Бременността може да е както прекрасно изживяване, така и предизвикателство пред физическата и психическата издръжливост на жената. Партньорите на  Code Health TV –  лаборатории Synevo предоставят няколко препоръки за по-лека бременност, които да направят приключението, наречено бременност, незабравимо щастливо преживяване.

1. Откажете се от вредните навици
Още от планирането на бременността, всяка жена е наясно, че трябва да направи някои промени. Макар здравословния начин на живот да е много общо понятие, по време на бременност не се препоръчва тютюнопушенето – трябва да се избягват местата, където се пуши; бременната трябва да изключи консумацията на алкохол, защото няма установено безопасно количество алкохол по време на бременност; трябва да се ограничи приема на тонизиращи и съдържащи кофеин напитки – да се приема не повече от чаша кафе.

2. Не е нужно да се храните „като за двама”
При бременната се повишава енергоразхода, с което се увеличава и необходимостта от внос на енергия. При бременната са необходими допълнително около 500 ккал, което се равнява на два големи картофа или голям сладолед. Диетата на бъдещата майка трябва да е богата на плодове и зеленчуци – те са източник на фибри, витамини и микроелементи. Пълнозърнестите храни – овесени ядки, пълнозърнест хляб – доставят на организма витамини от група В, а фибрите спомагат за перисталтиката и редовната дефекация. Протеините са особено важни за бременната и трябва да съставляват до 12 порции от нейното седмично хранене. Те включват яйца, мляко и млечни продукти, месо, бобови храни. Млякото – прясно и кисело – доставя калций и витамин D на организма. Да се избягват и по възможност да се изключат бързите храни, богати на трансмазнини както и храните и напитките съдържащи голямо количество захари, изкуствени подсладители, оцветители, консерванти и стабилизатори.

3. Подбирайте храната и напитките си
Избягвайте консумацията на домашно мляко и млечни продукти от нерегламентирани източници, тъй като непастьоризираното мляко може да е заразено с бактерии. Оосбено опасно за бремнните е заразяването с листериоза. Избягвайте зрелите сирена – засилват оплакванията от киселини, гадене и повръщане. Не приемайте солени и пушени меса и храни – солените храни водят до задържане на течности. Избягвайте недобре термично обработените храни, меса и дивечови меса. Измивайте добре плодовете и зеленчуците преди консумация.

4. Проследявайте теглото си
Всяка жена наддава на килограми по време на бременност. Проследяването на теглото по време на бременността е важно, защото изходното тегло преди забременяване при всяка жена е различно, а теглото трябва да се поддържа в граници, които да осигурят условия за развитието на плода, но и да не застрашат живота на майката по време на бременността и раждането. ните нужди на бременния организъм са около 220 ккал, а в края ѝ около 2500 ккал.

5. Бъдете физически активни
Физическата активност по време на бременността спомага за поддържане на теглото. Движението помага да се освободите от среса, подобрява циркулацията, подобрява настроението и допринася за добрия сън. Подбирайте правилно физическите си дейности – разходки, плуване, пилатес и йога за бременни. Напълно неподходящи са футбол и баскетбол. Неподходящо е да спортувате на открито при високи температури. Физическите занимания трябва да са около 150 минути седмично. Не използвайте възстановителни процедури като парни бани, сауни и горещи вани.
Избирайте занимания, които не ви нараняват или затрудняват. Прекратете тренировката, ако почувствате замайване, пренапрежение, липса на въздух и болки в тялото.

6. Образовайте се
Запознайте се с особеностите на бременността, с промените, през които ще преминете, докато сте бременна. Подбирайте надеждни източници на информация, както и книжарници, от които да поръчате подходящата литература. Организират се и курсове за бременни и млади семейства, очакващи дете. Там се обсъждат както живота на бременната, така и раждането, отглеждането и грижите, които трябва да полагате за новороденото.

7. Ограничете някои домакински дейности
За една бременна не е препоръчително да се заеме с почистване със силни препарати, тъй като излага себе си, а и бебето на различни химикали. Още повече, ако се налага да вдига и премества тежки мебели и уреди. Избягвайте качването на степенки и стълби, почистването с химикали и продължителното стоене права.

8. Избягвайте контакта с домашния любимец
Често домашните любимци са източник на различни паразити. Ето защо трябва да изпратите домашния си любимец за дълго при близки или да сведете контакта с него до миниимум – да спите в отделни помещения, да сведете до минимум физическия контакт и след такъв щателно да измивате ръцете си.

9. Не приемайте лекарства, за които не знаете дали са подходящи за бременни
Приемането на каквито и да е лекарства трябва да става след като сте го обсъдили с лекуващия си лекар. Не предприемайте лечение с антибиотици или други лекарства без да сте се консултирали със специалист. Избягвайте и приема на хранителни добавки и билки от ненадеждни доставчици и реклами.

10. Изберете подходящи обувки
С напредването на бременността и покачването на теглото може да се появят отоци на ходилата. Подбирайте подходящи и удобни обувки, който да не травмират ходилата и да улеснят ходенето.

11. Изберете подходящото облекло
Избягвайте прилепналите и плътно впити дрехи. Облеклото трябва да е свободно и удобно, без излишно триене в тялото.

12. Не се излагайте на слънце незащитени
Бременната може да посещава плажа и басейна, ако спазва определени препоръки. Подбирайте часовете до обяд и късно следобяд. Избягвайте излагането на слънце в часовете между 11 и 15 часа. Използвайте слънцезащитни кремове, шапка и слънчеви очила. Не прекарвайте прекалено дълго време на слънце, а предпочитайте сенчести места. Избягвайте къпането във видимо замърсени води или басейни с недобра хигиена.
Слънчевите бани не са препоръчителни за жени в напреднала бременност.

13. Избирайте подходящ транспорт и време за пътуване
Пътуването трябва да бъде комфортно за бременната, в превозни средства, в които вибрациите са сведени до минимум. За предпочитане е самостоятелното пътуване с малко хора, което позволява спиране във всеки един момент. Избягвайте дългите пътувания или разделете дългия маршрут с достатъчно почивки. Някои авиокомпании отказват пътувания със самолет на бременни жени след 7-и месец.

14. Редовно посещавайте акушер-гинеколога, който наблюдаваща и проследява бременността Ви
Проследяването на бременността в много страни се осъществява от общопрактикуващия лекар. В България бременността се проследява от специалист акушер-гинеколог. Посещавайте редовно женските консултации. Към своя наблюдаващ лекар може да отнесете своите въпроси. Той проследява как се развива вашата бъдеща рожба, както и вашето състояние. С него можете да обсъдите най-подходящия за Вас начин на раждане, да се запознаете с предимствата и недостатъците на всеки от тях.

15. Бременната може да води нормален полов живот.
Бременността не трябва да е причина за въздържание. Бременната може да води нормален полов живот. Не се препоръчва полов акт при вагинално течение по време на бременността, поради риск от внасяне на инфекция.

Бременността може да бъде невероятно приключение както за бременната, така и за партньора й. Доверете се на проследяващия лекар, правете рутинните изследвания. Повече за необходимите изследвания за бременни жени може да видите на сайта на лаборатории Synevo – TУК

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

One reply on “Препоръки за по-лека бременност”

  • 26/11/2023 at 19:56

    Thank you very much for sharing, I learned a lot from your article. Very cool. Thanks. nimabi