Дори и никога да не сте пили пробиотици, най-вероятно сте чували за тях. Тези добри бактерии носят множество ползи за здравето ни, като поддържат чревната микрофлора балансирана.

Може би все пак сте се чудили в кой момент от деня е най-добре да се приемат?

Тази статия дава полезна информация за това кога да приемаме пробиотиците.

Има ли значение кога приемаме пробиотици?

Някои производители на пробиотици препоръчват да ги приемате на празен стомах, докато други съветват да ги приемаме с храна. Въпреки, че е трудно да се измери жизнеспособността на бактериите, когато попаднат в стомашно-чревния тракт, някои изследвания показват, че пробиотиците оцеляват еднакво – със или без хранене. Въпреки това, изследванията показват също, че Лактобацилите оцеляват най-добре, когато се приемат до 30 минути преди хранене.

Оказва се, че последователността на приема не играе толкова съществена роля, колкото това дали все пак сме яли. Едномесечно проучване установява, че пробиотиците балансират чревния микробиом, когато все пак хапнете нещо, независимо дали преди или след приема им.

А с каква храна да приемаме пробиотици?

Добрите производители на пробиотици провеждат множество тестове, за да гарантират, че полезните бактерии могат да оцелеят, попадайки в стомашно-чревния тракт, независимо какво сме яли. Въпреки това, приемът на пробиотици със специфични храни може да подсили ефекта им.

В едно проучване, процентът на преживяемост на полезните бактерии се повишава, когато те се приемат заедно с овесена каша или нискомаслено мляко, в сравнение с приема само с вода или ябълков сок. Това изследване показва, че дори съвсем малко количество мазнини може да подобри оцеляването на добрите бактериите в храносмилателния тракт.

Освен с прием на мазнини, пробиотиците и по-специално Лактобацилите, могат да оцелеят по-добре, ако се приемат заедно с някакъв вид въглехидрат. Разградените до прости захари въглехидрати играят ролята на хранителна среда за бактериите, когато се намират в киселинната среда на стомашно-чревния тракт.

Това не означава, че ако хапнем шоколад преди приема на пробиотика, ще успеем да подсилим ефекта му. Нашият организъм се нуждае от време, за да разгради сложните захари до по-прости. Най-добрият вариант е да хапнете някакъв плод. Плодовата захар (фруктоза) е лесно и бързо разградима, а фибрите в плодовете ще подпомогнат растежа на добрите бактерии.

За какво се използват пробиотиците?

Пробиотиците поддържат червата здрави, като предотвратяват растежа на вредни микроорганизми, заздравяват чревната лигавица, възвръщат баланса в чревната флора, след боледуване или прием на антибиотици.

Освен тези си ползи, пробиотиците ни носят още много други. Поддържат здравето в устата, помагат за отслабване, могат да намалят симптомите на депресия и тревожност. Ако ви е интересно да научите повече, прочетете нашите статии:

Могат ли пробиотиците да помогнат при депресия?

Как пробиотиците ни помагат в отслабването?

5 начина, по които пробиотиците помагат на здравето в устата ни

Добрите пробиотични бактерии не се намират само в хранителни добавки, а се срещат и в някои храни, като киселото мляко, кефира, киселото зеле и туршията. Тези храни се свързват с понижаване на кръвното налягане, кръвната захар, холестерола и теглото. Това е така, заради добрите бактерии, които се намират в тях.

Ако поради някаква причина не ядете редовно ферментирали храни, може да помислите за прием на пробиотична добавка. Това е особено важно за хора, които не приемат достатъчно ферментирали млечни продукти.

Различните видове пробиотици

На пазара има всякакви видове пробиотици – под формата на капсули, сашета, напитки, таблетки за смучене или дъвчене, прах. Също така, в някои храни допълнително се добавят пробиотични бактерии, като например в шоколад. Но дали полезните бактерии в тях наистина успяват да оцелеят в стомашно-чревния тракт?

Има различни генерации пробиотици, а производителите рядко изписват на етикета от коя генерация е техния продукт.

  • Първата генерация пробиотици представляват само пробиотични бактерии, без хранителна среда, т.нар. „стартерни култури“. Те не са устойчиви дори на стайна температура и не могат да оцелеят, преминавайки през стомашно-чревния тракт.

  • Втората генерация пробиотици включват живи бактерии и пребиотична хранителна среда. Пребиотиците са вид въглехидрат, а повечето производители ползват инулин. Тази генерация издържа на стайна температура, защото бактериите вече са преминали във фаза на растеж, но щом попаднат в стомаха, ниското Ph ги убива.

  • Третата генерация пробиотици са живи бактерии, които са сложени в защитна капсула, която ги предпазва от киселинността на стомаха. За жалост, при разпада на капсулата, не всички бактерии успяват да оцелеят. При производствения процес на четвъртата генерация пробиотици, полезните бактерии се обвиват с протеини.

