От изследвани 422 проби между 5 и 26 август, 421 или 99.8% са на Делта

Очаквано, 99.8% от всички изследвани в последните дни проби за коронавирус, отговарят на Делта варианта. От целогеномно секвенираните 422 проби, от Националния център по заразни и паразитни болести отчитат, че 421 са от мутацията B.1.617.2, която в момента се разпространява масово по целия свят. Останалият 1 брой отговаря на друг вариант – C.36.3.1, който според СЗО е причислен в група вирусни варианти под наблюдение. 

Клиничните проби са взети от пациенти в периода 5-26 август и са изпратени от 52 различни лечебни заведения от 22 области на страната.

Данните за Бургаска област сочат, че при общо 70 проби, 100% от тях са на Делта варианта – мутация, която се изразява в сравнително по-леко протичане на заболяването, но разпространяваща се малко по-бързо от оригиналния вирус. Вариантът C.36.3.1 е засечен в Пловдив, но за него към момента няма подробна информация. Единственото известно е, че за първи път в глобален мащаб той е засечен през януари т.г., а работното му име е дадено чак на 16 юни. Неясно е и от коя държава произлиза.

Припомняме, че вирусните варианти не представляват нови щамове на патогена. Разликата се състои в това, че вирусите по-принцип мутират – това се случва чрез „грешки“ в генетичния им код при репликацията в клетките на гостоприемника. Когато определена мутация не променя градивните частици на патогена (амино-киселини), реално той само променя обвивката си, но не и начинът, по който влияе върху организма на човека. В случая с все новите и нови варианти на коронавируса се касае за промени, които не засягат протичането на болестта.

Когато обаче мутацията коренно променя структурата на вируса, както и ефективността му, тогава вече може да се говори за щам – на практика нов вирус, чиито ефект върху човешкото тяло е съвсем различен, а заболяването протича по друг начин. В конкретния случай не се касае за това. Новият вариант, открит в Пловдив от НЦЗПБ е просто мутация, която леко променя външната структура на патогена.

До момента в gisaid.org – публичната база от данни, в която се регистрират и класифицират геномите на всички мутации на всички вируси от 2008 г. насам – има записани над 3 518 502 геномни секвенции на вариантите на SARS-CoV-2 – число, което ще продължава да расте и занапред.

Източник: https://www.flagman.bg/

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *