Варицелата (известна още като дребна шарка) е инфекциозно заболяване, което се причинява от вирус от семейството на херпесните вируси, наречен варицела-зостер вирус. Инфекцията с него представлява силно сърбящ обрив по цялото тяло. Варицелата е силно заразна за хора, които не са я преболедували и не са ваксинирани.

След като човек прекара варицела, варицела-зостер вирусът не напуска тялото. Той стои в латентна неактивна форма в нервните клетки, намиращи се в близост до гръбначния мозък. Години по-късно вирусът може да се реактивира и да причини заболяването херпес зостер. Херпес зостерът се характеризира със същия на вид обрив като варицелата, но силно болезнен. Ако човек, който не е карал варицела, е в контакт с обрива на болен от херпес зостер, с много висока вероятност може да се разболее от варицела.

Херпес зостерът се причинява от същия вирус като варицелата. След прекарана дребна шарка вирусът се загнездва в нервната система и може след години да се реактивира под формата на херпес зостер. Причините за тази реактивация са неизяснени. Голямо значение се отдава на намаления имунитет. Обривът при херпес зостер е заразен, както този при варицелата.

Тестове се предлагат от лаборатории Synevo – Специализираните тестове и повече по темата може да прочетете ТУК.

Варицела
Сърбящият мехурчест обрив, характерен за дребната шарка, се появява 10-21 дни след контакт с болен от варицела и се задържа около 10 дни. Други симптоми на заболяването, които може да се появят един-два дни преди обрива включват

Херпес зостер
Обривът при херпес зостер обикновено засяга малка част от едната страна на гръдния кош (класически по хода на едно от ребрата), но може да се появи и от едната страна на лицето, шията и други части на тялото. Обривът има същата характеристика като този при варицелата.

Рискови фактори за заразяване
Рискови за заразяване с варицела-зостер вируса са хора, които не са прекарали заболяването и не са ваксинирани. Ваксината е препоръчителна за работещите с деца, които не са преболедували. Рисковите групи за развитие на усложнения включват:

Новородени, чиито майки не са карали варицела и не са били ваксинирани;
Юноши и възрастни – на колкото по-голяма възраст се разболеете от варицела, толкова по-тежко протича заболяването;
Бременни жени, които не са карали варицела;
Хора с компрометирана имунна система – болни от СПИН, онкоболни на химиотерапия, болни но хронично лечение с кортикостероиди.
Всеки човек, които е прекарал варицела, може да развие херпес зостер. Факторите, които могат да повишат шанса за реактивация на вируса включват:

Възраст над 50 години – рискът нараства с напредване на възрастта. Някои експерти смятат, че половината от хората над 80 годишна възраст ще развият херпес зостер;
Компрометирана имунна система:
СПИН;
Раково заболяване;
Химио- и лъчетерапия;
Прием на кортикостероиди.

Превенция на заразяването
Най-ефективният начин за превенция на варицелата е ваксинацията срещу варицела-зостер вирус. Тя е ефективна при 98% от ваксинираните, а при останалите значително намалява тежестта на заболяването. Препоръчително е да се ваксинират:

Диагноза на дребната шарка и херпес зостер
Диагнозата и на двете заболявания обикновено се поставя чрез оглед на обрива. Ако има някакво съмнение, могат да се направят кръвни изследвания и микробиологично изследване на посявка от течността от обрива.

Лечение на заболяванията
Варицела
Здравите деца с варицела обикновено не се нуждаят от лечение. Когато се инфектират, децата се поставят под карантина и се изчаква обривът да премине от само себе си. Ако сърбежът е много силен, може да се дадат антихистамини за облекчаване на симптомите. Избягвайте да чешете обрива, защото разчесването може да доведе до появата на белези или инфектиране на обрива. Ако детето Ви не може да спре да се чеше, изрежете дълбоко ноктите му и слагайте ръкавици на ръцете му, особено нощем.

Можете да облекчите сърбежа като:

Направите баня с хладка вода и сода за хляб;
Мажете обрива с каламинов лосион;
Консумиране на течно-кашава храна, ако обривът е засегнал и устната кухина.
При болни с висок риск от развитие на усложнения в първите 24 часа от появата на обрива трябва да се започне лечение с противовирусния препарат ацикловир или с интравенозен имуноглобулин. Тежките случаи се лекуват в болнични условия.

Херпес зостер
За херпес зостера няма дефинитивно лечение, но ранното започване на курс с противовирусни медикаменти (ацикловир, валацикловир) ускорява оздравителния процес и предпазва от развитие на усложнения.

 

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *