Може би си спомняте сцената от филма „Сексът и градът 2“ – една седмица в Абу Даби, в която Миранда обикаля арабския пазар в търсене на екзотични подправки и подправката на боговете, „червеното злато“ – шафранът. 

Защо е толкова скъпа и ценна тази подправка? За какво се използва и кои са ценните и свойства?

В Иран за килограм шафран на едро, се плаща около 1000 евро, а в Испания и западните страни, цената стига до 4000 евро.

Шафранът е подправка, която се получава от цветовете на шафрановия минзухар с горчив вкус и мирис на йодоформ или сено.

шафранов минзухар

Шафрановите растения виреят на средиземноморски климат и се приспособяват към екстремни температури – много високи през лятото и до – 20 градуса, през зимата. Ако климатът е с годишен диапазон на валежи от 300-600 мм, не е необходимо допълнително напояване. Най-добре шафрановият минзухар расте на терени с южно изложение, добре дренирана почва, богата на глина и карбонати.

Използване и приложение:

Като подправка, шафранът може да се използва в почти всяко ястие. В родината му Иран, кулинарите използват шафран дори и в десерти и сладки кремчета, както и за дресинг към тесто или паеля.

спагети с шафран

Чай от шафран – Екзотична напитка с много полезни качества. Може да се приготви с малко джинджифил, канела на вкус и около 15 нишки шафран. След като се остави да къкри около 5 минути е готова за консумация.

ползи, шафран,

Шафраново олио за готвене – приготвя се от пресованите семена на растението и е подобно на всяко растително олио. 

Етерично масло от шафран – получава се от дестилиране и пресоване на венчелистчетата и цъфтящите части на растението. Смята се, че то действа успокояващо има болкоуспокояващ ефект и има антиоксидантни ползи.

Полезни свойства:

Може да се използва като стимулант на кръвообращението и метаболизма. Полезен е при чревни разстройства и атеросклероза.

шафран и метаболизъм

Много хора смятат шафрана за афродизиак. Помага при болезнен ПМС, а на мъжете при проблеми с преждевременната еякулация.

Още от времето на Клеопатра и Александър Велики, шафранът е намирал приложение и в козметологията. Повлиява добре сухата и дразнеща кожа, а баните с шафран помагат при плешивост.

И не на последно място, може да бъде и антидепресант, дори се дава и като успокоително на деца.

Противопоказания:

„Отровата е в дозата“! Това важи с пълна сила за шафрана. Консумацията само на пет грама от „червеното злато“ действа опияняващо на тялото, а увеличаването на дозата до 12 грама, може да доведе до смърт. Затова винаги внимавайте с използването на шафран, а по време на бременност, напълно го избягвайте.

Нека си припомним епизода на Healthy Morning, в който разкриваме още за магията на шафрана: