Киселинният рефлукс е пряко свързан със стомашно-чревния тракт. Получаваме киселини, когато киселината от стомаха се върне нагоре в хранопровода. Това може да причини дискомфорт и дори да нанесе вреди на хранопровода, ако се случва прекалено често. Има много лекове за киселини. Те включват промени в начина на живот, лекарства и други алтернативни терапии.

Пробиотиците също могат да се окажат от голяма полза. Тези добри бактерии предпазват от свръхрастеж на патогени в червата, които могат да бъдат опасни за нашето здраве. Пробиотиците могат да бъдат открити, както в някои храни, като традиционното кисело мляко, така и в пробиотични хранителни добавки – на прах, в капсули и други форми.

Въпреки, че се използват в лечението на много стомашно-чревни заболявания, те могат да подобрят начина на живот на хората с киселинен рефлукс. Когато киселините станат твърде чести, се стига до състояние, наречено ГЕРБ (Гастро-езофагеална рефлуксна болест). ГЕРБ е коварна болест, която изисква навременно лечение, за да не наруши целостта на хранопровода.

Метаанализ от 2020 г., който обхваща 14 клинични проучвания, показва, че пробиотиците намаляват симптомите на ГЕРБ и могат да предотвратят засягането на хранопровода. Освен това, намаляват честотата и силата на пристъпите на киселини.

Какви са ползите от пробиотиците?

Пробиотиците подпомагат храносмилането. Те осигуряват на тялото „добри“ бактерии. А изследванията показват, че могат да помогнат в лечението и на синдром на раздразненото черво. Те подпомагат храносмилането и да предпазват от растеж на вредни бактерии.

Те могат да помогнат също в:

 • лечението на синдром на раздразнените черва

 • лечението на диария

 • ускоряването на лечението на някои чревни инфекции

 • предотвратява образуването на стомашни язви

 • предотвратяване или лечение на вагинални гъбични инфекции

 • предотвратяване или лечение на инфекции на пикочните пътища

 • предотвратяване или лечение на настинка или грип

Други лечения на киселинен рефлукс

Можете да лекувате киселинен рефлукс по най-различни начини. Най-добре е лечението да е базирано на промяна в начина на живот. Това включва:

 • отслабване

 • хапване на по-малки порции

 • избягване на определени храни и напитки

 • отказване от тютюнопушенето

 • избягване на консумацията на алкохол

 • хранене поне два часа преди лягане

 • спите на висока възглавница

 • носете широки дрехи

Най-често киселините се задействат от пикантни и мазни храни, както и някои плодове и зеленчуци с висока киселинност. Кофеиновите напитки, като кафе и чай, също могат да причинят киселини.

Можете също да опитате някои лекарства без рецепта за облекчаване на симптомите. Такива са антиацидите и инхибиторите на протонната помпа. Тези лекарства могат да неутрализират или потиснат киселините. Важно е да се приемат за период от не повече от 4 до 8 седмици. Дългосрочната им употреба може да причини по-голям риск от развитие на пневмония, бъбречни проблеми, Clostridium difficile инфекция, бактериален свръхрастеж в тънките черва и деменция. Тези медикаменти имат тенденция да повишават риска от остеопороза и да намаляват абсорбцията на магнезий, фолиева киселина, витамин В12 и други важни хранителни вещества.

Хроничните случаи на киселинен рефлукс може да се наложи да се лекуват с операция. На долния край на хранопровода има пръстен от мускули, наречен долен езофагеален сфинктер (ДЕС). ДЕС действа като еднопосочна клапа позволявайки храна да преминава в стомаха. Нормално ДЕС се затваря веднага след преглъщане за да предотврати връщането на богатите на киселина стомашни сокове към хранопровода. Някои хора се раждат със слабост в ДЕС и подлагането на операция може да предотврати бъдещи увреждания на хранопровода.

Какво може да направите?

Киселинният рефлукс е често срещано състояние. Както вече казахме, киселините могат да бъдат намалявани с някои лекарства без рецепта, но при продължителен прием, те могат да доведат до сериозни здравословни проблеми. За сметка на това, спортът, намаляването на алкохол и хапването на по-малки порции може да помогне за намаляване на киселините.

Приемът на пробиотици също е от голяма полза.

ProLact Detox е пробиотична храна, която съдържа милиарди живи клетки на Лактобацилус Булгарикус и Стрептококос Термофилус – точно като в традиционното ни кисело мляко, но хиляди пъти по-концентрирано. Тя бързо балансира чревната флора, насищайки я с полезни пробиотични бактерии.

ProLact Balance+ е пробиотик, който съдържа, както милиарди живи бактерии, така и специално селектирани храносмилателни ензими и растителни фибри. Той намалява подуването, подпомага храносмилането и здравето на червата ни.

Двата вида пробиотици на ProLact – под формата на пробиотична храна на прах и в капсули, взаимно подсилват ефектите си. Ежедневният прием на пробиотици може да помогне не само за намаляване на силата на пристъпите, но и на тяхната честота. Освен тези си ползи, пробиотиците ще подобрят чревната флора, премахвайки много други неприятни симптоми.

Когато избирате хранителна добавка, независимо дали е пробиотик или не, винаги се интересувайте от качеството и нейния производител. Пробиотиците ProLact са последно поколение пробиотици и се произвеждат по специална технология за естествено микроенкапсулиране. Това гарантира, че бактериите ще останат толкова, колкото са написани на етикета.

В заключение…

Киселините са често срещан проблем при много възрастни хора. Ако станат прекалено чести, това може да увреди хранопровода. Най-сигурният начин за справянето с тях е промяната в начина на живот, избягването на някои храни и намаляването на алкохола. Изследванията показват, че пробиотиците могат да бъдат от полза за намаляването на киселините.

Главен редактор

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *