Пробиотици по време на бременност

От alyubova

Бременността е вълнуващ период, изпълнен с нови преживявания и натрупване на интересни знания, особено когато става въпрос за хранителни режими и добавки.

Ако сте бременна и се чувствате объркана от огромното количество налична информация, знайте, че не сте сами. Почти всички жени минават по пътя на бременността по този начин.

Вероятно сте открили, че уебсайтовете за здраве и бременност изобилстват от противоречиви факти и данни. Освен това, много хора около вас – близки приятели, членове на семейството, колеги или дори непознати, се чувстват задължени да ви дадат своето мнение за това кое е добре и кое не, докато сте бременна. Разбираемо е това да ви прави по-внимателна, когато искате да опитате нови храни или добавки, включително пробиотици.

Тази статия разкрива най-новите изследвания за безопасността на приема на пробиотици по време на бременност, като ви позволява да вземете информирано решение при избора на пробиотични хранителни добавки. Освен това, ще ви запознаем със серията пробиотици за бременни на българския производител ProLact. Пробиотиците ProLact са изцяло натурални, произведени по уникална технология, използвана първоначално за създаването на космически храни.

Безопасни ли са за употреба по време на бременност?

Пробиотиците са живи микроорганизми, които се намират във ферментиралите храни и напитки, като кисело мляко, туршия, кефир и камбуча. Можете да ги вземете и под формата на хранителни добавки.

Приемът на пробиотици подобрява храносмилането, намалява риска от сърдечни заболявания,  балансира вагиналната флора, подобрява съня и намалява нервното напрежение, като има още много други ползи за нашето здраве. Изследванията установяват, че повечето пробиотични щамове са безопасни за дългосрочен прием.

Ако се интересувате от това как пробиотиците влияят на сърдечното здраве, прочетете нашата статия по темата.

Приемът на пробиотични добавки по време на бременност също е безопасен и не е се свързва с никакви странични ефекти или здравословни проблеми. Ето някои клинични изследвания, които потвърждават това.

Голямо резюме на клинични проучвания от 2018 г., което включва 49 публикации, установява, че приемът на пробиотични добавки по време на бременност не е свързан с повишен риск от преждевременно раждане или други неблагоприятни резултати от бременността при майки или бебета.

Много други проучвания показват, че употребата на пробиотици, докато сте бременна или кърмите, има множество ползи, но няма доказани вреди за вашето здраве.

Ползи от приема на пробиотици по време на бременност

Може би сте чували, че приемът на пробиотици по време на бременност е свързан с най-различни полезни ефекти върху организма.

Това се подкрепя от много клинични изследвания. Всъщност, пробиотичните добавки могат да подобрят някои аспекти на здравето на майката, да намалят риска от усложнения по време на бременност и да са от полза за новородените.

Подобряват здравето на храносмилателната система

Балансът на чревната флора винаги е важен, включително по време на бременност. Някои данни сочат, че приемът на пробиотици по време на бременност може да бъде един от начините за подобряване на разнообразието от чревни бактерии и здравето на храносмилателната система.

Едно проучване от 2020 г., с 49 бременни жени, установява, че тези, които са приемали пробиотична добавка, от 17-та гестационна седмица до раждането, са имали повече разнообразни чревни бактерии, в сравнение с тези, които са приемали плацебо.

Наличието на голямо бактериално разнообразие е признак за здрави черва, докато малкото на брой и вид бактерии се свързват с множество здравословни проблеми, включително с метаболитни нарушения.

Могат да намалят риска от преждевременно раждане и други усложнения при бременност

Обещаващи резултати показват, че приемът на пробиотици може да предпази от преждевременно раждане и други усложнения по време на бременност.

Резюме на клинични изпитания от 2020 г., който включва 18 публикации, установява, че продължителността на бременността е значително по-дълга при тези, които са приемали пробиотични добавки, в сравнение с тези, приемали плацебо.

Резюмето също установява, че при жените, приемали пробиотици, има значително по-малък риск от смърт и некротизиращ фасциит – рядка, но животозастрашаваща инфекция, която може да възникне по време на бременност.

Могат да намалят риска от екзема при кърмачетата

Приемът на пробиотици по време на бременност може да помогне за намаляване на риска от екзема – състояние, характеризиращо се с зачервена и сърбяща кожа, както при жената, така и при нейното бебе. Това показва резюме от 2020 г.

Освен това, друго резюме, направено през 2019 г. и включващо 28 клинични проучвания, потвърждава, че употребата на пробиотици по време на и след бременност значително намалява риска от екзема при кърмачета и техните майки.

Също така, Световната организация по алергии препоръчва употребата на пробиотици при бременни и кърмачета с фамилна анамнеза за алергични заболявания.

Могат да намалят депресията и безпокойството

Според американския Център за контрол и превенция на заболяванията, 1 от всеки 10 жени страда от следродилна депресия. Някои щамове пробиотици могат да бъдат от помощ в овладяване на симптомите на тревожност и депресия, както при бременните, така и при родилките.

В проучване от 2017 г., проведено с 380 жени, приемали на пробиотичния щам Лактобацилус Рамнозус, от 14-16-та гестационна седмица до 6 месеца след раждането, показва значително по-нисък резултат на депресия и тревожност при жените, приемали пробиотик, в сравнение с тези, приемали плацебо.

Депресията и тревожността, по време на бременност или след раждане, не е необичайно състояние и не е нужно да преминавате през него сами. Употребата на пробиотици, както и разговорът с добър специалист, биха могли да ви помогнат да се възстановите по-бързо.

Могат да подобрят метаболитното здраве на майката

Пробиотичните добавки могат да помогнат за намаляване на кръвната захар и нивата на инсулин по време на бременност, което може да подобри здравето на майката и да намали риска от усложнения за нея и бебето.

Резюме от 2018 г., което включва 12 клинични проучвания, установява, че употребата на пробиотици по време на бременност намалява нивата на кръвната захар и инсулина.

В друго резюме от 2017 г. на 4 клинични проучвания, проведени с 288 жени с гестационен диабет и повишени нива на кръвна захар, пробиотиците успяват значително да намалят инсулиновата резистентност. Учените предполагат, че това може да помогне на жените с гестационен диабет да ограничат приема на лекарства за намаляване на кръвната захар по време на бременността.

Много други проучвания също показват как пробиотичните добавки могат да влияят на нивата на инсулин и кръвна захар, когато се приемат по време на бременност. Проучване от 2017 г. предполага, че приемът на Лактобацилус Рамнозус по време на бременност може да намали риска от развитие на гестационен диабет, особено при жени на възраст над 35 години и при тези, които са страдали от инсулинова резистентност или диабет преди бременността.

Тези открития са обещаващи и изследванията в областта продължават. Ако се интересувате от приема на пробиотични добавки, за намаляване на кръвната захар или нивата на инсулин, е важно да говорите с лекуващия ви лекар и да не спирате или заменяте предписаното от него лечение.

Пробиотици по време на бременност

Вече разбрахте, че пробиотиците са безопасни по време на бременност и имат много ползи за здравето. Но как да изберем правилните пробиотици за бременни?

Ако сте приемали пробиотици преди бременността, за да подобрите симптомите на стомашно-чревни заболявания, като синдром на раздразненото черво, болест на Крон или Улцерозен колит, добре е да продължите да ги приемате.

Ако страдате от Улцерозен колит и се интересувате от пробиотици, може да прочетете нашата статия по темата.

Освен това, пробиотичните добавки могат да бъдат полезни, ако имате висока кръвна захар и инсулинова резистентност, или фамилна анамнеза за алергични заболявания. Ако страдате от алергия или непоносимост към краве млечен протеин, може да опитате продуктите ProLact Max и ProLact Max+, които са произведени от чисто козе мляко, като съдържат Лактобацилус Рамнозус – пробиотичният щам с доказани свойства при бременни жени. Освен това, има научни данни за ефектите на козето мляко за намаляване на неприятните алергични симптоми.

Също така, ProLact има специална серия пробиотици за бременни. ProLact Prenatal е пробиотична храна, произведена от краве мляко, която съдържа милиарди живи клетки на Лактобацилус Булгарикус и Стрептококос Термофилус – бактериите, които заквасват българското ни кисело мляко. Благодарение на високото съдържание на витамин D, ProLact Prenatal може да помогне за естественото увеличаване синтеза на костно вещество, като по този начин да намали шанса за развиване на остеопороза по време на бременност. Заедно с това, ProLact Prenatal подпомага нормализирането на калциево-фосфорната обмяна в организма. ProLact Prenatal подобрява качеството на кърмата, насищайки я с допълнително калций, а по време на бременността – подпомага здравословното развитие на плода.

ProLact Prenatal+ е пробиотик в капсули, обогатен с естествен екстракт от зелен боб. Той е един от най-добрите природни източници на фолиева киселина. Също така, само две пробиотични капсули съдържат над 1 милиард живи бактерии, които балансират чревната флора на майката и паралелно с това помагат за обогатяване на кърмата с повече калций.

Освен пробиотици, по време на бременност е важно да се приемат и други хранителни добавки, като омега-3 мастни киселини и фолиева киселина. Фолиевата киселина участва в изграждането на всички нови клетки в организма, което е изключително важно както за организма на жената, така и за бъдещото й бебе.

Адекватният прием на Омега-3 мазнини е от съществено значение за поддържането на балансирано производство на хормоноподобни вещества, наречени простагландини. Простагландините помагат за регулирането на много физиологични функции, включително кръвно налягане, съсирване на кръвта, възпалителни и алергични реакции. Също така, влияят на функциите на бъбреците и стомашно-чревния тракт, както и на производството на други хормони. Всичко това е от огромно значение, особено по време на бременност. Консултацията с наблюдаващия лекар за употребата на хранителни добавки е изключително необходима, още при плануването или в първите седмици на бременността.

Но най-важно е да се наслаждавате на балансирана и разнообразна диета. Наблягайте на храни, богати на протеини, като яйца, пиле, риба и бобови. Яжте голямо количество зеленчуци и плодове. Избирайте повече здравословни източници на мазнини, като пълномаслени млечни продукти, авокадо, ядки и семена, за да осигурите на тялото си хранителните вещества, които нуждае.

Освен приема на пробиотична добавка, може да хапвате повече естествено богати на пробиотици храни, като кисело мляко, туршия, кимчи, кефир, мисо, комбуча, ябълков оцет, кисели краставички и кисело зеле.

Заедно с тях, може да наблегнете и на храни, богати на пребиотици, които подпомагат растежа на добри бактерии в червата – артишок, чесън, лук, ябълки, банани, соя, жито, царевица, овес и аспержи. Те допринасят за цялостното здраве на храносмилателната система, а благодарение на фибрите в тях, могат да помогнат за предотвратяване на запек.

В заключение…

Пробиотиците са безопасни за прием, докато сте бременна или кърмите.

Приемът на пробиотици по време на бременност е свързан с множество ползи, сред които по-малко усложнения, намален риск от екзема при бебета, подобрено метаболитно здраве, както и още много други здравословни ефекти.

Тази статия не представлява медицински съвет. Въпреки, че сме положили усилие да се позовем на достоверни и потвърдени източници, ви подкрепяме да направите свое собствено проучване. Ако сте бременна или се опитвате да забременеете, и имате въпроси за хранителни добавки, препоръчваме да говорите с вашия наблюдаващ лекар.

Когато купувате хранителни добавки, включително пробиотици, проучете историята на марката, състава на продукта, както и технологията за производство. Пазарът на хранителни добавки не е регулиран и много производители си позволяват да посочват неистинна или подвеждаща информация на етикетите.

Може да прочете още

Този уебсайт използва "бисквитки". Това се извършва с цел оптимална работа на сайта и събиране на информация за използването му от потребителите. Ние не събираме лични данни. Като изберете да приемете използването на "бисквитки", можем да компилираме статистика директно или чрез нашите партньори по време на Вашето посещение. За повече информация, вкл. как се откажете от използването на някои видове "бисквитки", моля, прочетете нашата Политика за бисквитките. Приемам Прочети още

Политика на бисквитки