Един от най-разпространените сушени плодове е стафидите,
продукт получен след сушенето на зряло грозде. Стафидите са
познати още от дълбока древност, а за сушено грозде се говори още
в Стария Завет. В Древен Рим е използвано като разменна единица,
а на победителите в спортни турнири е давано като награда. За
лечебните му свойства, свидетелстват древногръцки документи, в
който се казва, че са давани на изтощени и болни хора.
Тези малки сушени плодове, съдържат в себе си голямо количество
въглехидрати, от които 94% са глюкоза и фруктоза, което ги прави
полезни и за диабетиците. В състава на стафидите влизат и калий,
калций, фосфор, магнезий, манган, селен, както и витамини С, Р, РР,
В1 и В2.

Ползи от хапването на стафиди всеки ден:
–       при хипертония и аритмия, консумацията на стафиди,
укрепва сърдечния мускул;
–       заради богатия състав на желязо,  мед и витамин В
комплекс, стафидите действат на хемоглобина и образуват
червени кръвни телца, и помагат на хора с анемия;
–       отвара от стафиди действа успокоително на бронхит,
пневмония и кашлица;
–       катехинът, който се съдържа в стафидите, е ефикасен при
предотвратяване на тумори на далака, рак на дебелото черво
и заболявания на жлъчката;
–       при остеопороза и ставни болки, стафидите също помагат,
заради съдържанието на калций;
–       при безсъние и проблеми с нервната система, действат
като регулатор;
–       похапването на стафиди, помага при възрастово
отслабване на зрението и катаракта;
–       редовната консумация на стафиди, помага на тялото да се
пречисти от токсини и да възстанови нивата на ph в
организма;
–       и не на последно място, сушеното грозде стимулира
либидото и води до възбуда, благодарение на аргинина в
него.
Сега, в летния сезон, може да си приготвим и разхладителна
стафидена вода, с която да се чувстваме свежи и в същото време,
да се грижим за здравето си.

Стафидена вода:

400 мл. вода
150 г. тъмни стафиди
Водата се слага да кипне и в нея за 20 мин. се варят стафидите.
Прецежда се и се консумира по личен вкус.

Добави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *