Установени са два случая на т.нар. “флурона” у нас. Това съобщиха от Националния център по заразни и паразитни болести.
Флурона е най-актуалният вирусен вариант, който разболява все повече хора по света. За него все още не се знае много – представлява комбинация между щамове на коронавирус и на сезонен грип. Според Института за обществено здраве в Загреб става въпрос за комбинация на коронавирус и грипен вирус тип А, свински грип Х3Н2.

COVID-19 и грипът сами по себе си могат да бъдат смъртоносно опасни. Затова щамът флурона трябва да бъде изследван много сериозно и да се вземат ефикасни мерки срещу неговото разпространение.

Симптомите на „флурона“ са като на грип – висока температура, кашлица, обща слабост. При пациентите се забелязва и промяна във вкуса – някои продукти могат да ни се сторят горчиви или твърде безвкусни.Според медици флурона може да се лекува и вкъщи, ако симптомите са леки. Може обаче да възникнат и по-тежки форми, включващи бронхопневмония, миокардит и възпаление на сърдечния мускул.

През седмицата от 09 до 13 януари са изследвани чрез Real Time RT-PCR за грипни вируси и SARS-CoV-2 едновременно 315 клинични проби. ОЩЕ: В Пловдив обявяват грипна епидемия днес, ще последват още 4 области (ВИДЕО) Доказани са 59 случая на инфекция с грипен вирус A(H1N1), 32 – с грипен вирус A(H3N2), 7 – с грипен вирус тип В (B/Victoria) и 14 – със SARS-CoV-2.

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *