Те са вкусни, ароматни, обичаме да ги хапваме свежи или да проготвяме конфитюр от тях. Малините, едни от най-полезните плодове, които трябва да добавяме по-често към менюто  си.

 

Хапвайте малини за здраво сърце. Плодовете съдържат антоцианини – съединения, които имат ключова роля за намаляване на окислителното увреждане и възпалението, свързани със сърдечносъдови заболявания.

Богати са на витамин С, който също е важен за сърдечното здраве, но и за синтеза на колаген, имунитета.

Високото съдържание на антиоксиданти в горските плодове благоприятства качеството на спермата. Смята се, че консумацията на малини подпомага сексуалното здраве и при двата пола и повишава плодовитостта. Малините съдържат и цинк, който  стимулира либидото.

Подходящи са за отслабване, благодарение на малкото калории, фибрите и мангана, които се съдържат в тях. Минералът манган засилва метаболизма и спомага за по-бързото изгаряне на мазнините. Също така, вкусните плодове нямат мазнини.

Редовната им консумация намалява възпалителните процеси в организма.

За по-добра памет. Още една причина да добавите към менюто си малини са високото съдържание в тях на фитонутриенти. За тези съединения е доказано, че подобряват функцията на мозъка и когнитивния спад, свързан с възрастта.


Облекчете артрита, намалявайки възпалението и неразположенията, като хапвате по-често вкусни малини. Според специалисти, плодовете могат да намалят и костната резорбция.

Консумирайте за здрава и красива коса. Плодовете съдържат големи количества фолиева киселина, който за важни за синтеза на червени кръвни клетки, пренасящи кислород до всяка клетка в тялото. Това е важно и за космените фоликули, които се нуждаят от добро кръвообращение, кислород и хранителни вещества.