Киселинният рефлукс е пряко свързан със стомашно-чревния тракт. Получаваме киселини, когато киселината от стомаха се върне нагоре в хранопровода. Това може да причини дискомфорт и дори да нанесе вреди на хранопровода, ако се случва прекалено често. Има много лекове за киселини. Те включват промени в начина на живот, лекарства и други алтернативни терапии.

Пробиотиците също могат да се окажат от голяма полза. Тези добри бактерии предпазват от свръхрастеж на патогени в червата, които могат да бъдат опасни за нашето здраве. Пробиотиците могат да бъдат открити, както в някои храни, като традиционното кисело мляко, така и в пробиотични хранителни добавки – на прах, в капсули и други форми.

Въпреки, че се използват в лечението на много стомашно-чревни заболявания, те могат да подобрят начина на живот на хората с киселинен рефлукс. Когато киселините станат твърде чести, се стига до състояние, наречено ГЕРБ (Гастро-езофагеална рефлуксна болест). ГЕРБ е коварна болест, която изисква навременно лечение, за да не наруши целостта на хранопровода.

Метаанализ от 2020 г., който обхваща 14 клинични проучвания, показва, че пробиотиците намаляват симптомите на ГЕРБ и могат да предотвратят засягането на хранопровода. Освен това, намаляват честотата и силата на пристъпите на киселини.

Какви са ползите от пробиотиците?

Пробиотиците подпомагат храносмилането. Те осигуряват на тялото „добри“ бактерии. А изследванията показват, че могат да помогнат в лечението и на синдром на раздразненото черво. Те подпомагат храносмилането и да предпазват от растеж на вредни бактерии.

Те могат да помогнат също в:

 • лечението на синдром на раздразнените черва

 • лечението на диария

 • ускоряването на лечението на някои чревни инфекции

 • предотвратява образуването на стомашни язви

 • предотвратяване или лечение на вагинални гъбични инфекции

 • предотвратяване или лечение на инфекции на пикочните пътища

 • предотвратяване или лечение на настинка или грип

Други лечения на киселинен рефлукс

Можете да лекувате киселинен рефлукс по най-различни начини. Най-добре е лечението да е базирано на промяна в начина на живот. Това включва:

 • отслабване

 • хапване на по-малки порции

 • избягване на определени храни и напитки

 • отказване от тютюнопушенето

 • избягване на консумацията на алкохол

 • хранене поне два часа преди лягане

 • спите на висока възглавница

 • носете широки дрехи

Най-често киселините се задействат от пикантни и мазни храни, както и някои плодове и зеленчуци с висока киселинност. Кофеиновите напитки, като кафе и чай, също могат да причинят киселини.

Можете също да опитате някои лекарства без рецепта за облекчаване на симптомите. Такива са антиацидите и инхибиторите на протонната помпа. Тези лекарства могат да неутрализират или потиснат киселините. Важно е да се приемат за период от не повече от 4 до 8 седмици. Дългосрочната им употреба може да причини по-голям риск от развитие на пневмония, бъбречни проблеми, Clostridium difficile инфекция, бактериален свръхрастеж в тънките черва и деменция. Тези медикаменти имат тенденция да повишават риска от остеопороза и да намаляват абсорбцията на магнезий, фолиева киселина, витамин В12 и други важни хранителни вещества.

Хроничните случаи на киселинен рефлукс може да се наложи да се лекуват с операция. На долния край на хранопровода има пръстен от мускули, наречен долен езофагеален сфинктер (ДЕС). ДЕС действа като еднопосочна клапа позволявайки храна да преминава в стомаха. Нормално ДЕС се затваря веднага след преглъщане за да предотврати връщането на богатите на киселина стомашни сокове към хранопровода. Някои хора се раждат със слабост в ДЕС и подлагането на операция може да предотврати бъдещи увреждания на хранопровода.

Какво може да направите?

Киселинният рефлукс е често срещано състояние. Както вече казахме, киселините могат да бъдат намалявани с някои лекарства без рецепта, но при продължителен прием, те могат да доведат до сериозни здравословни проблеми. За сметка на това, спортът, намаляването на алкохол и хапването на по-малки порции може да помогне за намаляване на киселините.

Приемът на пробиотици също е от голяма полза.

ProLact Detox е пробиотична храна, която съдържа милиарди живи клетки на Лактобацилус Булгарикус и Стрептококос Термофилус – точно като в традиционното ни кисело мляко, но хиляди пъти по-концентрирано. Тя бързо балансира чревната флора, насищайки я с полезни пробиотични бактерии.

ProLact Balance+ е пробиотик, който съдържа, както милиарди живи бактерии, така и специално селектирани храносмилателни ензими и растителни фибри. Той намалява подуването, подпомага храносмилането и здравето на червата ни.

Двата вида пробиотици на ProLact – под формата на пробиотична храна на прах и в капсули, взаимно подсилват ефектите си. Ежедневният прием на пробиотици може да помогне не само за намаляване на силата на пристъпите, но и на тяхната честота. Освен тези си ползи, пробиотиците ще подобрят чревната флора, премахвайки много други неприятни симптоми.

Когато избирате хранителна добавка, независимо дали е пробиотик или не, винаги се интересувайте от качеството и нейния производител. Пробиотиците ProLact са последно поколение пробиотици и се произвеждат по специална технология за естествено микроенкапсулиране. Това гарантира, че бактериите ще останат толкова, колкото са написани на етикета.

В заключение…

Киселините са често срещан проблем при много възрастни хора. Ако станат прекалено чести, това може да увреди хранопровода. Най-сигурният начин за справянето с тях е промяната в начина на живот, избягването на някои храни и намаляването на алкохола. Изследванията показват, че пробиотиците могат да бъдат от полза за намаляването на киселините.