  • Четвъртата генерация пробиотици са такива, които са обвити в синтетична защитна обвивка. На този етап не е научно доказано дали тази синтетична обвивка е полезна или вредна.

  • Пробиотиците от ProLact са последна генерация пробиотици и се произвеждат по специална технология за естествено микроенкапсулиране – бактериите сами изграждат защитната си обвивка напълно естествено. По този начин, бактериите могат да преминат през целия стомашно-чревен тракт и да достигнат чак до дебелото черво, където се образуват най-много гнилостни процеси в човешкото тяло.

ProLact предлага пробиотици в растителни капсули и под формата на пробиотична храна на прах. Двата вида продукти имат синергичен ефект, тоест, когато се приемат заедно, подсилват ефекта си взаимно.

Помислете за качеството

Както може би знаете, пазарът на хранителни добавки не е регулиран. Това дава свобода на много производители да злоупотребяват с доверието на потребителите. Когато купувате пробиотик, обърнете внимание не само на производствената технология, а и на броя живи клетки. Той е обозначен с CFU на етикета – означава колонообразуващи единици.

Това число показва само, че при тестовете след произвеждането, наличните бактерии са били толкова на брой, но при излагане на външни условия, като влажност и температура, голяма част от тях не оцеляват. Затова, броят на бактериите е важен, но не е най-важното условие за качество. Обръщайте внимание дали производителите провеждат редовни тестове на продукта си.

ProLact тества своите партиди пробиотици, както веднага след производство, така и година по-късно, за да може да гарантира запазването на броя живи бактерии толкова, колкото е и посочено на етикета.

Друг важен фактор е сертификацията на производството. Винаги купувайте хранителни добавки от сертифицирани производители, независимо дали става въпрос за пробиотици или друг вид добавка. Тези сертификати показват, че производството отговаря на международни високи стандарти за качество.

Един от най-разпространените сертификати е GMP (Good manufacturing practice) – в превод означава „добри производствени практики“. Други важни европейски сертификати за производство на хранителни добавки са по стандартите ISO 9001 и ISO 22000.

Производството на ProLact пробиотици има всички гореизброени сертификати, както и системата HACCP за анализ на опасностите и контрол на критичните точки. Принципите на тази система са формулирани за пръв път от учените на НАСА, за да се гарантира доставката на безопасни храни за астронавтите.

Изберете подходящия за вас пробиотичен щам

Ако имате конкретно здравословно състояние, може да помислите за специфичен пробиотичен щам, който е най-подходящ за вас.

Лактобацилус Булгарикус, който се намира във всички пробиотици ProLact, има силен антитуморен ефект. Проучването за него е проведено още през 1977 г. Освен това, добрата българска бактерия помага за намаляване на холестерола, има силен имуностимулиращ и имуномодулиращ ефект, може да ни помогне в лечението на кожни проблеми и дерматити, както и при вагинални инфекции. Разбира се, освен всички свои допълнителни ползи, Лактобацилус Булгарикус подобрява здравето на стомашно чревната флора и е от голяма помощ в лечението на възпалителни чревни заболявания, като Болест на Крон и Улцерозен колит.

ProLact Detox е пробиотична храна на прах, която съдържа 10 милиарда живи клетки Лактобацилус Булгарикус и Стрептококос Термофилус само в една дневна доза! Това са двете бактерии, които заквасват традиционното ни българско кисело мляко. В общи линии, тази пробиотична храна се равнява на стотици пъти по-концентрирано кисело мляко, с всичките му полезни свойства, а и много повече.

Освен с пробиотични бактерии, продуктите на ProLact са обогатени с всички есенциални и с разклонена верига аминокиселини. Аминокиселините са основна градивна единица на протеините в нашето тяло. Те отговарят за жизненоважни функции в нашето тяло, като запазването на мускулната маса, психо-емоционалното, чревното и сърдечно-съдовото здраве.

Научете повече за Лактобацилус Булгарикус в нашата статия:

Лактобацилус Булгарикус – българската полезна бактерия

Стрептококос Термофилус е друга полезна бактерия, която има синергичен ефект в комбинация с Лактобацилус Булгарикус. Може би се питате как? Стрептококос Термофилус произвежда фолиева и мравчена киселина, необходими за растежа на Лактобацилус Булгарикус. От своя страна, българската добра бактерия й помага, произвеждайки пептиди и аминокиселини, необходими за нейния растеж.

Стрептококос Термофилус има множество доказани ползи за нашето здраве. Използва се в лечението на някои кожни заболявания, като акне и дерматити, защото подобрява здравината на кожната бариера, като същевременно помага за задържането на вода, за да се избегне дехидратация. Освен това, Стрептококос Термофилус може да намали симптомите на лактозна нетолерантност, да успокои симптомите на гастрит, както и да бъде добро допълващо средство в лечението на възпалителни чревни заболявания (ВЧЗ). Доказано е, че може да помогне за предотвратяването на диария, да нормализира нивата на хемоглобин, да повиши имунитета и да се погрижи за здравето в устата ни, като попречи на растежа на патогенната бактерия Porphyromonas gingivalis. Стрептококос Термофилус също се намира във всички пробиотици ProLact.

Лактобацилус Рамнозус, който може да намерите в продуктите ProLact Biostim, има доказани свойства не само в лечението, а и в предотвратяването на диария. Също така, намалява симптомите на синдром на раздразненото черво и подпомага общото здраве на стомашно-чревния тракт. Освен с тези си приложения, Лактобацилус Рамнозус е изключително разпространен в денталната медицина, заради доказаните му свойства за предотвратяване образуването на кариеси. Редом с тези си функции, той помага в лечението на инфекции на пикочните пътища, а проучванията показват, че може да се окаже и верен съюзник в борбата с излишните килограми.

Едно от най-добре изследваните приложения на Лактобацилус Рамнозус е в борбата с алергиите. Това е причината, поради която най-силният съюзник в борбата с алергиите от портфолиото на ProLact пробиотици е ProLact Rose+. Той е произведен от козе мляко, което учените препоръчват при хора, страдащи от алергии и възпалителни процеси в тялото. Освен с Лактобацилус Рамнозус, ProLact Rose+ е обогатен с Лактобацилус Ройтери – друга полезна пробиотична бактерия с уникални свойства, както и с българска роза Дамасцена.

Благотворните ефекти на роза Дамасцена при респираторни заболявания са клинично доказани. Намаляването на симптоми като задух и силна кашлица, както и релаксирането на лигавиците на дихателната система, са дори по-силни, отколкото при прием теофилин – лекарство, което се използва при астматици. Определени вещества в маслодайната роза действат като антихистамини, което го прави толкова подходящо средство в борбата с алергии.

Прочетете повече за Лактобацилус Рамнозус и още много от полезните му свойства в нашата статия:

Лактобацилус Рамнозус – непознатият мощен пробиотик

Лактобацилус Ройтери е друга полезна бактерия, която се намира в продуктите на ProLact, произведени от козе мляко, като серията пробиотици ProLact Max. През последните десетилетия се наблюдава намаляване на количеството Лактобацилус Ройтери в чревната микрофлора на хората, заради чест прием на антибиотици или лоша диета. Този факт съвпада със значителното увеличение на възпалителни заболявания. Лактобацилус Ройтери има силни противовъзпалителни свойства, заради важната си роля в укрепването на чревната лигавица. Освен тези си свойства, добрата бактерия подпомага баланса във вагиналната флора, денталното здраве, а достатъчно количество от нея може да намали риска от затлъстяване и диабет.

ProLact Max е пробиотична храна на прах, която съдържа както Лактобацилус Ройтери, така и Лактобацилус Булгарикус, Лактобацилус Рамнозус и Стрептококос Термофилус – всички полезни бактерии, за които вече ви разказахме. Тя има силен имуностимулиращ ефект, спомага за понижаване на кръвното налягане и е изключително подходяща при хора с непоносимост към краве мляко. ProLact Max+ е пробиотик в капсули, който съдържа многократно по-концентрирана форма на пробиотичната храна, допълнително наситена с бленд от аминокиселини и пептиди.

Странични ефекти на пробиотиците

Най-често пробиотиците не причиняват странични ефекти, защото естествено се намират в нашето тяло.

Въпреки това, хора, които имат силно нарушена чревна микрофлора или страдат от дисбиоза, могат да получат подуване на корема, газове или диария, през първите няколко дни от приема на пробиотик. Тези симптоми обикновено отшумяват бързо. Ако се случи на вас, намалете дневната доза през първите няколко дни от приема.

Консултирайте с вашия лекар приема на пробиотични хранителни добавки, особено, ако страдате от автоимунно или онкологично заболяване. Ако имате предписано лечение с антибиотици, добре е да обсъдите схемата, по която да включите и пробиотик, за да не отслабите или засилите прекалено ефекта на лекарството.

В заключение…

Пробиотиците са живи микроорганизми, които могат да подобрят здравето на червата и не само. Изследванията показват, че няма толкова голямо значение дали ще приемате пробиотиците преди или след хранене. За сметка на това, важно е да сте приели храна, независимо кога, преди приема им, или пък след него. Мазните храни, както и храните, богати на прости въглехидрати, като плодовете, могат да помогнат за усвояването на пробиотиците.

Когато избирате пробиотична хранителна добавка, обърнете внимание на производствената технология, сертификацията на производството и изберете пробиотични щамове, които да отговарят на вашите здравни нужди.

Консултирайте приема на пробиотици с вашия лекар, ако страдате от автоимунно или онкологично заболяване.