Педиатрията е най-желаната специалност за младите лекари от випуск 2022. Това показват данните от анкетата, която Медицинският факултет прави сред българите от всеки завършващ випуск.

12,4% са заявили, че ще работят в детското здравеопазване. Това е ръст с повече от 7% в сравнение с предходния випуск.

кардиология – 9%,

хирургия – 8,7%,

вътрешни болести – 7,3%,

акушеро-гинекология – 7%,

анестезиология и интензивно лечение – 6%

гастроентерология – 5%.

87% се виждат като лекари в клиничната практика. И в този випуск се отчита скок на желаещите да са общопрактикуващи лекари – от 5,9% в миналия випуск, сега са 8%. Но под 1% е резултатът за спешна медицина.

Леко повишаване се наблюдава на процента желаещи да се занимават с научна работа (3%).

Тенденцията все повече специалисти да остават да се реализират в България след завършването вече е устойчива, сочи анкета сред завършващите учебното заведение. Последният випуск ще се дипломира на 21 февруари. Завършват 751 специалисти, от които 293 са българи. Отличниците са 107. Носителите на наградата за пълно отличие “Златен Хипократ” са две млади лекарки – Айлин Фейзулова и Жана Адиб Саад. Те ще получат и парична награда от 2000 лева от наследството на дарителя д-р Андрей Георгиев.

Анкетата показва и още една добра новина – в три поредни випуска се наблюдава устойчива тенденция на увеличаване броя на оставащите в България, отбелязват от МУ-София. В новия випуск те вече са 50%. Като най-силен мотив да останат в България абсолвентите отново посочват семейството и приятелите, както и дълга към родината. Сред желаещите да заминат продължава да спада процентът на тези, които избират САЩ (10%) и съответно се увеличава интересът към страните от ЕС (71%).

Няма промяна в причините за напускане – по-високо заплащане, по-добра здравна система и техническо оборудване. По традиция тържествената церемония по връчването на дипломите на младите лекари ще се състои в Зала 1 на НДК в присъствието на ръководствата на Медицинския университет и Медицинския факултет, семействата на абсолвентите, политици, общественици, директори на здравни заведения и др.