Специална награда за добри примери в здравната политика ще получи служебният министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев по време на осмото издание на престижните BALKAN MEDICAL AWARDS 2023. 

Здравният ни министър се превърна в бялата лястовица на Европа, след като по време на среща на здравните министри от държавите членки на ЕС в Брюксел постави на дневен ред темата за прекратяване на договора с ваксините срещу коронавирус. „Нуждите на България от ваксини срещу COVID-19 са напълно задоволени, складовите възможности – изчерпани, необходимост от нови доставки няма“, каза той.


Още веднъж министър Меджидиев отбеляза, че натискът върху правителствата да закупуват ваксини за COVID-19 и през следващите години ще генерира обществено напрежение, тъй като става въпрос за количества, които няма да бъдат усвоени и съответно подлежат на бракуване от момента на доставка, поради липса на интерес за ваксиниране.


България, Полша, Литва и Унгария представиха обща декларация и със съвместната си ясна позиция министрите заявиха, че държавите им не могат да приемат нови доставки от Pfizer/BioNTech, а настоящото предложено изменение е неприемливо и е нужно да се предоговори.


Д-р Меджидиев завършва медицина във Висшия медицински институт (днес Медицински университет) в София през 1994 г., а през 2010 г. – здравен мениджмънт. Работи като лекар-ординатор в Отделението по белодробни болести на Пета градска болница. Между 1995 и 2011 г. е специалист по УНГ и бронхоскопист към Клиниката по оториноларингология и лицево-челюстна хирургия на УМБАЛ „Св. Анна“. От 2012 г. е част от екипа на „Пирогов“. Създава и ръководи първото отделение по УНГ в лечебното заведение и инициира Националната програма „Детско здраве – Пирогов“ за провеждане на високоспециализирани профилактични прегледи в страната.

Церемонията ще се състои на 5 май 2023 в OTO Event Room Пловдив.

Лекари, болници, клиники и медицински екипи могат да кандидатстват за Балканските Медицински Награда, ако притежават валидни лицензи за съответната медицинска дейност. Номинации ще бъдат направени от здравни организации, специализирани медии и журналисти. 

Организатор на събитието Global Leaders Forum