Мит или истина е вредата от комбинирания прием на определени храни и лекарства?

Цитруси и лекарства против кашлица

Цитрусите могат да блокират ензима, който разгражда статините и други лекарствени субстанции сред които декстрометорфан, който се употребява за лечение на хора със суха и дразнеща кашлица.

Пушени меса и антидепресанти

Проверете листовката на антидепресанта, който ви е предписан. Ако е от групата на инхибиторите на моноамин оксидаза комбинирането му с пушени меса богати на аминокиселината тирамин може да предизвика опасно за живота високо кръвното налягане. Освен тях и червено вино, кисело зеле, кренвирши, зрели сирена и жива бира. Обикновената бира е безопасна в комбинация с антидепресанти.

Млечни продукти и антибиотици

Някои антибиотици, като Ципрофлоксацин се свързват с калция, желязото и други минерали, съдържащи се в млечните продукти. Това предотвратява усвояването на антибиотиците и намалява способността им да въздействат върху инфекциите. Ако ви предпишат антибиотици, питайте дали са от класа на тетрациклините или флуороквинолоните и съответно избягвайте прясно и кисело мляко, сирене и кашкавал непосредствено преди и след прием на антибиотика.

Алкохол и парацетамол

Ензимът, който разгражда алкохола и парацетамола е един и същ. Най-добре е да има поне 6 часа пауза между приема на парацетамол и алкохол. Тук става въпрос и за многото препарати против простуда и грип съдържащи парацетамол, като тайлол, панадил. Големият риск идва ако пиете алкохол редовно, тогава не е добра идея да ползвате парацетамол. Съчетаването им за продължителен период от време уврежда бъбреците и черния дроб.

Някои плодови сокове и противоалергични лекарства

Не пийте сок от ябълки, портокали и грейпфрути, ако приемате Алегра (фексофенадинов хидрохлорид) за сенната хрема. Тези плодови сокове потискат пептида, който транспортира лекарствената субстанция от червата до кръвния поток. В резултат от понижената абсорбция лекарството е със 70 на сто по-малко ефективно и няма да подейства на сенната ви хрема.

 

Информация: www.menshealth.com