Слънчевите бани и бронзовият тен са изкушение за почти всеки човек. В разгара на летния сезон все повече ни се иска да придобием мечтания загар. Всяка година обаче слънчевите лъчи стават все по-силни и случаите на рак на кожата бележат ръст. В световен мащаб наброяват милиони на годишна база. 

Добрата новина е, че повечето случаи са лечими, стига да бъдат открити на време. 

Ракът на кожата се причинява от прекомерно излагане на ултравиолетова (UV) радиация от слънцето или други източници, като солариуми. UV радиацията може да увреди ДНК в нашите клетки. Това увреждане може да доведе до мутации или промени в ДНК. 

Двата най-срещани вида рак са базално-клетъчен карцином и плоско-клетъчен карцином. Други видове включват меланом, сарком на Капоши, кожен Т-клетъчен лимфом и карцином на клетките на Меркел.

Базално-клетъчните карциноми са най-често срещаните. 

Обикновено се появяват като малки, изпъкнали подутини, които са гладки, перлено бели или восъчни. Те също могат да изглеждат като плоски кафеникави петна с неясни граници. Базално-клетъчният карцином може да се появи навсякъде по тялото, но най-често се среща в области, изложени на слънце, като главата, шията и ръцете.

Плоско-клетъчният карцином е вторият по честота. 

Обикновено се появяват като люспести червени петна, открити рани или брадавици. Те също могат да изглеждат като изпъкнали подутини, които са груби или покрити с коричка. Плоско-клетъчният карцином може да се появи навсякъде по тялото, но най-често се намира на места, които са често излагани на слънце.

Превенция:

Избягвайте излагане на слънце в обедните часове. В летните месеци най-подходящо за слънчеви бани е времето от 8 до 11 сутрин и след 16ч.

Консултирайте се със лекар при:

  • Нова бенка или промяна в съществуваща такава, както и при промени на външния вид на брадавиците.
  • Сърбеж, болка, чувствителност или изтръпване на бенка.
  • При поява на кървене или друга течност от бенка, както и при промяна на нейната текстура.
  • Хубаво е да посетите специалист ако имате бенка по-голяма от 6 мм в диаметър.
  • Подутина или бучка по кожата. 
  • Люспеста или покрита с коричка кожа.

 

Ранното диагностициране на заболявания е най-добрия шанс за успешно лечение. 

Наслаждавайте се на лятното слънце, но помнете да стоите на сянка в обедните часове.

 

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *