Пробиотиците стават все по-популярни хранителни добавки. Те се използват за насищане на чревната флора повече полезни бактерии. По този начин, пробиотиците помагат за повишаване на имунитета и преодоляване на стомашно-чревни проблеми, като диария или запек.

Повечето възрастни са взимали пробиотици неведнъж, най-често по време на антибиотично лечение. Но какво знаем за приема им от деца? В тази статия ще разгледаме как пробиотиците помагат на най-малките.

Какво представляват пробиотиците?

Знаем, че бактериите могат да бъдат лоши, но не всички са такива. Добрите бактерии наричаме пробиотични. Тялото ни се нуждае от добри бактерии, за да бъде здраво. Пробиотичните бактерии подпомагат храносмилането и усвояването на хранителните вещества, като се борят с лошите, които причиняват различни заболявания.

В тялото си имаме голямо количество бактерии, които заедно съставляват нашия микробиом. Той е направен от добри и лоши бактерии, вируси и гъбички. Те живеят:

  • върху кожата
  • в червата
  • във влагалището
  • в слюнката

Когато балансът между добрите и лошите микроорганизми бъде нарушен, може да възникнат различни заболявания. Например, при употреба на антибиотици умират бактериите, причиняващи инфекции, но заедно с тях и някои от добрите бактерии, които поддържат баланса в микробиома. Това създава предпоставка за размножаване на патогенните (лошите) микроорганизми, което пък може да причини вторични инфекции. Често вторичните инфекции се получават от свръхрастеж на гъбички.

Трябва ли децата да приемат пробиотици?

Децата развиват своя уникален микробиом още докато са в утробата на майката и през първите си години. Смята се, че дисбалансът в микробиома е отговорен за много заболявания. Пробиотиците играят важна роля в поддържането на здравословен микробиом, наситен с достатъчно полезни бактерии.

Пробиотиците са широко използван натурален лек при различни състояния. Според годишното Националното здравно проучване, проведено от Центъра за контрол и превенция на заболяванията в САЩ, пробиотиците са третия най-често използван натурален продукт, който родителите дават на децата си.

Изследвания на различни медицински специалисти доказват техните ползи:

  • Проучване асоциацията на Американските семейни лекари установява, че пробиотиците могат да помогнат за лечение на възпалителни чревни заболявания. Освен това, намаляват продължителността на диарията и увеличават честотата на изхожданията при запек. Когато се приемат по време на бременност и кърмене, пробиотиците намаляват риска от развитие на екземи и алергии при бебетата.
  • Проучване, публикувано от JAMA Pediatrics, установява, че приемът на пробиотици, през първите три месеца от живота на бебетата, може да помогне за предотвратяване на колики, запек и киселини.
  • Проучване от 2015 г. заключава, че пробиотиците намаляват честотата и продължителността на инфекциите на горните дихателни пътища при учениците, защото подсилват естествените защитни сили на детския организъм. Участниците в проучването били разделени в две групи – приемащи пробиотик или плацебо. Употребата на антибиотици и отсъствието от училище, поради настинки също са били по-малко при децата, приемащи пробиотици.

Пробиотични храни и хранителни добавки

Пробиотиците могат да бъдат естествено открити в някои ферментирали храни, като кисело мляко, сирене, туршия, кисело зеле и други. Ако се чудите дали пробиотичните добавки са необходими за вашето дете, то отговорът не е еднозначен. Приемът на хранителни вещества, чрез пълноценно хранене обикновено винаги е най-доброто решение. Но в случая с пробиотиците, детето може да не е в състояние да получи достатъчно добри бактерии само от храната. Пробиотиците в храните може да не са в достатъчно голяма концентрация и да не преживеят преминаването през ниското Ph на стомаха. Освен, ако нямате домашна лаборатория в кухнята си, няма начин да разберете колко точно добри бактерии приема детето ви.

Сигурно се чувствате изгубени в огромното количество предлагани пробиотични хранителни добавки на пазара. Това е съвсем нормално. Понякога трудно взимаме решение какъв продукт да изберем за нас самите, а когато става дума за децата ни – сме двойно по-внимателни. Когато избирате пробиотик, както за себе си, така и за детето, важно е да обърнете внимание на няколко неща. Някои от тях важат за всички хранителни добавки.

Първото е до колко производителят заслужава доверие. Добрите производители на пробиотици и хранителни добавки имат множество сертификации. Българските пробиотици ProLact се произвеждат в сертифицирано предприятие, имащо: GMP, ISO 22000 и FDA Registered сертификации.

Вторият критерий е видът и броя на бактериите в тях. ProLact произвежда пробиотици, представляващи свръхконцентрат на традиционното българско кисело мляко, в което има Лактобацилус Булгарикус и Стрептококос Термофилус. Освен тях, в някои от своите продукти добавя Лактобацилус Рамнозус и Лактобацилус Ройтери. Всички тези бактериални щамове имат клинично доказани полезни свойства за здравето на големи и малки.

Количеството бактерии обикновено е упоменато на етикета на продукта като CFU – колонообразуващи клетки. Пробиотиците ProLact съдържат 5-10 милиарда CFU в една дневна доза пробиотична храна на прах и 1 милиард CFU в две капсули.

Важно е да обърнете внимание и на генерацията пробиотици, която ще изберете. Известно е, че при първата и втората генерация пробиотици, полезните бактерии не успяват да преживеят дори докато стигнат до дома ви, какво остава да преминат през киселинното Ph на стомаха. Пробиотиците ProLact са последно поколение, произведено по уникална технология за естествена микроенкапсулация на бактериите. Това означава, че добрите ни малки приятели сами изграждат защитна обвивка от протеини и мукополизахариди, която ги предпазва живи и им позволява да се заселят в червата. За да гарантира напълно броя на бактериите в своите продукти, ProLact провежда множество тестове на всяка една партида, както след производството, така и две години по-късно.

Детските пробиотици

Пробиотиците могат да помогнат за облекчаване на симптомите на запек, колики и киселинен рефлукс при бебета и деца. Освен това, могат да бъдат от полза за предотвратяване на вторични инфекции и диария, по време на антибиотично лечение. Пробиотиците могат дори да помогнат за предотвратяване на екзема и алергии при някои бебета, ако майката ги приема по време на бременност и кърмене. Има два специални пробиотични продукта, създадени за деца от ProLact.

ProLact Kids банан и ProLact Kids ягода са напълно натурални пробиотични храни. Те съдържат 6 милиарда живи клетки на Лактобацилус Булгарикус и Стрептококос Термофилус в една дневна доза – многократно повече, отколкото в киселото мляко. Двата продукта са обогатени с лиофилизирани (изсушени) ягода или банан. Без никакви излишни добавки, като подсладители и аромати. Плодовете съдържат полезни за децата витамини и минерали, както и незаменими плодови ензими, които подобряват перисталтиката, а и освен всичко това, са изключително вкусни.

Пробиотичните храни ProLact притежават уникален млечно-карамелен вкус, който се получава напълно натурално, по време на производствения процес. В комбинация с естествените плодови брашна, те се превръщат в любимо полезно лакомство на децата.

Как да даваме пробиотиците ProLact на деца?

Повечето деца обичат смутита, шейкове и кремчета. Ще споделим някои от любимите ни вкусни рецепти, които да се харесат на най-малките:

Пробиотично смути за деца

Смесете една шепа ягоди, шепа боровинки и шепа малини в смути блендер. Към тях прибавете 50 мл. краве или алтернативно прясно мляко, ½ банан за подслаждане и 10 гр. ProLact Kids ягода.

Идея: Ако искате да направите смутито още по-полезно, може да прибавите шепа спанак или стрък селъри. Заради силните вкусове на останалите плодове и сладостта от банана, детето ще го изпие с удоволствие, без да се мръщи на зелените зеленчуци вътре.

Пробиотичен бананов шейк

В смути блендър смесете 1 банан, 200 мл. прясно мляко (краве или алтернативно), малко ванилия и 10 гр. ProLact Kids банан.

Идея: Добавете топка сладолед към банановия шейк. Със сигурност ще се превърне в любима следобедна напитка!

Пробиотичен шоколадов мус с авокадо

Това е една прекрасна алтернатива на течния шоколад. Нужни са 1 банан, ½ авокадо, натурално какао и 10 гр. ProLact Kids банан. Блендирате всички съставки и сервирате в купичка. Може да украсите с шоколадови или кокосови пръчици.

Пробиотична йогурт купа

Това е една чудесна идея за здравословна и пълноценна закуска. Рецептата е изключително лесна – разбърквате ½ кофичка кисело мляко с 10 гр. ProLact Kids ягода и добавяте любимите плодове на вашето дете. По наши наблюдения се получава много вкусно с ягоди, малини и боровинки. Може да прибавите гранола или овесени ядки.