Свойствата на копривата са познати от древни времена. Използвана е за третиране на състояния като артрит и болки в гърба. Заради парещия ефект, който се усеща при докосване на листата му, се е употребявало и за стопляне. 

Копривата може да се използва като подправка, под формата на чай, супа или просто като допълнения към ястията.

чай от коприва

Копривата съдържа множество различни хранителни вещества, както и витамини А, С и К, както и В. Тя е богата на калций и магнезий, различни мастни и аминокиселини. Заради богатия си състав, тя защитава от ефекта на стареенето и намалява риска от рак. 

Консумацията на коприва, намалява стойностите на маркерите показващи възпаление в тялото ни.

Билката има ефект върху имунните клетки, което е правим „силен помощник“ в лечението на хрема и ринити, а доказано помага и при алергии.

коприва имунитет

Копривата има съставки, които активират блокерите на сърцето, а също дава на организма вещества, които отпускат кръвоносните съдове.

Богатото съдържание на калий, магнезий и цинк както и голямото количество флавоноиди и антиоксиданти, правят копривата „съюзник“ на хората страдащи от дегенеративни състояния на костите, като артрит.