codehealth-logonew

Пробиотиците са живи микроорганизми, за които е доказано, че имат множество здравни ползи. Като такива, пробиотичните добавки и богатите на пробиотици храни са се превърнали в популярни естествени лечебни средства за редица здравословни състояния, включително при храносмилателни проблеми, като диария.

Тази статия обяснява как пробиотиците могат да помогнат в борбата с диарията.

Как пробиотиците могат да лекуват и предотвратяват диария?

Освен, че може да ги откриете в добавки и някои храни, пробиотиците естествено се съдържат в червата. Там те играят важни роли, като поддържане на имунното здраве и защита на тялото от инфекции.

Бактериите в червата – наречени чревна микрофлора – могат да бъдат, както отрицателно, така и положително повлияни, от различни фактори, включително начина на хранене, стреса и употребата на лекарства.

Когато чревните бактерии се дисбалансират и нормалната популация от пробиотици е намалена, може да се стигне до отрицателни последици за здравето, като повишен риск от състояния, като Синдром на раздразненото черво и храносмилателни проблеми, като диария.

Световната здравна организация определя диарията като наличие на „три или повече разхлабени или воднисти изпражнения за период от 24 часа“. Острата диария продължава по-малко от 14 дни, докато персистиращата диария продължава 14 или повече дни.

Приемът на пробиотици може да помогне за предотвратяване и лечение на диария, чрез повторното заселване на полезни бактерии в червата. Пробиотиците се борят с патогенните бактерии, като се конкурират с тях за хранителни вещества. Понеже полезните бактерии са драстично по-големи от вредните, те естествено ги изместват от червата. Освен това, променят средата в червата, като я правят по-малко благоприятна за патогенните бактерии.

Изследванията показват, че пробиотичните хранителни добавки предотвратяват и лекуват определени видове диария, както при деца, така и при възрастни.

Видове диария, които се повлияват от лечение с пробиотици

Диарията има различни причинители, като бактериални и вирусни инфекции, определени лекарства и екзотична храна, която сме опитали при пътуване. Изследванията показват, че много видове диария се повлияват добре от пробиотичните добавки.

Инфекциозна диария

Инфекциозната диария е причинена от инфекциозен агент, като бактерии или паразити. Известно е, че над 20 различни бактерии, вируси и паразити причиняват инфекциозна диария, включително Ротавирус, Ешерихия коли и Салмонелоза.

Инфекциозната диария се среща по-често в развиващите се страни и може да доведе дори до смърт, ако не се лекува. Изключително важно е предотвратяването на дехидратацията, която настъпва, следствие на инфекцията.

Анализ на 63 проучвания, с 8 014 души, заключава, че пробиотиците намаляват продължителността на диарията и честотата на изхожданията при възрастни и деца с инфекциозна диария. Учените посочват, че пробиотиците са изключително безопасно средство за лечение. Анализът показва, че хората в групите, лекувани с пробиотици, имат симптоми с 25 часа по-малко от хората в контролните групи.

Диария, причинена от антибиотици

Антибиотиците са лекарства, използвани за лечение на редица заболявания, причинени от бактериални инфекции. Диарията е често срещан страничен ефект от антибиотичното лечение, поради нарушаването на нормалната чревна микрофлора. Приемът на пробиотици може да помогне за предотвратяването на диария по време на лечение с антибиотици, чрез повторното заселване на полезни бактерии в червата.

Анализ на 17 проучвания, с 3631 души, показва, че диарията, причинена от антибиотици, е значително по-честа при тези, които не приемат хранителни добавки с пробиотици. 18% от хората в контролните групи са имали диария, по време на антибиотично лечение, докато само 8% от хората в групите, приемащи пробиотици, са били засегнати. Анализът заключава, че пробиотиците с Лактобацилус Рамнозус могат да намалят риска от диария по време на антибиотично лечение с до 51%.

ProLact Biostim е пробиотична храна, която съдържа милиарди живи клетки на Лактобацилус Булгарикус, Лактобацилус Рамнозус и Стрептококос Термофилус. Само 10 гр. от пробиотика на ден балансират чревната флора, насищайки я с полезни бактерии, които успокояват симптомите, както на диария, така и на запек.

Диария по време на пътуване

Пътуването до далечни дестинации ни излага на много видове непознати за нас микроорганизми, които могат да причинят диария.

Диарията по време на пътуване се дефинира като „изхождане на три или повече воднисти изпражнения на ден“, с поне един свързан симптом, като спазми или болка в корема, възникващи при пътуване, след пристигане до ново място. Тя засяга над 20 милиона души годишно.

Анализ на 11 проучвания установява, че превантивното лечение с пробиотични хранителни добавки значително намалява появата на диария при пътуване. Друг анализ от 2019 г., на 12 проучвания, показва, че лечението само с пробиотик води до значително намаляване на появата на диария с до 21% при пътуващите.

ProLact Balance+ е незаменим пробиотик в капсули, който да вземем с нас на дълъг път. Той съдържа милиарди живи полезни бактерии, като е допълнително обогатен с храносмилателни ензими и фибри, които да помогнат в храносмилането на екзотични и нетипични храни.

Диария, засягаща деца и кърмачета

Диарията, причинена от антибиотици, както и други заболявания, причиняващи диария, преобладават при кърмачета и деца.

Некротизиращият ентероколит е заболяване на червата, което се среща изключително при кърмачета. Характеризира се с чревно възпаление, водещо до свръхрастеж на вредни бактерии, което сериозно уврежда клетките на тънките и дебелото черво. Това е сериозно състояние, което води до смърт при 50% от пациентите.

Един от симптомите на некротизиращия ентероколит е тежката диария. За лечението на това заболяване често се използват антибиотици, което може да доведе до диария, влошаваща допълнително състоянието на пациента.

Интересен факт е, че някои експерти предполагат, че лечението с антибиотици може да бъде един от факторите, които причиняват некротизиращ ентероколит. Проучванията показват, че пробиотиците могат да помогнат за намаляване на риска от развиване на некротизиращ ентероколит и смъртността при бебета и деца.

Анализ на 42 проучвания, включващи над 5000 бебета на възраст под 37 седмици, установява, че употребата на пробиотици намалява честотата на развитие на некротизиращ ентероколит, а лечението с пробиотици води до намаляване на общата детска смъртност.

Друг анализ заключва, че лечението с пробиотици е свързано с по-ниски нива на диария, причинена от антибиотично лечение, при деца на възраст от 1 месец до 18 години.

Учените са установили, че някои щамове пробиотици, включително Лактобацилус Рамнозус, могат да лекуват инфекциозна диария при деца. ProLact Max е пробиотична храна, произведена от козе мляко, която съдържа четири специално селектирали пробиотични щама – Лактобацилус Булгарикус, Лактобацилус Рамнозус, Лактобацилус Ройтери и Стрептококос Термофилус. Тя има естествен млечен карамелен вкус и е напълно подходяща за деца над 1 година.

Най-добрите пробиотици за лечение на диария

Има стотици щамове пробиотични бактерии, но изследванията показват, че само някои от тях могат да бъдат много полезни в борба с диарията.

Според последните научни открития, следните щамове са най-ефективните за лечение на диария:

Лактобацилус Булгарикус е известен с полезните си свойства в България, заради българското ни кисело мляко, но все повече учени по света също се убеждават в уникалните му свойства. Проучванията показват, че българската добра бактерия намалява продължителността на диарията, както при деца, така и при възрастни.

ПРОЧЕТИ ПОВЕЧЕ ЗА ЛАКТОБАЦИЛУС БУЛГАРИКУС – БЪЛГАРСКАТА ПОЛЕЗНА БАКТЕРИЯ В НАШАТА СТАТИЯ

Лактобацилус Рамнозус е сред най-проучените щамове. Изследванията показват, че Лактобацилус Рамнозус е един от най-ефективните пробиотици за лечение и предотвратяване на диария.

ПРОЧЕТИ ПОВЕЧЕ ЗА ЛАКТОБАЦИЛУС РАМНОЗУС В НАШАТА СТАТИЯ

Лактобацилус Ройтери също е изключително подходящ щам за лечение на диария. Проучванията показват, че тази добра бактерия се справя чудесно с лечението и предотвратяването на инфекциозна диария.

Въпреки, че други щамове пробиотици също могат да помогнат за лечение на диария, изброените по-горе имат най-много клинични изследвания, доказващи свойствата им за това конкретно състояние. Всички тези щамове се съдържат в натуралните български пробиотици ProLact.

Пробиотиците се измерват в колонообразуващи единици (CFU), които показват броя на полезните бактерии в тях. Пробиотичните храни ProLact съдържат средно 10 милиарда CFU в една дневна доза от 10 грама, а пробиотичните капсули ProLact – над 1 млрд. в две капсули.

Въпреки, че изборът на пробиотична добавка с голям брой живи клетки е от съществено значение, щамовете, включени в продукта и качеството му са също толкова важни. Когато избирате пробиотична хранителна добавка, винаги проверете от коя генерация е тя. ProLact са последно поколение пробиотици, произведени по уникална технология за естествена микроенкапсулация на бактериите. Това означава, че те са естествено защитени от протеинова и мукополизахаридна обвивка, която им позволява да преминат през целия стомашно-чревен тракт и да се заселят в дебелото черво. Освен това, производството на ProLact има всички сертификации – GMP, ISO 22 000 и FDA Registered.

Странични ефекти на пробиотиците

Пробиотиците са безопасни, най-вече защото съществуват естествено в нашето тяло. Освен това, те се намират в много храни, които присъстват почти постоянно в менюто ни, като кисело мляко, например.

Въпреки това, консултирайте с вашия лекар приема на пробиотични хранителни добавки, ако страдате от автоимунно заболяване или имате непоносимост към хистамин. Ако имате предписано лечение с антибиотици, добре е да обсъдите схемата, по която да включите и пробиотик, за да не отслабите или засилите прекалено ефекта на лекарството.

Пробиотиците обикновено не причиняват никакви странични ефекти. Въпреки това, хора, които имат силно нарушена чревна микрофлора и страдат от дисбиоза, могат да получат подуване на корема, газове или диария, през първите няколко дни от приема на пробиотик. Тези симптоми обикновено отшумяват бързо. Може да намалите дозата пробиотик, докато симптомите отшумят.

В заключение…

Според най-новите изследвания, пробиотиците могат да помогнат за лечение и предотвратяване на различни видове диария. Освен, че са ефективно, те са и безопасно средство за лечение на стомашно-чревни проблеми. Въпреки, че има стотици щамове, само някои от тях са изключително ефективни при диария. Сред тях са Лактобацилус Булгарикус, Лактобацилус Рамнозус и Лактобацилус Ройтери. Винаги избирайте пробиотици от сертифицирани производители.

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *