Към 14 юни 2021 г. едва 7381 лица от персонала на социалните домове са ваксинирани срещу COVID-19, като от тях по-малко от половината са с поставена втора доза – 3 422.

От настанените в домовете 10 086 са ваксинираните, като 4 632 са със завършен ваксинационен цикъл.

Проверката за обхвата на ваксинацията показва нисък обхват, е заключението на министърът на здравеопазването.

Същевременно продължава регистрирането на епидемични взривове от COVID-19 в тези места, а проведените епидемиологични проучвания показват, че инфекцията се внася най-често от неваксиниран персонал.

Затова е изключително важно да бъде предоставена достоверна информация за значимостта на заболяването и възможностите за профилактика чрез имунизация. Именно това се иска в писмо до заместник-председателя по икономическите и социални политики и министър на труда и социалната политика Гълъб Донев, както и до директорите на регионалните здравни инспекции.

С оглед на зачестилите случаи на заразени в социални домове, е необходимо регионалните здравни инспекции да извършват насочен контрол по спазване на противоепидемичните мерки в социалните домове, както и инструктаж за незабавно информиране при поява на клинични оплаквания и поведение при потвърден случай на COVID-19, подчертава още здравният министър.

Източник: https://news.bg/

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *