Пробиотиците са живи полезни микроорганизми, които приемаме, за да поддържаме доброто си здраве или за да подпомогнем лечението на някакъв здравословен проблем. Най-често тези бактериални щамове са наричани „добри бактерии“ и се взимат, за да подобрят храносмилането, което постигат, като се заселват и колониализират в стомашно-чревния тракт.

Пробиотиците се намират във ферментиралите храни, както и под формата на хранителни добавки в капсули и пробиотични храни на прах. Въпреки, че много хора приемат пробиотици, за да поддържат храносмилателното си здраве, „добрите бактерии“ могат да бъдат използвани за лечение на някои чревни проблеми като гастроентерит и едно неприятно състояние, наречено поухит. Но могат ли тези добри бактерии да се използват и в лечението на улцерозен колит?

Трябва ли да приемаме пробиотици за Улцерозен колит?

Улцерозният колит е възпалително чревно заболяване (ВЧЗ) на дебелото черво, което причинява кървава диария, спазми и подуване на корема. Заболяването е рецидивиращо и пристъпно-ремитиращо, което означава, че има моменти, в които болестта е кротка, както и други, в които се възпламенява, причинявайки всички гореописани неприятни симптоми.

Стандартното медицинско лечение за Улцерозен колит има два компонента: лечение на обострянията и предотвратяването им. При традиционното лечение, активните състояния на болестта често се лекуват с кортикостероиди, като например преднизон. Възпаленията се предотвратяват с поддържащо лечение, което означава дългосрочно приемане на определени лекарства, най-често отново кортикостероидни.

Нека да разгледаме дали пробиотиците могат да помогнат при лечението на това коварно заболяване…

Могат ли пробиотиците да намалят продължителността на обострянията?

Отговорът на този въпрос най-вероятно е не, но… както винаги това не е цялата истина. Преглед на клинични проучвания, извършен през от 2007 г., за употребата на пробиотици за предотвратяване обострянето на Улцерозния колит установява, че пробиотиците не съкращават продължителността на обострянията, когато се приемат с обичайния начин на хранене.

За сметка на това, участниците в проучванията, приемащи пробиотици, съобщават за по-малко и не толкова тежки симптоми, в моментите на обостряне на заболяването. С други думи, докато пробиотиците не съкращават реактивната фаза на болестта, те със сигурност облекчават симптомите й.

Могат ли пробиотиците да помогнат за предотвратяване на обострянията?

Използването на пробиотици с тази цел е далеч по-обещаващо.

Няколко проучвания показват, че пробиотиците могат да бъдат толкова ефективни, колкото и традиционните лекарства за Улцерозен колит, включително и колкото златния стандарт в лечението – лекарството мезалазин.

Германско проучване от 2004 г. проследява група от 327 пациенти с Улцерозен колит, като половината от тях приемат мезалазин, а другата половина – пробиотици. След една година лечение, средното време без обостряне, както и качеството на ремисията, са абсолютно еднакви и за двете групи!

Подобни резултати са наблюдавани и при други проучвания, които показват, че Лактобацилите могат да бъдат полезни за поддържане на ремисията при Улцерозен колит.

Как пробиотиците помагат за лечението на Улцерозен колит?

Пробиотиците могат да помогнат при лечението на Улцерозен колит, защото адресират действителната причина за състоянието.

Смята се, че Улцерозният колит се причинява от проблеми с имунната система. Вместо имунната система да помага на тялото да се бори с болестта, тя се нахвърля срещу него, мислейки си, че го предпазва от предполагаема опасност. В общи линии, Улцерозният колит е класическо автоимунно заболяване, точно както и Болестта на Крон.

При Улцерозния колит се смята, че дисбалансът на бактериите в дебелото черво е възприеманата опасност, която подтиква имунната система да реагира и да атакува тялото.

Могат ли пробиотиците да влошат Улцерозния колит?

Пробиотиците могат да помогнат, като осигурят достатъчно „добри бактерии“, които спомагат за възстановяването на бактериалния баланс в червата, съответно елиминират причината, поради която имунната система реагира и напада тялото. С изчезването на предполагаемата опасност, имунната система може да спре своите атаки.

Както обяснихме по-горе, пробиотиците могат да помогнат за увеличаване на времето между обострянията и да направят симптомите им по-леки. Също така, пробиотиците са значително по-евтини от типичните лекарства за Улцерозен колит и могат да бъдат далеч по-безопасни при продължителен прием.

Пробиотиците могат да предпазват и от други чревни заболявания, като спастичен колит, гастрит, язва или диария.

Наред с абсолютно всички ползи, които имат пробиотиците, няма никакви данни, които да показват, че са способни да влошат Улцерозния колит или други възпалителни чревни заболявания (ВЧЗ).

Странични ефекти

Досега не са регистрирани странични ефекти при пациенти с Улцерозен колит, приемащи пробиотици по време на лечението си.

Как да избера правилните пробиотици?

Налични са безброй видове пробиотични продукти и множество щамове микроорганизми. Два от най-често използваните видове бактерии са Lactobacillus и Streptococcus Thermophiles. Те се съдържат в продуктите на българския производител ProLact.

Можете да приемате пробиотици по различни начини. Чрез храни, като кисело мляко, кефир, кисело зеле и камбуча, но при заболявания като Улцерозен колит, храните може да са допълващ, но не и единствен източник на полезни бактерии, заради ниската им концентрация в тях. Пробиотиците ProLact съдържат над 10 млрд. живи клетки само в една дневна доза.

ProLact предлага пробиотици под формата на капсули и на пробиотични храни на прах. Двете категории продукти взаимно се допълват. Едни от най-подходящите за Улцерозен колит и други възпалителни чревни заболявания (ВЧЗ) са пробиотиците ProLact Aloe и ProLact Aloe+.

ProLact Aloe е пробиотична храна, която съдържа повече от 100 млрд. живи „добри бактерии“. Освен това е обогатена с натурален екстракт от Алое Вера, за който има малко, но обещаващи данни за употребата му при Улцерозен колит.

ProLact Aloe+ е пробиотик в капсули, който съдържа 1 млрд. клетки на Лактобацилус Булгарикус и Стрептококос Термофилус само в 2 капсули, колкото е и дневната доза. Също като пробиотичната храна ProLact Aloe, ProLact Aloe+ е обогатен с естествен екстракт от Алое Вера, както и с всички есенциални аминокиселини.

Пробиотиците ProLact са произведени по уникална технология, от чисто краве или козе мляко. Те не съдържат добавени консерванти, оцветители или GMO организми. Това, което ги прави различни от всички останали продукти на пазара, е единствената по рода си технология за естествено микроенкапсулиране на бактериите. Това означава, че „добрите бактерии“ сами произвеждат защитна обвивка, която ги предпазва, както от външни влияния, така и от ниското Ph в стомаха, за да могат да останат живи и да се колониализират чак в дебелото черво. Тази защитна обвивка играе ролята и на хранителна среда за тях, което изключва нуждата от допълнително примесване на пробиотика с пребиотик (инулин, декстроза или друг подобен).

Когато избирате пробиотик, вземете предвид, че за разлика от лекарствата, хранителните добавки не подлежат на стриктен контрол от Изпълнителната агенция по лекарствата. Това дава свобода на много производители да злоупотребяват с доверието на потребителите, като добавят неописани на етикета съставки или да описват нереално количество живи бактерии.

Продуктите на ProLact преминават няколко теста за количеството живи клетки, както веднага след производството, така и месеци по-късно, за да може да се гарантира, че броят им е останал същия, какъвто е описан и на етикета. Винаги проучвайте производителите, от които възнамерявате да закупите, както пробиотик, така и каквато и да е друга хранителна добавка.

Пребиотици

Пребиотиците са въглехидрати, които са „храната“ за „добрите бактерии“. Консумирането на пребиотици може да помогне за увеличаване на популацията на пробиотичните бактерии в стомашно-чревния тракт. Някои естествени източници на пребиотици са:

 • чесън

 • бадеми

 • лук

 • ябълки

 • жито

 • банани

 • праз

 • царевица

 • овес

 • ечемик

 • какао

 • ленено семе

Може да ги консумирате заедно с пробиотици, за да подсилите техния ефект.

Пробиотичните хранителни добавки, които съдържат допълнително пребиотични примеси, като инулин или декстроза, могат да причинят някои неприятни нежелани реакции, особено при хората, страдащи от Улцерозен колит. Най-честите нежелани реакции са:

 • метеоризъм (газове)

 • подуване на корема

 • дискомфорт

 • диария

Проучванията показват, че инулина може да причини значително образуване на газове и подуване на корема.

Други лекарства

Докато приема на пробиотици може да помогне в лечението на Улцерозния колит, лекуващият лекар може да предпише лекарства, които да помогнат за влизането и поддържането на ремисия. Тези лекарства попадат в четири основни категории, които включват:

 • аминосалицилати

 • кортикостероиди

 • имуномодулатори

 • биологична терапия

Всички тези лекарства могат спокойно да бъдат приемани с пробиотици, без да се намали техния ефект или да се получат нежелани реакции.

В заключение… говорете с Вашия лекар

Въпреки, че пробиотиците нямат доказани странични ефекти при пациенти с Улцерозен колит, трябва да се консултирате с лекуващия лекар, преди да ги добавите към лечението си. В никакъв случай не използвайте пробиотици, за да замените каквито и да е терапия за лечение на Улцерозен колит, препоръчана от лекуващия Ви лекар.

При всички положения, с добавянето на пробиотици към лечението на възпалително чревно заболяване (ВЧЗ), няма какво да загубите. Освен неприятните симптоми при обострените фази на Улцерозния колит. 😉