Що се отнася до грижата за здравето на зъбите ни, красивата, перлено-бяла усмивка и ментов свеж дъх са нашите основни грижи, но поддържането на здрави венци е също толкова важно.

Заболяването на венците е изключително често – повечето възрастни имат проблем с венците поне веднъж в живота си – и тъй като обикновено е безболезнено, може да не осъзнаете, че нещо не е наред.

Болестта на венците може да причини загуба на зъб и да увеличи риска от други здравословни състояния, като сърдечни заболявания и белодробни инфекции, така че поддържането на здрави венци е жизненоважно за вашето здраве.

Основните причини за заболяване на венците:

Как да разберете дали имате здрави венци?

Здравите венци трябва да са розови и да държат здраво зъбите на място. Ако венците ви кървят, когато ги докоснете или измиете, това може да е признак на заболяване на венците.

Двете най-чести форми на заболяване на венците са гингивит, а по-напредналият му стадий – пародонтит. Характеризира се с кървене на венците и лош дъх. Гингивит се развива, когато плаката бавно се натрупва върху зъбите и венците. С течение на времето токсините, отделяни от бактериите в плаката, увреждат зъбите и венците ви, като ги правят раздразнени, подпухнали и възпалени.

За щастие, ако бъде забелязан и лекуван рано от зъболекар, гингивитът е напълно обратимо състояние. Въпреки това, когато болестта на венците продължава по-дълго време и не се лекува, тя може да се развие в пародонтит.

Пародонтитът е инфекция, която уврежда както меката тъкан на венците, така и костите, поддържащи зъбите ви. Това е необратимо състояние, което изисква щателен и систематичен подход, за да се поддържат здрави венците или да се забави прогресията на болестта.

Ако пародонтитът не се лекува, венците могат да се отделят от зъбните повърхности, създавайки така наречените „пародонтални джобове“. При по-напреднали стадии на пародонтит зъбите могат да се разхлабят и евентуално да паднат.

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *