Шамфъстъкът е не само вкусен и забавен за ядене, но и много полезен. Той представлява плод на ниско храстовидно дърво, характерно за планинските региони на Иран, Туркменистан и западен Афганистан. Освен, че представлява вкусно лакомство, тази ядка се използва в сладкарството. Някои от по-известните десерти с шамфъстък са баклава, халва и сладолед. Ядката, освен с лесно разпознаваемия си вкус и зелен цвят, носи и множество ползи за здравето.
Много протеини и малко калории
Заради високото си съдържание на протеин, 14 грама в 100 грама ядки, шамфъстъкът може да ни засити бързо и с малко количество.
Антиоксиданти
Съдържащите се в шамфъстъкът лутеин и зеаксантин, могат да предпазят очите от увреждане от синя светлина. Полифенолите са антиоксидантите, които предпазват организма от ракови и сърдечносъдови заболявания.
Витамини и минерали
Витамин В6 подпомага регулирането на кръвната захар, както и образуването на хемоглобин. Калият от своя страна подсилва организма, регулирайки сърдечния ритъм и спомага за добрата функция на мускулите и нервните вериги.
Фибри
В съдържанието на шамфъстъкът има фибри, които могат да служат като пробиотик за бактериите в чревната микрофлора и могат да се преобразуват в полезни мастни киселини, като намаляват риска от проблеми с храносмилането.
L-аргинин
Тази аминокиселина, след консумация се превръща в азотен оксид, който има важна роля в процеса на разширяване и стесняване на кръвоносните съдове. Така че консумацията на шамфъстък води до правилно функциониране на кръвоносните съдове при кръвообращение.