Може би сте наясно с факта, че има хранителни навици, които могат да ви помогнат да отслабнете по здравословен и устойчив начин. Това включва изготвяне на план за хранене, който отговаря на всичките ви нужди. От друга страна, има навици, свързани с храненето, на които може да сте жертва- независимо дали го осъзнавате или не и в тях е причината за качване на излишни килограми.

Ново проучване идентифицира  хранителни навици, които могат да направят точно това.

В проучването, публикувано от Nature Food, 35 участници,  на възраст между 18 и 50 години са се подложили на определена диета в продължение на шест месеца. Някои хора са хранили с минимално преработени ястия, които включват различни нива на въглехидрати и мазнини. Други с ястия, чието съдържание е микс от минимално преработени и ултра-преработени храни, с умерени нива на въглехидрати и мазнини. Участниците са имали едни и същи седмични менюта за период от две седмици, след което преминават на друг тип диета за същия период от време. По време на проучването не е имало ограничение на количествата.

Изследователите събират и данни от участниците, като: колко бързо са склонни да ядат,  каква част от храната им е съставена от продукти с високо съдържание на мазнини, натрий, захар или въглехидрати и др . Резултатите показват, че въпреки разликите в диетите, участниците, които се хранят по-бързо, консумират калорични храни и ядат справедлив дял от много вкусни храни (тези с високо съдържание на мазнини, натрий, захар или въглехидрати),  наддават тегло.

„Изводите от проучването потвърждават някои неща, които вече знаем за свръхвкусните храни (HPF)“, казва Джона Бърдеос, те обикновено са пълни с въглехидрати, мазнини и натрий или захар. Те са с повече калории в сравнение с храни с по-ниска енергийна плътност, но със същото тегло.Порция от 100 грама ягодов сладолед е около 200 калории, докато порция от 100 грама ягоди е само около 32 калории, все пак ягодите предлагат фибри, които спомагат ситостта. Като цяло ще се чувствате по-сити за по-дълги периоди от време, като включите повече фибри в менюто си.“

„По подобен начин едни и същи калории в храна с висока спрямо ниска енергийна плътност могат да варират драстично в обема“, добавя Бурдеос.

„По този начин, ако диетата се състои от енергийно плътни храни в по-малък обем, които обикновено предлагат малко засищащи фактори като фибри и вода, тенденцията е да ядете повече, за да се чувствате удовлетворени.“ Това от своя страна ще „допринесе за по-голям прием на калории и потенциално наддаване на тегло, ако ядете повече от това, което изразходвате “.

За да избегнете тези проблеми,  има някои предложения. „Вниманието е първата ключова стъпка, която трябва да предприемете, когато искате да промените диетата си или да направите  избори, подобряващи живота“, казва Джона Бърдеос. „Това започва с осъзнаването на избора на продукти– какво пазарувате, какво приготвяте у дома или поръчвате в ресторант.“

„Вземете предвид фибрите и протеините, които насърчават ситостта“, казва Бурдеос. „Храните с по-ниско съдържание на калории/енергия и естествено с по-високо съдържание на хранителни вещества, вода и фибри включват плодове и зеленчуци и трябва да бъдат включени в ястия и закуски не само за управление на теглото, но и за поддържане на цялостното здраве.“

„Помислете, че всяко хранене и лека закуска е избор, върху който имате контрол и който може да наклони баланса към по-добро здраве“, препоръчва Бурдеос, като добавя отново, че „Пътят към здравословното хранене започва с внимание“.

Не забравяйте и факта, че  „Отнема около 20 минути, за да се обработят сигналите за ситост след първата хапка. Бъдете наясно с причините си да ядете бързо – това може да причини преяждане и следователно да прекалите с калориите. Възможните причини могат да включват чакате твърде дълго, за да седнете и да ядете или сте в точката на „изгладняване“. Или може да се храните безсмислено поради стрес или безпокойство. Важно е да сте наясно с вътрешните си сигнали.“ добавя Бурдеос.