Ако следите кръвната си захар през този празничен сезон, празничните сладкиши трябва да се избягват.  Диетолози и експерти по диабет,разкриват кои храни трябва да избягвате ако имате висока кръвна захар.

„За по-добър контрол на кръвната захар по време на празничния сезон избягвайте да ядете храни, съдържащи само нишесте“, обяснява Алиса Паладино. „Вместо това препоръчвам да ги съчетаете с източник на протеин. Това забавя храносмилането, предотвратява скоковете на кръвната захар и ви помага да се чувствате сити по-дълго.“

„За да направите това практично за празниците, ако искате да ядете бисквитка, съчетайте я с храна, която съдържа протеини, като парче сирене или дори чаша мляко“, добавя Паладино. „Ако ще ядете палачинки на коледната сутрин, съчетайте ги с кисело мляко или бъркани яйца за протеини.“

Важно е да запомните, че от вас зависи да решите кои храни смятате, че си заслужават да присъстват на празничната Ви трапеза.

Нека разберем кои точно храни диетолозите препоръчват да ограничите по време на празниците:

Сладки сосове (червени боровинки, топинг) , макар и вкусни, са пълни с добавена захар. С 22 грама на порция, тази гарнитура бързо достига границите за добавена захар. Препоръчителната здраавословна доза на добавената захар е до 25 грама или по-малко на ден. Това означава, че една порция сос от червени боровинки например е почти 90% от дневния лимит за добавени захари.

За да предотвратите скокове на кръвната захар, помислете дали да не приемате само една доза захар или я комбинирате с празнични протеинови опции като пуешко или шунка за най-добри реакции на кръвната захар след хранене.

Ако търсите лека закуска, обикновено крекерите не само ще повишат кръвната ви захар, но скоро може отново да почувствате глад. Крекерите обикновено са източник на бързо усвоими въглехидрати, които могат да повишат кръвната ви захар след консумацията им.

„Заменете крекерите или чипса с ядки или семена“, казва Лиза Андрюс, MEd, RD, LD. „Те добавят малко протеини, фибри и здравословни мазнини към дневния ви прием вместо рафинирани въглехидрати. Заложете на леко осолена храна и поддържайте размера на порциите до две шепи на ден.“

Бонбоните  няма да помогнат на кръвната ви захар. Това сладко лакомство се състои предимно от добавена захар и ще повиши кръвната захар много бързо, особено когато се яде на празен стомах. Освен това няма много хранителни вещества освен прости въглехидрати – което означава, че може да се окажете с висока кръвна захар и все още гладни.

„Бонбоните  изглеждат малки и невинни. Те са навсякъде по време на празници  и оказват голямо влияние върху кръвната захар“.

Бонбоните с алкохол могат да предизвикат хаос в кръвната ви захар. Направени с пудра захар, масло и капка бърбън, те са възможно най-близо до захарна бомба. Разбира се, добавената захар непременно ще повиши кръвната ви захар, но маслото в това празнично лакомство отнема много време за смилане и по този начин поддържа кръвната захар повишена за по-дълго. Храните, които са смес от захар и мазнини, като бърбън топчета, са склонни да повишават кръвната захар за по-дълго време след хранене.

Знаем, че изборът на закуска с високо съдържание на въглехидрати и ниско съдържание на протеини има отрицателен ефект върху контрола на кръвната захар през останалата част от деня. Едно скорошно проучване показа, че закуската с високо съдържание на протеини може да помогне за регулиране на апетита по-късно през деня. Ако някога сте имали нужда от причина да не пропуснете закуската, това е една кардинална такава! Въпреки това, стойте далеч от сладкиште и и се обърнете към пълнозърнести храни, за да балансирате кръвната захар.

„Предлагам да избягвате [или] да ограничавате сладкиши за закуска“, обяснява Кристина Бадарако, MPH, RD, LDN. „Важно е да имате балансирани ястия – с пълнозърнести храни, които осигуряват фибри, както и здравословни мазнини и протеини, за да поддържате кръвната захар стабилна и да насърчите ситостта.“

„По-добрите варианти включват овесени ядки с горски плодове и ядки, пълнозърнести палачинки (с малко мед) “, продължава Бадарако. „Добавянето на обикновено кисело мляко,и твърдо сварено яйце отстрани също може да помогне за предотвратяване на повишаване на кръвната захар.“

Не забравяйте, че не можете да отмените напредъка, който сте постигнали с кръвната си захар за едно хранене или дори за един ден. Ако забележите скок на кръвната си захар, опитайте се да се поучите от този опит, за да направите по-благоприятен избор за вашето здраве следващия път. Според диетолозите ограничаването на храни с добавена захар и балансирането на вашите въглехидратни храни с протеини и фибри ще допринесе много за поддържане на кръвната ви захар през този празничен сезон.

Code Health TV Ви желае здравословни празници!

Главен редактор

Добави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *