Днес все повече хора предпочитат да пият фреш, вместо да хапват плод. Дали това е мода или поредния начин за здравословен живот? Полезно ли е да консумираме фрешове и има ли значение в коя част от деня ги консумираме? Въпроси, които може би всеки от нас си задава. 

Не трябва да забравяме, че много от плодовете не се препоръчват при различни заболявания, което прави и консумацията на фреш от тези плодове вредна. Специалисти смятат, че в прясно изцедения сок има много захари и трябва да се внимава. Можем да кажем обаче, че „отровата е в дозата“ и консумацията на 1-2 чаши фреш дневно, не би навредила. 

Съдържанието на ензими, витамини и минерали, които се съдържат във фреша, помага за детоксикацията на тялото и повишава енергията ни, ако сме го консумирали на празен стомах.

Фреш от морков

Подобрява имунната система и зрението, но предозирането му може да претовари черния ни дроб и кожата да придобие жълтеникав оттенък.

фреш от морков

Фреш от червено цвекло

Природният начин за пречистване на черния дроб и дебелото черво е чаша прясно изцедено червено цвекло. Тази напитка, обаче, не се препоръчва при хора с проблеми с бъбреците и стомашни язви.

фреш от червено цвекло

Фреш от портокал

Тази напитка е богата на антиоксиданти, намалява риска от високо кръвно и поддържа нервната система. Голямото количеството на захари пък може да увреди зъбния емайл както и да обостри състоянието на хора с язва и гастрит.

Фреш от ябълка

За хора страдащи от атеросклероза, бъбречни проблеми и сърдечносъдови, консумацията на фреш от ябълка е много полезен, но за хората със стомашни проблеми не се препоръчва. 

Фреш от нар

Плодът на боговете, нарът, повишава хемоглобина и има противовъзпалително свойство. Подходящ е за хора, страдащи от диабет, но съдържанието му на киселини, дразни лигавицата на стомаха и може да доведе до проблем.

фреш от нар