Дори и никога да не сте пили пробиотици, най-вероятно сте чували за тях. Тези добри бактерии носят множество ползи за здравето ни, като поддържат чревната микрофлора балансирана.
Може би все пак сте се чудили в кой момент от деня е най-добре да се приемат?
Тази статия дава полезна информация за това кога да приемаме пробиотиците.
Има ли значение кога приемаме пробиотици?
Някои производители на пробиотици препоръчват да ги приемате на празен стомах, докато други съветват да ги приемаме с храна. Въпреки, че е трудно да се измери жизнеспособността на бактериите, когато попаднат в стомашно-чревния тракт, някои изследвания показват, че пробиотиците оцеляват еднакво – със или без хранене. Въпреки това, изследванията показват също, че Лактобацилите оцеляват най-добре, когато се приемат до 30 минути преди хранене.
Оказва се, че последователността на приема не играе толкова съществена роля, колкото това дали все пак сме яли. Едномесечно проучване установява, че пробиотиците балансират чревния микробиом, когато все пак хапнете нещо, независимо дали преди или след приема им.
А с каква храна да приемаме пробиотици?
Добрите производители на пробиотици провеждат множество тестове, за да гарантират, че полезните бактерии могат да оцелеят, попадайки в стомашно-чревния тракт, независимо какво сме яли. Въпреки това, приемът на пробиотици със специфични храни може да подсили ефекта им.
В едно проучване, процентът на преживяемост на полезните бактерии се повишава, когато те се приемат заедно с овесена каша или нискомаслено мляко, в сравнение с приема само с вода или ябълков сок. Това изследване показва, че дори съвсем малко количество мазнини може да подобри оцеляването на добрите бактериите в храносмилателния тракт.
Освен с прием на мазнини, пробиотиците и по-специално Лактобацилите, могат да оцелеят по-добре, ако се приемат заедно с някакъв вид въглехидрат. Разградените до прости захари въглехидрати играят ролята на хранителна среда за бактериите, когато се намират в киселинната среда на стомашно-чревния тракт.
Това не означава, че ако хапнем шоколад преди приема на пробиотика, ще успеем да подсилим ефекта му. Нашият организъм се нуждае от време, за да разгради сложните захари до по-прости. Най-добрият вариант е да хапнете някакъв плод. Плодовата захар (фруктоза) е лесно и бързо разградима, а фибрите в плодовете ще подпомогнат растежа на добрите бактерии.
За какво се използват пробиотиците?
Пробиотиците поддържат червата здрави, като предотвратяват растежа на вредни микроорганизми, заздравяват чревната лигавица, възвръщат баланса в чревната флора, след боледуване или прием на антибиотици.
Освен тези си ползи, пробиотиците ни носят още много други. Поддържат здравето в устата, помагат за отслабване, могат да намалят симптомите на депресия и тревожност. Ако ви е интересно да научите повече, прочетете нашите статии: