Опасни храни, които повишават риска от сърдечносъдови заболявания

От CodeHealth
Сърдечносъдовото здраве зависи до голяма степен от начина на живот и храненето. За да запазим сърцето и кръвоносните си съдове в добро състояние и да ги предпазим от сърдечносъдови заболявания е от голямо значение да се храним здравословно, да следим холестерола и кръвното си налягане и най-вече да избягваме някои особено вредни храни за сърцето.

Кои са най-вредните храни за сърцето и кръвоносните съдове?

Преработени и сушени меса
Колбасите са особено любими на милиони хора по света. Тяхното разнообразие е толкова изкушаващо, а деликатесните им вкусове и аромати са наистина неустоими. Колбасите, сушените и преработени меса обаче крият огромни рискове за сърцето.

Проучване от 2020 година, публикувано в JAMA Internal Medicine установява, че има връзка между червеното и преработеното месо и по-високия риск от сърдечносъдови заболявания и инфаркт, пише thehealthy.com. Отлаганията по съдовете от тези меса и колбаси предизвикват плаки, които стесняват и запушват кръвоносните съдове. Това повишава риска от сърдечносъдови заболявания с до 42%.

Рафинирани и преработени зърнени храни
Едни от най-лошите и вредни за сърцето храни са преработените и рафинирани зърнени храни. Те причиняват повишаване на нивата на кръвната захар и инсулина. Скоро след консумацията на такива храни нивата им спадат рязко, което предизвиква внезапен глад. При такива обстоятелства е много вероятно да преядете или да посегнете към висококалорични вредни храни.

Пържени храни
Пържените храни са вкусни и любими, но потенциално много опасни за здравето на сърдечносъдовата система. Те повишават кръвното налягане, предизвикват затлъстяване и скок в нивата на холестерола – все опасни предпоставки за поява на сърдечносъдови заболявания.

Газирани и подсладени напитки
Тези напитки предизвикват повишаване на триглицеридите, подобно на сладките и мазни храни. Концентрираните захари в газираните и подсладените напитки повишават нивата на триглицеридите и холестерола, което повишава и риска от инфаркт и инсулт.

Бонбони и сладкиши
Те са вредни не само за зъбите и талията ви, но и за сърцето. Подобно на подсладените напитки с висока концентрация на рафинирани и преработени захари, бонбоните и сладкишите са вредни за сърдечносъдовото здраве. Те могат да повишат риска от хипертония, висок холестерол, затлъстяване, диабет, инфаркт и инсулт.

Алкохол
Ако редовно пиете алкохол, това повишава сърдечносъдовият ви риск. Такива са резултатите от проучване, публикувано в Alcohol Research & Health, пише thehealthy. При метаболизиране на алкохола се отделят захари, които повишават риска от диабет и сърдечносъдови заболявания.

Може да прочете още

Този уебсайт използва "бисквитки". Това се извършва с цел оптимална работа на сайта и събиране на информация за използването му от потребителите. Ние не събираме лични данни. Като изберете да приемете използването на "бисквитки", можем да компилираме статистика директно или чрез нашите партньори по време на Вашето посещение. За повече информация, вкл. как се откажете от използването на някои видове "бисквитки", моля, прочетете нашата Политика за бисквитките. Приемам Прочети още

Политика на бисквитки