Със 149 гласа “за” и 26 “въздържал се” Народното събрание изненадващо отстрани управителя на Националната здравноосигурителна каса Петко Салчев. Проекторешението бе вкарано като извънредна точка в дневния ред на парламента.

Предложението на Костадин Ангелов (ГЕРБ-СДС), Антон Тонев (“Продължаваме промяната”), Александър Симидчиев (“Демократична България”) и Николай Благоев (“Български възход”) е внесено днес в деловодството на парламента.

Според него НС трябва предсрочно да прекрати мандата на Петко Салчев, считано от днес. В мотивите на проекторешението пише, че е нарушен диалогът между управителя на Здравната каса и Българския лекарски съюз (БЛС) и трябва да “бъде възобновен във възможно кратки срокове”. Така между институцията и съсловната организация не може да бъде постигнато съгласие по договаряне на т. нар. Национален рамков договор за следващите две години.

Това е споразумение между държавата и лекарски организации за правилата на работа и цените на медицинските процедури в здравната система.

“Неосигурявайки и като не полага достатъчно усилия за осъществяване на нормален диалог с БЛС, управителят на НЗОК системно не изпълнява задълженията си”, пише още в мотивите на проекторешението. Дебатът Антон Тонев каза преди гласуването, че депутатите са длъжни да бъдат активни и да вземат решение, за да дадат възможност за отпушване на преговорния процес за рамковия договор.

Костадин Ангелов от своя страна обяви, че днешното решение не съдържа лични мотиви срещу Салчев. Той изтъкна, че професорът е добър професионалист, добър администратор и каза, че липсата на нормален диалог между управителя на НЗОК и БЛС поставя под съществен риск здравните услуги, като по този начин се рискува и подписването на НРД. Салчев от своя страна оспори твърденията, че не е изпълнявал задълженията си като управител на НЗОК системно. “Диалогът изисква две страни”, каза той, след което добави, че има 14 анекса, сключени с БЛС от назначаването му като управител.

Проф. Салчев попита защо само една организация иска оставката му. “Горд съм от това, което съм постигнал и ще си тръгна с гордо вдигната глава, защото оставям една работеща институция”, заяви той в пленарна зала.

 

 

Главен редактор

Добави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *