Пробиотиците са добри бактерии, които имат множество ползи за човешкия организъм. Те изместват лошите бактерии в чревния ни микробиом. По този начин, подпомагат храносмилането, подобряват усвояването на хранителни вещества и имат още много полезни ефекти върху нашето здраве.

Пробиотиците се срещат естествено във ферментиралите храни, като традиционното българско киселото мляко, но могат да бъдат приемани допълнително, под формата на пробиотични хранителни добавки.

Ползи на пробиотиците

Пробиотиците помагат при храносмилателни проблеми, като:

 • Колики
 • Запек
 • Диария
 • Киселини
 • Подуване и затруднено храносмилане
 • Възпалителни чревни заболявания, като Болест на Крон и Улцерозен колит
 • Синдром на раздразненото черво
 • Непоносимост към лактоза
 • Язвен колит

Ползите от пробиотиците не се ограничават само до стомашно-чревното здраве. Храносмилателна система оказва влияние психичното здраве, имунитета, здравето на кожата, хормоналния баланс и на още много други системи в нашето тяло. Ето още някои интересни полезни свойства на добрите пробиотични бактерии:

 • Пробиотиците понижават pH-то. Пробиотиците понижават нивото на pH в дебелото черво, което помага за по-бързото изхвърляне на отпадни вещества от организма. Пробиотичната храна ProLact Detox подпомага прочистването на дебелото черво и предотвратява настъпването на гнилостни процеси.
 • Пробиотиците лекуват диария. Пробиотиците могат да бъдат особено полезни за лечение на диария, свързана с антибиотици и бактериални инфекции. Когато приемаме антибиотици, те афектират не само патогените, а и полезните бактерии в червата. Пробиотиците възвръщат баланса в нашата чревна флора и по този начин лекуват и предотвратяват появата на диария. Един от най-ефективните продукти на ProLact за лечение на диария е ProLact Biostim. Той съдържа три вида полезни бактерии: Лактобацилус Булгарикус, Лактобацилус Рамнозус и Стрептококос Термофилус.
 • Пробиотиците помагат за усвояването на хранителни вещества. Пробиотиците могат да помогнат за усвояването на протеини и някои микроелементи, които приемаме от храната. Освен това, полезните бактерии участват в производството на витамини В12 и К2 в нашето тяло.
 • Пробиотиците подпомагат отслабването. Пробиотиците се борят със затлъстяването, като освобождават вещества, които регулират апетита. Това са глюкагон-подобен пептид-1 (GLP-1) и пептид YY. Те помагат за изгарянето на повече калории и мазнини. Освен това, добрите бактерии повишават нивата на ангиопоетин – 4. Този протеин помага на тялото ни да заделя по-малко мазнини в резерв. Пробиотичната храна ProLact Slim съдържа изсушени папая, грейпфрут и зелен пъпеш. Плодовите ензими в тях и по-специално – папаинът, помагат за по-бързото изгаряне на мазнините. Пробиотикът в капсули ProLact Slim+ е обогатен с екстракт от зелено кафе, който има силни антиоксиданти свойства и подпомага въглехидратния метаболизъм.
 • Пробиотиците благоприятстват сърдечното здраве. Пробиотиците понижават нивата на триглицеридите, „лошия“ холестерол и С-реактивния протеин. По този начин, те намаляват възпалението в тялото и помагат за по-здраво сърце. ProLact Cardio+ е пробиотик, който съдържа масло от планински здравец, което поддържа кръвното налягане в здравословни граници и подпомага работата на сърдечно-съдовата система.
 • Пробиотиците работят за здрава и красива кожа. Лактобацилите подобряват защитните функции на кожата, намаляват възпаленията и зачервяванията, причинени от акне. Стрептококос Термофилус подпомага производството на серамиди и помага при екземи, атопичен дерматит и суха кожа. ProLact Aloe и ProLact Aloe+ са пробиотична храна и пробиотик в капсули, които съдържат тези две полезни бактерии и са допълнително обогатени с екстракт от алое вера. Двата продукта благоприятстват здравето на кожата и подпомагат вътрешната хидратация.
 • Пробиотиците помагат при депресия. Полезните бактерии отговарят за производството на невротрансмитери, които могат да повлияят на настроението и съня. Освен това, те засягат когнитивните функции и отговора на тялото при стрес. ProLact Antistress+ е пробиотик, обогатен с масло от лавандула, което успокоява нервното напрежение, намалява стреса и тревожността.
 • Пробиотиците балансират вагиналната флора. Пробиотиците са ефективно средство в лечението на бактериална вагиноза и гъбични инфекции.

Тъй като пробиотиците се приемат през устата, тяхната ефективност зависи от това дали могат да издържат на киселинността среда в стомаха. Най-висококачествените пробиотици ще преминат през стомаха непокътнати и ще населят червата. Това зависи от технологията, по която са произведени.

Има различни генерации пробиотици. Първата генерация пробиотици представлява т.нар. „стартерна култура“ – просто огромно количество пробиотични бактерии. Проблемът при тях е, че не оцеляват при температура над – 18 °C. Това означава, че ако на даден пробиотик е упоменато, че трябва да се съхранява в хладилник най-вероятно е първа генерация и полезните бактерии в него са мъртви, много преди да стигнат до вашия дом.

Втората генерация пробиотици комбинират полезни бактерии с пребиотична среда – това най-общо казано е някакъв въглехидрат, като често се използва инулин или декстроза. Тази генерация издържа на стайна температура, в продължение на няколко месеца, защото бактериите вече са преминали във фаза на растеж и разполагат с хранителни вещества, но щом попаднат в стомаха, ниското Ph ги убива.

Третата генерация пробиотици отново съдържат пребиотична среда и бактериите са във фаза на растеж, но освен това са поставени в специални защитни капсули, които се опитват да ги запазят живи, за да преминат през стомашно-чревния тракт.

Четвъртата генерация пробиотици представляват живи бактерии, на които лабораторно е създадена външна обвивка от протеини. Тяхната преживяемост в стомаха и червата е по-голяма, отколкото при третата генерация.

При производствения процес на петата генерация пробиотици, полезните бактерии се обвиват с протеини и мукополизахариди. Повечето производители създават тази защитна обвивка изкуствено. По този начин, бактериите могат да преминат през целия стомашно-чревен тракт и да достигнат чак до дебелото черво, където се образуват най-много гнилостни процеси в човешкото тяло. Пробиотиците от ProLact са пета генерация и се произвеждат по специална технология за естествено микроенкапсулиране – бактериите сами изграждат защитната си обвивка. Това дава гаранция, че с всяка дневна доза приемате точно толкова бактерии, колкото пише на етикета, а те успяват да се заселят в червата и да донесат ползи за здравето ви. Освен това, броят им напълно се запазва до 2 години след датата на производство.

Как да подобрим храносмилането с пробиотици?

Може да увеличите консумацията на пробиотици, чрез храната и с хранителни добавки. Ето някои ферментирали храни, които съдържат добри бактерии:

 • кисело зеле
 • кисело мляко
 • сирене
 • кисели краставички
 • туршия
 • кимчи
 • кефир
 • камбуча

Ето няколко допълнителни съвета при прием на пробиотици:

Не прекалявайте с количеството полезни бактерии

Това правило важи, ако за пръв път въвеждате пробиотици в диетата си или дълго време не сте приемали полезни бактерии. Производителите пишат на етикетите броя на колонообразуващите клетки (CFU). Ако сега започвате приема на пробиотици, недейте да приемате повече от описаната на етикета препоръчителна доза. А ако усетите подуване или къркорене, не се притеснявайте, нормално е. Просто полезните бактерии изместват лошите в червата. Приемайте малко по-малка доза или разредете приема през ден, докато симптомите не отшумят.

Не се притеснявайте да поискате съвет

Повечето производители на пробиотици имат актуална и подробна информация в уебсайтовете си. Ако се притеснявате или имате нужда от съвет, винаги може да се свържете с тях и да зададете въпросите си. ProLact приветства всеки, който има въпрос да се обади на телефоните в уебсайта или да изпрати съобщение в социалните мрежи.

Кога да приемаме пробиотици?

Макар, че е трудно да се измери жизнеспособността на бактериите, когато попаднат в стомашно-чревния тракт, някои изследвания показват, че пробиотиците оцеляват еднакво – със или без хранене. Въпреки това, изследванията показват също, че Лактобацилите оцеляват най-добре, когато се приемат до 30 минути преди хранене.

Оказва се, че последователността на приема не играе толкова съществена роля, колкото това дали все пак сме яли. Едномесечно проучване установява, че пробиотиците балансират чревния микробиом, когато все пак хапнете нещо, независимо дали преди или след приема им.

С каква храна да приемаме пробиотици?

В едно проучване, процентът на преживяемост на полезните бактерии се повишава, когато те се приемат заедно с овесена каша или нискомаслено мляко, в сравнение с приема само с вода или ябълков сок. Това изследване показва, че дори съвсем малко количество мазнини може да подобри оцеляването на добрите бактериите в храносмилателния тракт.

Освен с прием на мазнини, пробиотиците и по-специално Лактобацилите, могат да оцелеят по-добре, ако се приемат заедно с някакъв вид въглехидрат. Разградените до прости захари въглехидрати играят ролята на хранителна среда за бактериите, когато се намират в киселинната среда на стомашно-чревния тракт.

Обърнете внимание на качеството

Както може би знаете, пазарът на хранителни добавки не е регулиран. Това дава свобода на много производители да злоупотребяват с доверието на потребителите. Винаги купувайте хранителни добавки от сертифицирани производители, независимо дали става въпрос за пробиотици или друг вид добавка. Тези сертификати показват, че производството отговаря на международни високи стандарти за качество.

Един от най-разпространените сертификати е GMP (Good manufacturing practice) – в превод означава „добри производствени практики“. Други важни европейски сертификати за производство на хранителни добавки са по стандартите ISO 9001 и ISO 22000.

Производството на ProLact пробиотици има всички гореизброени сертификати, както и системата HACCP за анализ на опасностите и контрол на критичните точки. Принципите на тази система са формулирани за пръв път от учените на НАСА, за да се гарантира доставката на безопасни храни за астронавтите.

Странични ефекти на пробиотиците

Най-често пробиотиците не причиняват странични ефекти, защото естествено се намират в нашето тяло.

Въпреки това, хора, които имат силно нарушена чревна микрофлора или страдат от дисбиоза, могат да получат подуване на корема, газове или диария, през първите няколко дни от приема на пробиотик. Тези симптоми обикновено отшумяват бързо. Ако се случи на вас, намалете дневната доза през първите няколко дни от приема.

Консултирайте с вашия лекар приема на пробиотични хранителни добавки, особено, ако страдате от автоимунно или онкологично заболяване. Ако имате предписано лечение с антибиотици, добре е да обсъдите схемата, по която да включите и пробиотик, за да не отслабите или засилите прекалено ефекта на лекарството.

В заключение…

Пробиотиците са полезни и безопасни за човешкия организъм. Тяхното благотворно влияние не се ограничава само до храносмилателната система. Поддържайки здравословен микробиом, можем да подпомогнем хормоналния баланс, да повишим чувствителността към инсулин, да отслабнем, да предотвратим появата на вагинална гъбична инфекция и да подобрим някои показатели за здравето на сърдечно-съдовата система.