може да причини подуване на корема, и силна болка. В метаанализа на Британската диетологична асоциация (BDA) от 2016 г. се констатира, че пробиотиците намаляват подуването на корема и газовете.  Установено е, че Лактобацилите са по-ефективни от плацебо за намаляване на подуването и образуването на газове.

В едно проучване, пациентите със СРДЧ са лекувани с Лактобацили. Резултатите показват, че в  тестовата група има значително намаление на газовете и коремната болка. ProLact Detox е пробиотична храна, която подпомага бързото нормализиране на чревната флора, като по този начин, намалява подуването на корема и образуването на газове. ProLact Detox съдържа милиарди живи клетки на Лактобацилус Булгарикус и Стрептококос Термофилус, които подобряват усвояването на хранителни вещества, участват в производството на витамини В12 и К2, и подпомагат смилането на лактозата.

Диария

Приблизително 15% от пациентите със СРДЧ страдат от подтипа с преобладаващата  диария. Има множество изследвания върху пробиотиците при диария, свързана с различни инфекции, а през последните години учените изследват ефектите и върху неинфекциозната диария при СРДЧ.

Вече стана ясно, че пробиотиците могат да помогнат при много от  симптомите на СРДЧ, затова не е изненада, че намаляват и честата на изхожданията. Проучване от 2014 г., включващо 35 човека със СРДЧ, показва значително намаляване на диарията в тестовата група, сравнено с групата, приемаща плацебо.

Друго проучване с мултибиотик установява, че полезните бактерии намаляват не само газовете, а и нормализират перисталтиката.

В проучване от 2012 г., с мултибиотик, съдържащ Лактобацилус Рамнозус, проведено с 50 пациента, в продължение на осем седмици, установява че, полезните бактерии значително подобрява консистенцията на изпражненията при тестовата група, в сравнение с групата, приемаща плацебо.

Бактериите, които се съдържат в българското кисело мляко, също се оказват много ефективни при СРДЧ. В проучване, проведено за четири седмици, се установява, че пациентите, приемали Лактобацилус Булгарикус и Стрептококос Термофилус, докладват за намалено подуване на корема и облекчаване на диарията.

Ако страдате от прекомерно образуване на газове и подуване на корема, може да помислите за прием на пробиотици. ProLact Max е пробиотична храна, която съдържа над 10 милиарда живи клетки на Лактобацилус Булгарикус, Лактобацилус Рамнозус, Лактобацилус Ройтери и Стрептококос Термофилус само в една дневна доза. ProLact Max е произведен от козе мляко, което го прави особено подходящ за хора със СРДЧ, защото съдържа казеин тип А2, вместо възпалителния казеин А1.

Запек

Най-честата форма на СРДЧ е подтипа с преобладаващ запек. Почти половината от пациентите със СРДЧ страдат от този подтип. Но могат ли пробиотиците да намалят запека?

В едно проучване участниците се разделят в две групи. Първата приема мултибиотик с Лактобацилус Ройтери, а втората – с Лактобацилус Рамнозус. Резултатите показват, че двете пробиотични бактерии дават много добри резултати за нормализиране на перисталтиката и намаляване на запека.

В проучване с деца, страдащи от СРДЧ, приемат пробиотик с Бифидобактерии и пребиотик инулин.  Резултатите показват, че инулинът влошава симптомите на пациенти със СРДЧ.

В друго проучване се потвърждава, че пробиотиците намаляват болката и нормализират честотата на изхожданията. ProLact Balance+ е пробиотик в капсули, който съдържа бамбукови фибри и селектирани висококачествени ензими – алфа амилаза, протеаза, липаза, целулалаза, лактаза. Фибрите и храносмилателните ензими, в комбинация с полезните бактерии Лактобацилус Булгарикус и Стрептококос Термофилус, подобряват перисталтиката, нормализират чревната флора и честотата на изхожданията.

Трябва ли да приемате пробиотици, ако имате СРДЧ?

Вече разгледаме как пробиотиците могат да облекчат симптомите на СРДЧ. Те могат да се окажат чудесна терапия или допълнение към конвенционалното лечение.

Ето няколко съвета как да изберете пробиотик:

 • Изберете пробиотик, който има клинични или експериментални проучвания, доказващи ползите му, каквито са пробиотиците на българския производител ProLact.
 • Изберете пробиотични щамове, които да облекчат симптомите ви. Изследванията, които разгледахме по-горе, показват, че Лактобацилус Булгарикус, Стрептококос Термофилус, Лактобацилус Ройтери и Лактобацилус Рамнозус имат много добри ефекти при СРДЧ.
 • Не надвишавайте препоръчителната дневна доза. Ако усетите подуване или къркорене на червата, не се притеснявайте. Това показва, че добрите бактерии изместват лошите. Намалете дозата за няколко дни или раздерете приема.
 • Дайте време на пробиотика да подейства. Изследванията показват, че са необходими между четири и осем седмици, за да усетите напълно ефекта му.

Имайте предвид, че в някои пробиотици има съставки, които могат да влошат симптомите на СРДЧ, като инулин, фруктоза, сорбитол и ксилитол. Потърсете пробиотик, който не ги съдържа. Пробиотиците ProLact са изцяло натурални и не съдържат ГМО, глутен, холестерол, изкуствени оцветители, соя, ядки, инулин и консерванти.

Пробиотиците могат да бъдат ефективна терапия и допълнение към назначеното лечение за СРДЧ. Освен, че научно доказано подобряват много от симптомите на коварното заболяване, пробиотиците носят редица други ползи за нашето здраве.