Обичате ли чай? Чаят заема основно място сред напитките, които консумираме често. Избираме го според вкуса, моментното ни здравословно състояние, когато искаме да намалим напитките с кофеин. Знаете ли какво е общото между белия и зеления чай, чаят от мента, оолонг чая и този от шипки? Освен че имат приятни вкусове, тези полезни напитки спомагат за детоксикиране на тялото ни.

Чай от ройбос
Наричат го още „червен чай“. Богат е на антиоксиданти, но не съдържа кофеин. Чудесен на вкус, с него може да заместите 1-2 кафе напитки през деня. Може също така да го комбинирате и с други подправки и билки от този списък, като джинджифил например за детокс на тялото.

Чай от джинджифил
Джинджифилът е една от най-полезните подправки за здравето. Благоприятства елиминирането на токсините, храносмилането, повишава имунитета и има диуретично действие. Леко пикантният му вкус се комбинира добре с лимон, ехинацея.

Чай от хризантема
Част от китайската култура, този интересен чай, всъщност спомага за неутрализиране на токсините и прочистване на черния дроб. Понякога се комбинира с pu-erh (пуар) чай за допълнителни ползи и още по-богат вкус. Чаят от хризантема е богат на витамини С, А, смята се, че подобрява метаболизма, съня.

Чай комбуча
Напитка, богата на пробиотици, която помага и за детоксикацията на организма. Ферментиралият чай комбуча се използва от хилядолетия за добро здраве. Комбуча е вид гъба, която представлява симбиотична колония от бактерии и дрожди. Чаят комбуча съдържа витамин С, витамини от групата В, бета-глюкани. Смята се, че консумацията му подобрява храносмилането, функцията на черния дроб.

Чай от лайка
Обикновено го консумираме по време на настинки и грип, защото знаем, че повишава защитните сили на организма. Чаят от лайка е природен еликсир. Билката има благоприятно действие върху нервната система, помага да намалим стреса, главоболието, подобрява съня, елиминира токсините и намалява влиянието на свободните радикали.