ДнесОт браздата до софрата” е на гости в хасковското село Лозен! Ирминден е и в църковния двор на селото се провежда Третия Регионален празник на подницата и хляба! Тук Мартин Трухчев ще види как се правят подници за изпичане на хляб – възстановка на обичай, датиращ от зората на човечеството.

Ще се спира на сладка раздумка с участниците в празника, а те ще демонстрират приготвяне на домашен хляб, зелници, баници, катми, гюзлемета и пърленки! С готовност ще споделят рецептите си и ще му покажат тънкостите на точенето и моделирането, а после и щедро ще го нагостят.

Заедно с домакини и гости водещият ще бди и над казаните и котлите с бобена яхния, пиле с булгур и саУш. Накрая ще приготви и свое ястие, но с местни продукти от селото – бохча с агнешко месо, спанак и булгур!


Гледайте ни! Пътувайте, но и празнувайте с вкус!