Ако обичате да пиете чаша черен чай сутрин,  може би вече се наслаждавате на предимствата на тази здравословна напитка. Според ново проучване пиенето на две или повече чаши черен чай на ден може да ви помогне да живеете по-дълго.

В проучването, публикувано в Annals of Internal Medicine, изследователите са използвали информация от U.K. Biobank за 498 043 възрастни, които са били на възраст между 40 и 69 години.
Освен тестове кръвта, урината и слюнката, участниците също са имали физически прегледи и са попълвали въпросници относно хранителните навици и начина си на живот, както и количеството чай, което консумират. 89% от тях пият черен чай, като мнозинството консумират средно между три чаши на ден.

Резултатите показват, че участниците, които са пили повече от две чаши черен чай на ден, са имали по-нисък риск от смърт от:

  • сърдечно-съдови заболявания,
  • исхемична болест на сърцето,
  • инсулт,

Рискът от смъртност от всякаква причина намалява с около 12%, при три чаши черен чай всеки ден. Трябва да се отбележи, че добавянето на мляко и захар не е повлияло на ползите от черния чай, твърди проучването.

Въпреки това, не всички подробности са били отчетени –  колко силен е бил или колко дълго е бил накиснат. Д-р Маки Иноуе-Чой, автор на проучването казва,  „Трябва да се направят допълнителни проучвания и да се констатира влиянието на черния чай върху  населението на различни геогравски ширини, колкото и да е странно това има голямо значение.“

Проучването се е провело в Обединеното Кралство.